Kesäkurpitsarullat ja kesäsalaatti oman maan sadosta

30. heinäkuuta 2018


Kesäiseen salaattiin kannattaa käyttää parhaimmat kauden raaka-aineet, ja mikäli mahdollista, oma sadon kasvikset maistuvat parhaimmilta! Paistetut kesäkurpitsarullat kruunaavat salaatin.


Somessa on ollut vaikeaa olla huomaamatta #kesäkurpitsatalkoot tagia, sillä se pyörii joka puolella! Viime vuonna juhlittiin #kukkakaalitalkoot parissa, joten nyt on selvästi kesäkurpitsan vuoro. Mainio raaka-ainehan kyseessä onkin! Tänä kesänä on tullut nautittua kesäkurpitsasta erityisen paljon, sillä aiemman fodmap-kokeilun myötä kesäkurpitsa oli yksi niistä kasviksista jotka sopivat hyvin vatsalle. 

Kesäkurpitsa onkin löytänyt tiensä tänä kesänä keittiössäni pyttipannuun, wokkiin, kesämenuun, couscous-salaattiin ja uuniperunoiden kylkeen. Kesäkurpitsa onkin hyvin monipuolinen raaka-aine, ja sitä käyttää mielellään! Kannattaakin kaupassa kiinnittää huomiota valitsemaansa yksilöön, sillä ohuimmat kesäkurpitsat ovat täyteläisimpiä ja napakampia kuin pulleat yksilöt, jotka usein ovat hieman vetisiä. Tämän reseptin rullissa on kätevintä jos kesäkurpitsat ovat mahdollisimman ohuita, jolloin ne on helppo leikata juustohöylällä siivuiksi!


Tämä salaatti onkin oikeastaan keräelmä mökkipuutarhan antimista: salaatti, herneet, koristekrassinkukat ja vadelmat ovat omasta maasta. Kesäkurpitsat eivät oikein ottaneet kasvimaallamme tuulta alleen ja ne ovat vasta kasvamassa pieninä nuppuina, joten satoa pitänee odotella vielä tovi. Nyhtökauraa ei myöskään kasva puutarhassa, mutta härkäpapua sen sijaan on tulossa! Vielä pitää jokunen viikko odotella sadon kypsymistä. Tässä salaatissa proteiinin voikin laittaa nyhtökauran sijaan vaikka juuri papuina jos siltä tuntuu.

Tämän ja viimekesän hitti pimientos de patron paprikat pääsivät myös osaksi salaattia. Nuo kokonaisena syötävät paprikat ovatkin suurta herkkua ja ne valmistuvat parhaiten levyllä ruskeapilkulliseksi paahtaen. Ja tottakai itse #kesäkurpitsatalkoot päätähti kesäkurpitsa pääsi lautaselle, vielä omassa suosikkimuodossani valmistettuna, eli öljyssä paistettuina rullina - yksinkertaista mutta todella maukasta! Kokonaisuutena tällainen salaatti onkin ihanaa syötävää helteellä ulkoilmassa.


Kesäsalaatti kesäkurpitsarullilla

2 annosta

Kesäkurpitsarullat
1-2 pientä ohutta kesäkurpitsaa
2 rkl seesamiöljyä
suolaa maun mukaan

Lisäksi
pimientos de patron paprikoita tai muuta paprikaa
erilaisia vihreitä salaatteja
tuoreita yrttejä kuten sitruunamelissaa, minttua, basilikaa
tuoreita herneitä
vadelmia
syötäviä kukia esimerkiksi krassia
nyhtökauraa tai valutettuja papuja

Huuhtele kesäkurpitsat. Leikkaa niistä ohuita siivuta juustohöylällä tai kuorimaveitsellä. Laita siivut paistumaan pannulle/grilliin seesamiöljyyn ja paahda kunnes niihin tulee paistunut pinta ja rakenne pehmenee. Paahda samalla pannulla myös pimientos de patron paprikat, että niihin tulee paistopinta.

Jos haluat, voit paahtaa myös nyhtökauran tai pavut pannulla, mutta tämä ei ole välttämätöntä.

Kasaa salaatit. Sekoita pohjalle erilaisia salaatteja, rullaa kesäkurpitsat rullalle salaatin päälle ja nostele muutkin ainekset kulhoon.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook
Instagram
Pinterest

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget