Kvinoarisotto ja sitruunatempe

28. maaliskuuta 2018


Kotimainen tempe tekee arkisesta risotosta juhlallisemman ruuan. Yksi erittäin helppo tapa maustaa tempe on reilu loraus sitruunamehua!


Kaupallinen yhteistyö www.jalotofu.fi

Suomessa tempestä kiinnostuneet ovat voineet nauttia sitä lähinnä ollessaan suurempien kaupunkien erikoiskauppojen asiakkaita. Pienemmillä paikkakunnilla, tai jopa niinkin pienessä kaupungissa kuin Tampere, on (hyvän) tempen saanti ollut hyvin rahoittunutta, että tempeateria on jäänyt vain haaveeksi. Muistinvirkistyksenä vielä. Indonesian tempe on yleensä soijapavuista fermentoimalla valmistettu tuote, joka muistuttaa hieman tofua. Tempessä pavut ovat kuitenkin paloina, jolloin tuotteessa on enemmän purutuntumaa. Tempen maku on fermentoinnin takia vahva ja se saattaa aluksi yllättää, mutta kun siihen tottuu se on ihanaa!

Hankkiessani viikoittaisia ruokaostoksia, en vaivaudu erikseen keskustaan erikoisliikkeisiin ostamaan kaikkea mitä haluan, vaan sen ruuan on löydyttävä marketista. Erikoisemmat raaka-aineet kuuluvat sitten vain niihin harvoihin herkkuhetkiin. Ja ne parit kerrat kun olen lähimmässä etnisessä kaupassa käynyt tempevalikoimaa katsomassa, on paketti vihertänyt hieman epäilyttävästi eikä valmiiksi pilallista tuotetta halua kotiin hommata. Onneksi nyt suomalaisen Jalotofun Jalotempe on löytänyt tiensä kauppoihin. Onko Jalotempet vielä osuneet K-kaupoissa kohdallesi? Jos ei, älä epäröi kysyä kaupastasi voisiko ne ottaa valikoimiin.


Kun kuulin aikoinaan, että tutulta Jalotofulta olisi tulossa myös tempeä, olin hyvin innoissani. Josko vihdoinkin tempeä alkaisi saada ihan tavallisestakin kaupasta! Niinpä tempeongelmani ratkesi ja vielä kolmena eri vaihtoehtona: soijapapu, härkäpapu ja herne. Tämä uutuustuote kulkeekin nimellä Jalotempe, joten se on helppo löytää kaupasta ja ainainen tempehin/tempen nimeämisongelma ratkeaa. Jalotempe maistuu paljon tuoreemmalta ja täyteläisemmältä kuin muut tempet, joita olen Suomessa maistanut. Jalotempe original eli soijapaputempe onkin oma suosikkini, jota voisin syödä ihan sellaisenaankin.

Jalotempe löytyy kaupoista (näin alkuun ainakin K-kaupoista) tofujen lähettyviltä, yleensä juustohyllystä. Se myydään kätevinä 125g levyinä, joita paketissa on aina kaksi. Yksi tuollainen levy riittää sopivasti yhdelle syöjälle jos tarjolla ei ole paljoa muuta, tai kahdelle syöjälle jos ohessa on reilusti muutakin ruokaa. Yksinkertaisuudessaan tempe ei tarvitse valmistuakseen kuin öljyä, hieman mausteita ja kunnon paistopinnan. Olen ihastunut nyt erityisesti sitruunamehulla maustettuun tempeen! Sitruunamehu tasapainottaa mainiosti tempen vahvaa makua tuoden siihen raikkautta. Jalotempet ovat myös gluteenittomia.


Yksi arkiruokaklassikkoni, silloin kun ruuanlaittoon ei ole paljoakaan ideoita tai aikaa, on kvinoarisotto. Kvinoarisoton sekaan lisäänkin erilaisia kasviksia, joko tuoreena tai pakasteesta ja lopuksi jonkin proteiininlähteen. Kun rupesin kehittelemään Jalotempestä reseptiä, mieleeni tulikin heti tuo perinteinen arkiruokani. Paistetut Jalotempepalat tekevät arkisesta risottoannoksesta ylellisemmän ja sitä voisi tarjota vaikka vieraille.

Tällä kertaa laitoin risottoon tuoretta purjoa ja parsakaalia. Parsakaali toimii risoton seassa parhaiten, kun sen pilkkoo ihan pieneksi silpuksi palojen sijaan. Niiden sijaan voit toki käyttää ihan omia suosikkikasviksiasi, mutta paistettu sipuli tai purjo tuo risottoon parhaiten umamista täyteläisyyttä. Risottoon kannattaa muuten valita kotimainen kvinoa, sillä se puuroutuu paremmin ja onhan kotimainen muutenkin aina parempi vaihtoehto.


Kvinoarisotto ja sitruunatempe

2 annosta

Kvinoarisotto
½ purjo
1 rkl öljyä
2 dl kotimaista kvinoaa
½ kasvisliemikuutio
200 g parsakaalia
1 dl kaurakermaa (paahdettu sipuli)
suolaa

Sitruunatempe
1 rkl öljyä
1 pkt/125 g Jalotempe härkäpapu tai original
2 rkl sitruunamehua
pippuria
suolaa


Pilko purjo paloiksi ja paista pannulla öljyssä kunnes se pehmenee ja saa hieman paistoväriä. 

Huuhtele kvinoa ja laita keittymään paketin ohjeen mukaisesti. Lisää keitinveteen paistetut purjot ja kasvisliemikuutio.

Pilko parsakaali pieneksi silpuksi ja lisää kvinoan sekaan keittämisen loppuvaiheilla. Kun kvinoa on kypsynyt, lisää kaurakerma ja anna sen imeytyä. Mausta lopuksi suolalla.

Leikkaa tempe pihveiksi tai kuutioiksi. Paista öljyssä pannulla kunnes pinta saa väriä. Nosta pannu levyltä ja lisää sitruunamehu, pippuri ja suola. Kääntele tempeä kunnes sitruunamehu on haihtunut pannulta.

Tarjoile paistetu tempe risoton päällä.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget