Kirsikkajäätelö

10. elokuuta 2017


Helppo kotitekoinen jäätelö kirsikoista. Jo muutamasta raaka-aineesta saa ihanan raikkaan jäätelön ilman lisättyä sokeria.


Kotitekoinen jäätelö on jotain ihanaa ja ihan liian aliarvostettua. Monesti on siinä käsityksessä, että pitäisi olla erityiset jäätelökoneet ja masiinat jäätelön tekoon. Toki ne voivat prosessia helpottaa, mutta mielestäni hyvään lopputulokseen pääsee ilmankin.

Jäätelöpuikot ovat ehkä helpoin tapa tehdä jäätelöä kotona. Jäätelöpuikoissa ongelmaksi ei tule liian kova rakenne tai vaikea annostelu. Blogista löytyykin jäätelöpuikkoja mauissa banaani-tahini ja aprikoosi-jugurtti!


Mutta mitenkäs sitten se ihan rehellinen jäätelöjäätelö?

Pehmeän jäätelön salaisuus piilee yleensä sokerin ja rasvan määrässä sekä jäädytysnopeudessa. Mitä enemmän sokeria jäätelössä on, sen vähemmän se jäätyy, sama pätee sinänsä rasvaankin. Kaupalliset jäätelöt jäädytetään perinteisesti hyvin nopeasti alhaiseen lämpötilaan, jolloin rakenne pysyy pehmeänä eikä kiteydy. Tämä ei kuitenkaan ole kotona mahdollista, joten jäätelön hyvä rakenne pitää löytää muilla keinoin.

Kun kehittelin jäätelöä, ei suuri sokerin määrä ollut vaihtoehto hyvään rakenteeseen. Rasvaakaan en halunnut käyttää sen enenpää, mitä kookosmaidossa jo valmiiksi on. Netissä näin useita reseptejä, joissa kookosmaidon lisäksi oli käytetty vielä kookosöljyäkin. Monet vegejäätelöt sisältivät myös cashewpähkinöitä, jolloin rakenteesta oletettavasti tulee pehmeämpi, onko kokemusta? 

Kotijäätelöä pakastaessa jääkiteiden muodostus ei ole yhtä suurta, kun jäätelöä sekoittaa muutaman kerran pakastuksen aikana. Toisaalta, kokoajankaan jäätelöä ei viitsisi olla hämmentämässä, joten yhtä oikeaa tapaa tässä asiassa ei välttämättä ole. Mielestäni pehmein rakenne jäätelöön tuli muutaman tunnin pakastuksen jälkeen, kun jäätelöä on sekoittanut pakastuksen aikana muutaman kerran. Jos kuitenkaan et jaksa kokoajan jäätelöä sekoitella, voi yön yli jäädytetyn jäätelön ottaa huoneenlämpöön sulamaan tuntia ennen tarjoilua, jolloin se ehtii sulaa hieman annostelun helpottamiseksi.


Vähäsokerisen jäätelön etu on myös siinä, että sitä voi syödä enemmän ja miksei vaikka aamupalaksi. Kokeilinkin perinteisessä puuroaamupalassani niinkin villiä ideaa, kuin jäätelöpalloa! Jäätelöpuuro olikin ihan taivaallinen herkkuaamupala, jota tulen varmasti jatkossakin tekemään kotitekoisen jäätelön kanssa. Mikseipä yhtä hyvin nice creamkin toimisi puuron päällä. Lämmintä puuroa ja kylmää jäätelökuorrutetta. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. 

Mikseipä ihan vaikka muinakin herkkuhetkinä voisi tarjota itselleen puuroa jäätelöllä. mikä sen ihanampi iltateen kaveri!


Kirsikkajäätelö


2 dl kirsikoita
400 ml kookosmaitoa (jääkaappikylmää)
2 rkl vaahterasiirappia
1 tl vaniljauutetta
ripaus suolaa

Poista kivet kirsikoista.

Laita loput aineksista tehosekoittimeen ja surauta kuohkeaksi. Lisää sekaan paloitellut, kivettömät kirsikat ja kaavi massa pakastusta kestävään vuokaan.

Pakasta. Pehmeän kauhottavan jäätelön saa noin 3 tunnin pakastamisella kun käyt sekoittamassa pari kertaa pakastuksen aikana. Voit myös pakastaa pidemmän aikaa, mutta tällöin ota jäätelö sulamaan noin 30-60min ennen tarjoilua.


Vinkit
 • Vaniljauutteen sijasta voi käyttää vaniljansiemeniä tai vaniljasokeria.
 • Pakastaessani jäätelöä sekoittelin sitä vajaan tunnin välein, eli 3 tunnin pakastuksen aikana 3-4 kertaa. 

6 kommenttia :

 1. Oi kyllä! Nyt vain metsästämään kirsikoita :D

  VastaaPoista
 2. Ihana ohje ja kivoja vinkkejä jäätelön valmistukseen! Meillä kirsikkapuu jo pukkaa marjoja, pitää testata ohjetta! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Oma kirsikkapuu on kyllä ihana, meidän puu on vielä sen verran pieni, että siitä saa vain lähinnä muutaman herkuttelusuupalan ;)

   Poista
 3. Ihanan näköistä. Meillä linnut popsivat kaikki kirsikat, mutta onneksi torilta löytyy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Peggy! :)
   Me laitetaan yleensä sellanen tiivis verkko kirsikkapuuhun kun muuten linnut ja ampiaiset ehtisivät ensin. Mutta torikirsikat kelpaa ihan yhtä hyvin!

   Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget