Porkkana-maapähkinävoiruudut

20. lokakuuta 2017


Jos pidät porkkanakakusta, nämä ruudut ovat varmasti juttusi! Tahmaiset, mutta ihanan täyteläiset suklaalla kuorrutetut ruudut häviävät pöydästä hetkessä. Helppo resepti.



Porkkanaleivonnaiset ovat niitä helppoja ja turvallisia leivonnaisia, mitä tehdään kun halutaan jotain hyvää. Porkkana mehevöittää leivonnaiset helposti ja porkkanaa löytyy aina. Usein kuitenkin hämmästelen hieman, miten "porkkana"kakuissa on niin vähän porkkanaa, eihän se näy tai maistu mihinkään. Porkkanapulaongelman ratkaisinkin jo porkkanakakkureseptissäni.

Tällä kertaa oli kuitenkin ihanan tahmaisten ja kuolettavan hyvien ruutujen! Maapähkinävoi tuo leivonnaisiin aina ihanan maun ja rakenteen, se samalla pehmittää taikinoita ja pitää vegaaniset leivonnaiset kasassa. Tällä kertaa maapähkinävoi pääsikin avainsemaan näissä ruuduissa pehmeän rakenteen luomisessa.


Leivonnaisissa usein jää hyviäkin reseptejä koittamatta, kun pitää värkätä jotain erityistä. Varsinkin jos pitää hommata jotain tiettyä raaka-ainetta mitä ei löydy jo kaapista. Olen yrittänytkin laittaa aina omien reseptieni loppuun vinkkejä, joissa kerrotaan millä voit korvata reseptissä käytetyt jauhot tai jonkin muun ainesosan. Näin reseptit ovat toivonmukaan helpommin lähestyttäviä kaikille!

Tässäkin ohjeessa toteutuu tämä vaihtokulttuuri, käyttämäni spelttijauhot voi helposti korvata ihan tavallisilla vehnäjauhoilla. Kookossokerin sijasta puolestaan voi käyttää vaikka fariinisokerilla, jos se tuntuu helpommalta. Muuten tässä reseptissä ei sitten montaakaan ihmeellistä ainesosaa olekaan. Joten hyvä syy nauttia pienestä herkkuhetkestä!


Kun sitten söimme näitä ruutuja pöydässä, totesinkin analyyttisesti, että "nämä ruudut on just niin ällöttävän makeita ja hyviä että näitä syö yhden vielä senkin jälkeen kun olis pitänyt jo lopettaa". Samalla kun olin vielä ottavinani lautaselta sen viimeisen palan syödäkseni herkkuöverit, totesin että en voinutkaan ottaa, sillä kaikki oli jo syöty. Uusi satsi siis tulille, tai ehkä jopa kaksinkertainen annos.

Näitä ruutuja voit tarjota oikeastaan missä tahansa tilaisuudessa, niitä pystyy hyvin syömään käsin tahmaisuudesta huolimatta. Mikseipä sitten vaikka halloweenbileisiin muumioraidoitettuja ruutuja tai jouluherkkujen sekaan.


Porkkana-maapähkinävoiruudut

noin 12 palaa

3 porkkanaa
3 dl kauramaitoa
2 dl (crunchy) maapähkinävoita
3 dl (täysjyvä)spelttijauhoja
1 dl kookossokeria
2 tl leivinjauhetta
ripaus merisuolakiteitä

koristeluun muutama pala maidotonta valkosuklaata


Kuori ja raasta porkkana pieneksi raasteeksi.

Sekoita porkkanaraasteeseen loput aineksista reseptin järjestyksessä paitsi suola.

Levitä taikina uunivuokaan (20x30cm) ja ripottele suolakiteet taikinan päälle. Paista 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Taikina saa jäädä hieman pehmoiseksi, mutta ei kuitenkaan täysin raa'aksi. Jos piirakka tuntuu keskeltä kovin pehmoiselta, paista vielä 5-10min.

Anna jäähtyä kunnolla. Sulata valkosuklaa vesihauteella ja pursota raitoja palojen päälle.


VINKIT
  • Spelttijauhot voi korvata tavallisilla vehnäjauhoilla tai gluteenittomalla jauhoseoksella. Sokerin sijasta voi käyttää myös omaa mieleistä sokeria, mutta suosittelen käyttämään jotain ruskeaa sokeria maun vuoksi.
  • Suosittelen käyttämään crunchy maapähkinävoita, joka on hieman rakeista ja näin tuo mukavaa rouheutta taikinaan.
  • Ehkä paras maidoton valkosuklaa löytyy Dammenbergiltä, mutta hyviä vaihtoehtoja on esimerkiksi iChocilla, jota löytyy S-ryhmän kaupoista parhaiten. Tämän lisäksi sitten monia muita merkkejä, joita löytyy Vegekaupoista, Punnitse&Säästästä yms.

Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

2 kommenttia :

  1. Ai että Jenni!! Kuulostaa aivan täydelliseltä ja nerokkaalta. Porkkanakakku on ikisuosikki ja et tiiä, kuinka paljon pidän maapähkinäleivonnaisista - tai ehkä tiedät. Mutta teen näitä aivan varmasti ehkä jo tänään. Ja oon varma, että tykkään niin paljon, että lisään omaankin blogiin <3.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aa, voi kiitos Saara! Mulla saattoi kyllä olla aavistus sun ja maapähkinävoin suhteesta. Itseasiassa ne sun maapähkinävoi-suklaaneliöt kävi mulla mielessä kun tein näitä, kun ne oli niin mainion tahmaisia! Mutta sitten en osannutkaan päättää tekisinkö sittenkin porkkanakakkua vai maapähkinäruutuja = tehdään tahmaisia porkkananeliöitä maapähkinävoilla!

      Toivottavasti maistuu, ihania herkkuhetkiä!

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget