Kermainen nyhtökauratäyte uuniperunoille

27. heinäkuuta 2018


Uuniperunat kypsyvät grillissä tai uunissa kuin itsellään. Helppo nyhtökauratäyte valmistuu myös kädenkäänteessä ja maistuu taivaalliselle!Niin tavallinen juures kuin peruna suomalaisessa ruuassa onkin, siitä löytyy aina uusia puolia kun valmistustapaa muuttaa. Keitetty peruna on harvoin mitenkään erityinen, ellei sitten kyseessä ole uudet perunat tai maistuva kastike tarjottavaksi niiden kanssa. Hitaasti paistamalla kypsytetty peruna maistuu täysin erilaiselta ja siinä maut pääsevät paljon paremmin esiin. Tämä pätee toki oikeastaan kaikkeen uunikypsennykseen tai yhtälailla grillaamiseen, maku on ihan erilainen kuin vaikka keittämällä.

Kesällä uuniperunoiden kypsennyt on helppo delekoida grillille, sillä foliokuoreen käärityt perunat kypsyvät kuin itsellään. Avotuleen perunoita ei kannata kuitenkaan laittaa kypsymään, vaan mieluiten hiilten läheisyyteen tai muuhun lämpimään paikkaan. Mitä hitaammin perunoita kypsyttää, sen paremmin kaikki maut pääsevät valloilleen, joten ota ihan kaikessa rauhassa rennosti kun grilli hoitaa kypsymishommat! Toki silloin kun sisälämpötila ei ole liian korkea, voi perunat kypsentää grillin sijaan uunissakin.


Uuniperunoilla on erityisen lämmin paikka sydämessäni lapsuuden kesistä. Silloin oli suurta nautintoa syödä perunat voisilmän ja valkosipulin kanssa ihan vain sellaisenaan ilman kummempia kikkailuja. Jotenkin foliossa kypsennetyissä perunoissa viehätti myös se sallittu sottaisuus. Perunat sai syödä suoraan foliosta, ei haitannut terassilla istuessa vaikka vähän tippuikin maahan tai naama oli sotkussa. Tärkeintä oli että hyvää oli ja sai vielä santsiperunankin!

Nykyään kuitenkin kaipaan uuniperunoille hieman muutakin täytettä kuin rasvaa ja valkosipulia. Savulohta korvaava porkkalatäyte on toki aina toimiva vaihtoehto. Esimerkiksi tämä voileipäkakun porkkalatäyte sopii hyvin uuniperunoille kun kerman sijasta laittaa tuorejuustoa. Halusin kuitenkin kokeilla jotain hieman erilaista täytettä, jossa ei kuitenkaan olisi tomaattia, sillä bolognesetäytehän olisi myös toimiva vaihtoehto. Niinpä siis tein jotain vähän noiden kahden idean väliltä ja tein tuorejuustoiden nyhtökauratäytteen. Joka oli kyllä ihan kuolettavan hyvää! Olisi tehnyt salaa mieli syödä puolet täytteestä ennenkuin vein sen muille ruokailijoille näytille.


Kermainen nyhtökauratäyte uuniperunoille

4 annosta

Uuniperunat
8-12 isohkoa uuniperunaa esim rodamunda
foliota

Nyhtökauratäyte
1 rkl öljyä
2-3 varsipunasipulia
1 pkt tomaatti nyhtökauraa
200 g mautamatonta vegetuorejuustoa esim Violife Creamy original
1 kourallinen tuoreita yrttejä esim tilli ja persilja

Lisäksi
paahdettuja kasviksia esim kotimaista okraa, raitajuurta, kesäkurpitsaa, broccolinia


Huuhtele perunat ensin hyvin ja kääri uuniperunat folioon ja nosta grilliin kypsymään noin tunniksi. Kääntele perunoita muutama kerta kypsennyksen aikana. Vaihtoehtoisesti perunat voi kypsentää 200 asteisessa uunissa noin tunnin. Kokeile perunoiden kypsyys haarukalla ja lisää tarvittaessa paistoaikaa, isommat perunat vaativat pidemmän kypsennyksen.

Valmista nyhtökauratäyte. Pilko sipuli siivuiksi. Paahda sipulia ja nyhtökauraa pannulla niin että sipuli pehmenee ja nyhtökaura saa hieman paistopintaa. Nosta sipulit ja nyhtökaura kulhoon ja sekoita niihin vegetuorejuusto ja yrtit. Anna maustua perunoiden kypsymisen ajan.

Valmistele ohessa tarjottavat kasvikset. Huuhtele kasvikset ensin. Okran ja broccolinin voi paahtaa sellaisenaan. Raitajuuri ja kesäkurpitsa kannattaa siivuttaa ennen paistoa.

Kun uuniperunat ovat kypsiä, avaa folio ja leikkaa perunaan risikuvio, avaa kuoret, murskaa sisältöä hieman haarukalla ja nostele päälle täytteet.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!


6 kommenttia :

 1. Näyttääpä herkulta. Mun lapsuudessa tehtiin aina nuotiohiillosperunoita. Ihan pieniä perunoita kaivettiin nuotiohiilloksen sisään ja aamulla syötiin. Rakastin niitä. En oo syönytkään sitten lapsuuden. ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Nuotiohiillosperunat kuulostavat jännittäviltä! Laitettiinko perunat ihan vain sellaisenaan kuorineen hiillokseen vai käärittiinkö ne ensin folioon tai johonkin?

   Vielä kun löytäisi sen nuotion niin voisi kokeilla :D

   Poista
 2. Kiitos vinkistä - tytär käymässä ja hän ei oikein perusta meidän vanhusten grillimakkaroista eikä pihveistä;)

  VastaaPoista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget