Gluteenittomat sitrusmuffinssit

24. maaliskuuta 2018


Jos etsit ihania, pehmeitä, mutta koossapysyviä gluteenittomia muffinsseja, tässä on ohje sulle! Raikkaan sitruksiset muffinssit muistuttavat perinteisiä sitruunapullia, mutta ovat vegaanisia ja gluteenittomia.


Gluteeniton leivonta tuntuu joskus hieman haastavalta, kun rakenne jää liian tiiviiksi, koostumus ei ole hyvä, paiston jälkeen kaikki vain murenee. Maussakin olisi parannettavaa. Vaikka gluteeniton leivonta on haastavaa, se ei kuitenkaan ole mahdotonta tai tuhoontuomittua. Tässä onkin takuuvarma ohje ihaniin ja täydellisiin muffinsseihin.

Tämän ohjeen muffinssit muistuttavat maulta ja rakenteeltaan paljon perinteistä sitruunapullaa. Muffinssit pysyvät hyvin kasassa ja niiden rakenne on sopivasti hieman kostea. Hapan vaniljalla maustettu kuorrute kruunaakin muffinssit, vaikka ne maistuvat oikein hyvältä ilmankin kuorrutetta!


Kun tein näitä muffinsseja, en meinannut jaksaa lainkaan odottaa niiden jäähtymistä ja kuorruttamista. Ne tuoksuivat niin hyvälle uunista oton jälkeen. Sitten lopulta söimmekin niitä kolmistaan iltapäiväkahvin kanssa ja kaikki otimme toiset lisää heti ensimmäisten jälkeen. Varoituksen sanasena siis, että jos syöjiä on useita, tämän reseptin annos kannattaa kaksinkertaistaa!

Koska muffinsseissa on sekä sitruunan että appelsiinin kuorta, tulee niiden mausta todella täyteläinen. Toki voit käyttää ihan vain jomman kumman sitruksen kuorta, mutta yhdistelmällä pääsee parhaaseen lopputulokseen! 


Otin kuviin mukaan myös ihanat uudet muumiastiat, joissa esiintyy taikuri. Nuo uudet astiat ovat jotenkin erityisen kauniita, sillä niiden purppurainen värimaailma on mielestäni todella onnistunut ja kuvat ovat hyvät. Näitä uusia astioita onkin ihana ihastella kahvihetken ohessa.

Jos siis kaipaat jotain varmasti onnistuvaa tarjottavaa, joka maistuu kaikille vieraille, tämä on mainio ohje! Sopii niin juhlaan kuin arkeen ja valmistus ei vaadi sen suurempia taitoja!


Gluteenittomat sitrusmuffinssit

6-8 muffinssia

Taikina
3 dl kauramaitoa
2 rkl öljyä
2½ dl maissijauhoja
3 dl mantelijauhoja*
1 dl (kookos)sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 lusikankärjellinen vaniljaa
ripaus suolaa
1 (luomu) appelsiinin kuori
1 (luomu) sitruunan kuori (säästä 1 tl kuorrutteeseen)

Kuorrute
100g/½ prk kaura fraichea
1 tl sitruunankuoriraastetta
1 lusikankärjellinen vaniljaa
(2 tl vaahterasiirappia tai valinnaista sokeria)

öljyä ja maissijauhoja muffinssipellin voiteluun tai muffinssivuokia


Sekoita kaikki taikinan ainekset keskenään paitsi sitruunan ja appelsiinin kuori.. Raasta appelsiinin ja sitruunan kuori ja lisää taikinaan (säästä 1 tl sitruunankuoriraastetta kuorrutteeseen).

Voitele ja jauhota muffinssipelti öljyllä ja maissijauhoilla tai käytä muffinssivuokia. Lusikoi taikina tasan vuokiin, täytä vuoat vain noin 2/3 täyteen.

Paista muffinssesa 175 asteisessa uunissa 20-25 minuuttia. Anna muffinssien jäähtyä ennen kuorrutusta, voit jättää ne myös kuorruttamatta.

Valmista kuorrute sekoittamalla ainekset keskenään, makeuta halutessasi vaahterasiirapilla tai sokerilla. Lusikoi täytettä jäähtyneiden muffinssien päälle ja tarjoile.


Vinkit
  • *Mantelijauhot voi halutessaan korvata muilla gluteenittomilla jauhoilla kuten riisijauhoilla, jotka ovat maultaan mietoja. Tattarijauho kelpaa myös, mutta ne maistuvat helposti taikinassa läpi. Myös gluteenittomat kaurajauhoja voi kokeilla.
  • Jos kuorrutteesta haluaa varmasti täysin gluteenittoman, voi siinä käyttää esimerkiksi Alpron soijajugurttia kaura fraichen sijaan. Myös soijapohjainen tuorejuusto tai vatkattu jääkaappikylmä kookoskerma toimivat. Oatlyn kaurafraiche sisältää < 100 ppm gluteenia, joten erityisen herkkien tulee tämä huomioida.

Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget