Parsakaalipestopasta

13. syyskuuta 2017


Parsakaalin kaikki osat varsia ja lehtiä myöten voi käyttää maukkaaseen pestoon. Pesto sopiikin sitten pastan kaveriksi täyttävään ruokaan.


Tällä viikolla vietetään tärkeää viikkoa, nimittäin hävikkiviikkoa. Hävikkiviikon tarkoituksena on havahduttaa ruokahävikin todelliseen määrään ja auttaa miettimään keinoja sen vähentämiseksi. Aiotko sinä tahollasi osallistua ruokahävikin vähentämiseen vai onko ekologinen kuluttaminen sinulle keittiössä jo entuudestaan tuttua?

Ruokahävikkiä ei synny ainoastaan pilaantuneista raaka-aineista tai syömättäjääneestä ruuasta. Sitä syntyy myös esimerkiksi kasvisten käyttämättömistä osista tai teen/kahvinpuruista. Kuinka monesti kaavit kukkakaalin päällimmäiset lehdet roskiin tai jätät parsakaalin varren käyttämättä? Puhumattakaan ohutkuoristen kasvisten kuorimisesta (toki tässäkin mennään järjen rajoissa torjunta-aineita ajatellen).


Parsakaalin varsi on usein haastava kasviksen osa ruuanlaitossa. Sitä ei olisi ihan kiva syödä sellaisenaan, eikä ole ehkä ihan varmaakaan voiko sitä syödä. Vastaus on kyllä voi, ja kannattaa! Suuri osa parsakaalin ravintoaineista on nimenomaan varressa, ei ainoastaan kukinnoissa. Joskus tosin parsakaalin varsi on niin puinen, että se ei enää maistu hyvältä, mutta sekin selviää maistamalla. Usein pilkon parsakaalin varren ruokaan niinkuin käytän kukinnotkin. Nyt kuitenkin keksin varrelle ihan älyttömän hyvän käyttötarkoituksen, nimittäin siitä syntyy ihanan kermainen pesto!

Pestoa ei ole pakko valmistaa ainoastaan basilikasta, tai oikeastaan basilikaa ei tarvitse käyttää ollenkaan! Olen usein tehnyt peston esimerkiksi pelkästään tillistä tai käyttänyt lisänä pinaattia. Nyt kuitenkin pinaatti taisi löytää voittajansa, nimittäin parsakaalin varsi saa peston niin täyteläiseksi, että pinaattia ei enää edes kaipaa sen sijasta. Halutessaan peston sekaan voi hyvin heittää kaikki jämäyrtit, joita jääkaapin perukoilla ehkä pyörii.


Ruokahävikkin vähentämiseksi ei tarvitse tehdä välttämättä suuria ja mullistavia tekoja vaan ihan pienet askeleet riittävät: osta mitä tarvitset, tutki jääkaapin sisältö tarkoin, pakasta ylijäänyt ruoka ja hyödynnä pakastimen varastoja! Ei tarvitse kehittää uusia systeemejä tai luopua mistään, pientä tarkkaavaisuuden lisäämistä ja se on siinä. Jos vähennät ruokahävikkiäsi edes vähän viikottaisella tasolla, on se iso määrä vuositasolla.

Voit vaikka nyt heti aloittaa niistä parsakaalinvarsista. Seuraavaksi sitten voit heittäytyä hulluksi ja syödä kotimaiset omenat kuorineen!


Parsakaalipestopasta

4 annosta

Parsakaalipesto
1 keskikokoinen parsakaali
1 ruukku basilikaa
1 pieni kourallinen cashewpähkinöitä/pinjansiemeniä*
½ dl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
3 rkl ravintohiivahiutaleita
suolaa
pippuria

Lisäksi
kikhernepastaa tai muuta mieleistä pastaa*
suolaa
pippuria


Valmista parsakaalipesto. Kypsennä parsakaali (myös varret) al denteksi, esimerkiksi paloittele mikron kestävään kulhoon, lisää pohjalle hieman vettä ja mikrota 2-4 minuuttia.

Laita parsakaali ja loput aineksista tehosekoittimeen. Paahda cashewpähkinät/pinjansiemenet pannulla ensin halutessasi. Soseuta ainekset tahnaksi, lisää lopuksi suolaa ja pippuria maun mukaan.

Kypsennä pasta ohjeen mukaan. Kaada neste pois pastasta ja lisää pesto. Sekoita, tarkista maku ja mausta tarvittaessa.


*Fodmap-ruokavalioisen kannattaa valita pinjansiemenet cashewien sijaan. Pastaksi kannattaa valita jokin luontaisesti gluteeniton pasta esimerkiksi Urtekramilla paljon hyviä vaihtoehtoja.


4 kommenttia :

  1. Meillä tehdään pyttipannua kaikesta. Parsakaali onkin yksi lempivihannekseni, voisin koittaakin pestoa, mutta luulen, että lähimarketista ei taida löytyä ravintohiivahiutaleita. Nyt kuulen siitä itsekin vasta toista kertaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pyttipannu onkin oikein oivaa syötävää silloin kun on vähän kaikkea!

      Parsakaali kuuluu munkin suosikkeihin ja hämmästelin kun ei ollut blogissa suoraan vain parsakaaliohjetta, joten korjasin sen vääryyden nyt! Ravintohiivahiutaleet ei sinänsä oo peston onnistumiselle välttämättömiä, ne voi jättää kokonaan pois ja lisätä esimerkiksi hieman suolaa. Niiden tarkoituksena on tuoda hieman juustoisen tyyppistä täyteläisyyttä pestoon.

      Ravintohiivahiutaleet on tosiaan sama asia kuin oluthiivahiutaleet, joten niitä voi löytyä kummalla tahansa nimellä.

      Poista
  2. Tämä on tosi hyvä ohje. Olen lisännyt vielä valkosipulikynnen, koska minusta pesto ei ole pestoa ilman sitä, mutta tiedän etteivät kaikki tykkää... Olen tehnyt tätä myös pelkistä parsakaalinvarsista, kun nuput on käytetty johonkin muuhun, ja hyvää tulee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! :)
      Valkosipuli on kyllä hyvä lisä pestossa, joskus se vaan maistuu tosi hallitsevasti niin jätin sen tästä pestosta pois. Mutta hyvä että oot lisännyt!

      Parsakaalin varsille on hyvä saada hyötykäyttöä :)

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget