Vegaaninen tikkupulla nuotiolla

3. elokuuta 2017


Tikkupulla, tuo lapsuuden suosikkiherkku. Nuotiolla paistettu pulla maistuu moninverroin paremmalta ihan jo tunnelmankin takia!


Kun sulta kysytään lähdetkö metsään nuotiolle, ensimmäinen vastaus saattaa vastahakoisimmilla, kuten allekirjoittaneella, olla ei.

Asialle kun antaa hieman ajatusta, huomaakin miettivänsä, että koska sitä viimeksi oikein on ollut nuotiolla. Mulla aikaa edellisestä nuotiokerrasta onkin jo lähes rikollisen paljon. Viisi vuotta? Riittääkö edes. Olikin siis jo korkea aina verestää nuotiomuistoja. Seuraava kysymys olikin sitten: mitä evääksi?


Mikään retki ei ole kunnon retki ilman kunnon eväitä. Tai ainakin näin ajattelen itse. Meidän metsäreissumme meinasikin jäädä vähän köyhäksi kaapin ammottaessa tyhjyyttään, mutta sen ei annettu haitata. Pienen pähkäilyn jälkeen mieleen tulikin tikkupulla, tuo lapsuuden suosikkiherkku ala-asteen metsäretkillä. Sitä siis täytyi tällekin retkelle saada.

Tikkupullataikinaan käytin runsaasti kardemummaa, mutta kohotuksen tein tällä kerralla leivinjauheella. Leivinjauheen kanssa ei tarvitse murehtia taikinan ylikohoamisesta tai murehtia onko se kohonnut jo tarpeeksi. Toisaalta jos tietää, että pullataikina saa kohota pitkään, kannattaa nesteenä käyttää huoneenlämpöistä kuivahiivapussin 42 asteen sijaan.

Tikkupullan kaveriksi sopikin sitten vallan mainiosti termarillinen kahvia ja hipsteri kahvipaussi olikin jo aikalailla siitä. Harvemmin sitä juoksutrikoissa tulee metsän laidalla rannalla istuttua syöden tikkupullaa ja juoden kahvia. Puhumattakaan taustalla kaikuvasta jäätelöauton äänestä. Leiripaikkamme oli sopivasti järven rannalla, jonka toiselta puolen kaikuikin railakkaasti jäätelöauton ääni. Hieman koominenhan tämä yhdistelmä oli metsäretkelle.


Sinua varmaan kiinnostaakin jo kovasti, mikä metsäleiripaikka on näin jännittävä. Voinkin paljastaa, että kyseessä on Lempäälässä sijaitseva Birgitan polku, jossa saatavilla on noin 50 kilometriä patikointireittiä. Oma patikointimme ei kuitenkaan ihan koko matkaa kattanut, vaan parkkasimme auton yhdelle reitin varrella olevista parkkialuaista, josta saikin sitten lähteä vaeltamaan haluamansa pituista reittiä. 

Valitsemallamme nuotiopaikalla Kirskaanniemellä puitteet olivatkin mitä parhaimmat. Valittavana oli useita pöytiä, laavu tai ihan vain kivistä tehty nuotiopaikka. Näköalapaikka rannassa olikin houkuttelevin ja nuotion sytyttäminen hoitui vähän liiankin helposti valmiiksi saatavilla olevista polttopuista. Luksusta suorastaan.


Koska olet itse syönyt viimeksi tikkupullaa? Olisiko siis korkea aika verestää muistoja. Tikkupullien teko oli käytännössä paljon helpompaa mitä edes ajattelin. Tärkeintä on vain muistaa pullien kypsyttämisestä se, että niitä ei tule pitää suoraan liekissä. Parhaiten pulla kypsyy hiilloksen läheisyydessä, jolloin pinta ruskistuu, mutta myös sisus kypsyy.

Älä hämäänny kuvissa esiintyvistä liekeistä, en paistanut omia pulliani suoraan liekeissä, vaan nuotiossa toisessa reunassa oli hyvä hiillos pullien kypsyttämiseen ja toisessa reunassa liekit pitämässä yllä lämpöä ja tuomassa uutta hiiltä. Pullat kypsyvät vaikka nuotio olisi sammumaisillaankin, kunhan hiillosta on tarpeeksi hohkaamassa lämpöä.


Jokaiseen hyvää metsäretkeen kuuluu myös pieniä vastoinkäymisiä, kuten meillä pieni kaatosade. Onneksi sade alkoi vasta tikkupullien syömisen jälkeen, joten nuotion sammuminen ei enää haitannut. Toisaalta lämpimällä säällä pieni sade on vain mukavaa. Kannattaa kuitenkin varustautua kunnolla esimerkiksi sadetta pitävien vaatteiden ja istuinalustan kanssa.

Mukavia hetkiä tikkupullafiilistelyjen parissa!


Tikkupulla

4 pullaa

2 dl kauramaitoa
1 rkl kookossokeria
ripaus suolaa
n. 2½ dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
1 tl leivinjahetta (tai 1 tl kuivahiivaa)
1 tl kardemummaa

jauhoja työstämiseen

Kotona vähän ennen lähtöä: Sekoita ainekset keskenään ja vaivaa taikinaa muutama minuutti, että saat hyvän sitkon. Kääri taikina kelmuun tai leivinpaperiin ja laita rasiaan mukaan. Jos käytät hiivaa huolehdi, että taikinalla on tilaa kohota.

Nuotiolla: Jauhota kädet ja jaa taikina 4 osaan. Pyörittele jauhojen avulla taikinasta pötkylät ja pyorittele tikkuun. Huolehdi, että taikina pysyy hyvin tikussa kiinni.

Paista pullia nuotiolla hiilloksessa, ei suoraan liekissä. Pulla paistuu paksuudesta riippuen useita minuutteja. Käännä tikkua paiston aikana, että pulla paistuu joka puolelta.


Vinkit
  • Kun taikinassa käyttää leivinjauhetta kohottamiseen, ei tarvitse huolehtia taikinan ylikohoamisesta.
  • Jos tiedät paistavasi pullat noin tunnin sisään taikinan tekemisestä, käytä lämmintä kauramaitoa (42 astetta). Jos taas valmistukseen menee pitempi aika, käytä huoneenlämpöistä kauramaitoa, ettei taikina kohoa liiaksi.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget