Vadelma-mantelisalaatti maissitortillassa

26. maaliskuuta 2018


Raikas keväinen salaatti maistuu parhaimmalta kun päälle pirskottaa paksua balsamicokastiketta. Salaatti saa ihan uuden muodon, kun sen tarjoilee tortillasta, samalla ei tule niin paljon tiskiä ja tortillat toimivat kätevänä tarjoilukeinona vieraille.


Kun valon määrä lisääntyy, huomaa kaipaavansa raikkaampia ruokia ja makuja. En yleensä ole kovinkaan salaatti-ihminen, mutta tuleva kevät (jos nyt unohdetaan tämä lumisade ja pakkanen) on saanut minut kaipaamaan raikkaita makuja ja erityisesti salaatteja. 

Jotta salaatti olisi mielestäni hyvä, siinä pitää olla jokin juju. Perus vihreäsalaatti-kurkku-tomaatti setti ei oikein mene kuin ehkä raaka-aineiden puutteessa lautasen sivussa. Hyvään salaatti ei kuitenkaan vaadita erityisiä raaka-aineita, vaan ihan tavallisetkin jutut riittävät. Tämän salaatin juju on tarjoilu tortillalla.


Salaatti kaipaa usein rinnalleen jotain ruokaisaa ja rapeaa, kuten pähkinöitä, krutonkeja tai muuta pureskeltavaa. Sain kokeiltavakseni Tortillas La Familian gluteenittomia maissitortilloja, ja totesin että nehän voisivat toimia tosi hyvin salaatin kanssa. En kuitenkaan paistanut tortilloista nachotyyppistä ratkaisua, vaan käytin tortillat salaatin tarjoiluun. Salaatin tarjoileminen tortillalla on näppärä ratkaisu myös vieraille. Jokainen voi kasata salaattinsa tortillalle ja syödä sen suoraan siitä. Lisätietoa tortilloista löytyy aiemmasta postauksestani.

Salaatti vaatii usein maun puolesta jonkin kastikkeen, ja olen todennut että balsamico ei petä koskaan. Etenkin kun kyseessä on paksu balsamicokastike. Balsamico toimii hyvin myös bruchettan päällä. Hapan balsamico sopii hyvin makeiden vadelmien kaveriksi ja tuo syvyyttä salaattiin.


Tylsä salaatti muuttuu hetkessä jännittäväksi ja maukkaaksi ateriaksi kun siihen kehittää vähän extraa. Meillä nämä salaattitortillat menivät kuin kuumille kiville, eivätkä ne oikeastaan kaivanneet kaveriksi mitään muuta erityistä. Kannattaa kuitenkin varautua syöjien määrään niin että tortilloja olisi, nälästä riippuen, ainakin kaksi, mielellään useampi syöjälle. Toki jos tarjolla on muutakin, niin parikin tortillaa riittää hyvin.


Vadelma-mantelisalaatti maissitortillassa


Tortillas La Familia maissitortilloja*
erilaisia salaatteja (jääsalaattia, pinaattia, rucolaa, viinisuolaheinää jne.)
marinoitua punasipulia (ohje alla)
manteleita tai cashewpähkinöitä
silmusalaattia
vadelmia
paksua balsamicokastiketta

Sulata tortillat joko yön yli jääkaapissa tai pari tuntia huoneenlämmössä. Tortillojen pikasulatus onnistuu kun ne ottaa paketista, irottaa varovasti toisistaan ja levittää esim. uunipannulle sulamaan.

Valmistele marinoidut punasipulit (ohje alla).

Paista tortilloja noin 30sek molemmin puolin niin että ne jäävät vielä pehmeiksi. Paahda samalla mantelit tai pähkinät.

Valmistele salaatti repimällä se sopivan kokoiseksi.

Kasaa tortillat. Laita pohjalle salaattia ja levitä päälle muut hiput, lopuksi valuta päälle balsamicoa.


Marinoitu punasipuli


1 punasipuli
2 rkl oliiviöljyä
1/2 tl kuivattua timjamia tai muuta yrttiä
ripaus suolaa

Kuori punasipulit. Leikkaa sipuli puoliksi ja siivuta puolikkaista ohuita puolikuita. Irrottele palat toisistaan ja laita kulhoon. Lisää loput aineksista ja anna marinoitua ainakin 30 min, kunnes sipulit hieman pehmenevät, sekoita marinoitumisen aikana. Voit antaa marinoitua pidempäänkin.


Vinkit
  • Yksi tortillapaketti painaa 250 grammaa ja siinä on 13-15 lettua, yhdestä paketista riittää siis 4-7 annosta riippuen miten nälkäinen on.
  • Jos sinulla ei ole paksua balsamicoa, voi vastaavaa valmistaa haihduttamalla tavallisesta balsamicosta. Laita noin 1 dl balsamicoa kasariin ja kiehauta ylimääräinen neste pois keskilämmöllä noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä niin kastike paksuuntuu.

*Tortillat saatu Tortillas La Familialta

Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget