Paahdettu punajuuri-porkkanakeitto

1. helmikuuta 2018


Juuressosekeitosta saa vieläkin maistuvamman paahtamalla juurekset ennen soseutusta. Hieman hapokkuutta keittoon puolestaan tuo kaurafraiche ja tekstuuria ruokahetkeen rouskuva silmusalaatti!


Kotimaisista juureksista valmistetut sosekeitot ovat edullista, maukasta ja ennenkaikkea kaunista ruokaa! Välillä mietin miksen tee keittoja useammin, kun ne ovat aina niin hyviä. Ehkä syynä lienee jokin lapsuudessa päähän iskostettu pinttymä siitä, että keitot olisivat jotenkin vähäpätöisempiä. Kuulostaako tutulta?

Sosekeitosta saa ruokaisen version lisäämällä kasvisten lisäksi papuja tai linssejä ja tarjoiluvaiheessa vielä ripottelemalla päälle esimerkiksi ituja tai pähkinöitä. Rouskuva silmusalaatti on varma valinta sosekeiton päälle, ja se onkin päätynyt sosekeittoreseptiini aiemminkin.


Tämä postaus on osa Blogisisarten Tervetuloa talvi -postaussarjaa, jossa Blogisisaret jakavat omia talviaiheisia postauksiaan. Mielestäni lämmin ja sesongin varastojuureksista valmistettu sosekeitto sopiikin teemaan oikein hyvin. Voitkin siis vaikka lämmitellä keiton äärellä hiihto- tai muun urheilureissun jälkeen hyvillä mielin!

Eilisen talvipostaus löytyykin Viikonloppukokki -blogista, jossa valmistettiin Kasvis -ruokakirjan ohjeella herkullisia keksejä! Tuo kirja löytyykin multa hyllystä, joten pitäisi itsekin kokeilla leipoa kyseisiä keksejä. 


Keittoon saa helpon, mutta nätin marmorikuvioinnin lusikoimalla nokareita kaurafraichea keittoannoksen päälle ja vetelemällä lusikalla nokareiden läpi niin, että valkoinen leviää marmorikuvioiksi. Tässä kuviointitavassa et voi epäonnistua, sillä mitä sekaisempi, sen parempi!


Paahdettu punajuuri-porkkanakeitto

4 annosta

6 porkkanaa
2-3 punajuurta
1 punasipuli
1 oksa rosmariinia (tai 1 tl kuivattua)
1 rkl öljyä
6 dl kasvislientä
1 prk kaurafraichea (jätä hieman sivuun koristeluun)
1 tlk kypsiä valkoisia papuja
½ tl yrttisuolaa
pippuria

tarjoiluun rouskuvaa silmusalaattia

Kuori ja huuhtele porkkanat ja punajuuret. Leikkaa ne pienehköiksi paloiksi ja levitä uunipannulle. Lohko pannulle myös sipuli ja revi rosmariinin lehdet. Pirskota öljy kasvisten päälle. Paahda kasviksia 200 asteisessa uunissa 30-45 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä ja saaneet hieman väriä.

Laita kypsät kasvikset ja kasvisliemi kattilaan ja soseuta sauvasekoittimella.

Lisää kaurafraiche, jätä osa koristeluun. Mausta. Tarjoile lämpimänä kaurafraichen ja silmusalaatin kanssa.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!


10 kommenttia :

  1. Tässähän on mulle heti toinenkin papuvinkki :) Punajuuri on kyllä tosi maukas juures. Pitkän kypsymisaikansa vuoksi sitä tulee laitettua lähinnä viikonloppuisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tajusin suunnilleen vahingossa että mäkin olin näemmä käyttänyt papuja ruuassani!

      Punajuuri on kyllä hyvää, uunikypsennys on ihan näppärä kun sotkee vähän ja valmistuu lohkoina kuitenkin suhteellisen nopeasti. Usein kypsennänkin isomman satsin punajuurta kerralla ja säilytän jääkaapissa, jolloin niitä on sitten nopea ottaa muuhunkin ruuanlaittoon.

      Poista
  2. Justiinsa eilen laitoin jääkaapin viimeiset punajuuret ja porkkanat ruokaan. Mutta ei muuta kuin uusia juureksia kaupasta. Oon testaillut uusia sosekeittoreseptejä, mutta perheellä menee ainakansa tottua uusiin makuyhdistelmiin. Sain vinkin että ylijääneen sosokeiton voisi käyttää lättyihin. Meillä kun sitä jää yleensä yli. Oiskohan porkkkanapunajuurilätyt hyviä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lisää juureksia vain kehiin, nyt on parasta aikaa siihen!

      Tässä keitossa on aika turvallinen makuyhdistelmä, kun punajuuret ja porkkanat ovat molemmat makeita, eikä keitosta tule yhtään kitkerää niinkuin esimerkiksi pelkästä punajuurikeitosta saattaisi tulla. Pavutkaan eivät maistu soseessa, vaan niistä tulee rakennetta ja täyteläisyyttä.

      Mä yleensä syön sosekeiton jämät vain pienenä välipalana jos sattuu jäämään. Uskoisin että toimisi tämäkin soppa lätyissä oikein hyvin. Jos kerran punajuuri ja porkkana toimivat erillään, niin miksei myös yhdessä?

      Poista
  3. Voi, kun näissä kuvissa on ihana tunnelma! Näyttää herkulliselta väriloistossaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minttu! :) Punajuuresta saa ruokaan kyllä niin ihanan värin!

      Poista
  4. Näyttää hyvältä! Mulle ei ole tullut mieleenkään, että ituja voisi lisätä sosekeiton päälle - kiitos siis hyvästä vinkistä, tämän laitan muistiin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Veera! Ensin idut saattavat tuntua yllättävältä vaihtoehdolta keiton päälle, mutta niistä tulee kuitenkin todella kiva suutuntuma kun on jotain rouskutettavaa ja maistuvat kaikenlisäksi hyvälle :) Kiva jos vinkistä oli hyötyä!

      Poista
  5. Näissä kuvissa on aivan ihana tunnelma ja värit, Jenni! Ens kerralla kun teen sosekeittoa, testaan ituja päälle, nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ida! :) Oli hauska leikitellä hieman vastaväreillä näitä kuvia tehdessä!

      Kokeile ihmeessä ituja sosekeiton päälle! Toimivat yllättävän hyvin!

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget