Vegaaninen juustokakku mansikoilla

3. elokuuta 2018


Helppo ja yksinkertainen vegaaninen juustokakku valmistuu kuten perinteinenkin. Liivatteen sijasta kakku hyydytetään agar agarilla, jota nykyään löytyy ihan tavallisestakin marketista.


Minulle iski ihan hirveä himo tavalliseen juustokakkuun. Juuri sellaiseen hyytyneeseen, vaniljaiseen herkkuun joka tarjoillaan marjojen tai marjakastikkeen kanssa. Ei mitään uunikyhäelmää vaan ihan kunnon hyydytetty kakku joka ei tarvi uunia valmistuakseen. Niinpä sellainen täytyi pikimmiten valmistaa, ja prosessi osoittautuikin paljon helpommaksi mitä osasin odottaa.

Kun liivatetta ei käytetä hyydyttämiseen, on leväpohjainen agar agar mainio vaihtoehto hyydyttämiseen. Agar eroaa liivatteen käytöstä eniten ehkä nopeudessa hyytyä. Agar hyytyy lämmön vaikutuksesta, eikä välttämättä vaadi samalla tavalla odottelua kuin liivatteen hyytyminen. Eli jos käytät pelkkää agar agaria kakun hyydyttämiseen, on kakku valmis syötäväksi täytteen osalta heti kun sen lämpötilan saa jääkaappikylmäksi. Huoneenlämmössäkin agar hyytyy, mutta jääkaappikylmyys lisää syöntimukavuutta.


Naureskelinkin tuossa että ensin viikot töissä teen elektroforeesigeelejä agarista ja sitten viikonloppuna teen kakkugeelejä agarista. Ainakin on tullut harjoiteltua kunnolla! Agarin hyviin puoliin kuuluu myös se, että se on käytännössä idioottivarma keino hyydyttää kakku, se ei vaadi mitään kommerverkkejä tai tähtien oikeaa asentoa toimiakseen vaan se toimii aina (kunhan tuotteen päiväys on kohdillaan). Agarin voi myös sulattaa uudelleen hyytymisen jälkeen ja se hyytyy uudelleen yhtä hyvin. Tämä on hyvä muistaa silloin jos kuumaa agarliuosta ei saa sekoitettua muuhun täytteeseen tasaisesti, voi koko täytteen sulattaa ja lämmittää uudelleen. Huomiothan kuitenkin, että jos käytät vegegeliä tämä uudelleensulattaminen ei ole mahdollista, sillä siinä on agarin lisäksi muitakin hyydyttäjiä.

Mutta kuten sanottua, agar rupeaa hyytymään nopeasti, joten kuuman agarliuoksen sekoittaminen muuhun massaan on tehtävä nopeasti, mielellään vielä sähkövatkaimella. Paras keino onkin kaataa agarliuosta nauhana toisella kädellä ja sekoittaa toisella niin lopputulos on todennäköisimmin tasainen. Agarliuoksen tilavuus kannattaa myös olla tarpeeksi suuri, että sen saa sekoittumaan hyvin. Ei kannata hämmentyä siitäkään, kun kuuman agarliuoksen kaataa täytteeseen että täytteen rakenne muuttuu hetkellisesti vetisemmäksi, se hyytyy kyllä kakkuvuoassa!


Nyt kun tiedämme miten mainio kakunhyydyttäjä agar on, voidaan keskittyä itse kakkuun. Eli tähän ruokahimoni kohteeseen ihanaan "tavalliseen" juustokakkuun. Täytettä maustaa ripaus vaniljaa ja sitruunankuorta, eikä se sitten paljoa muuta mauksi tarvitsekaan. Halusin jättää kakkuni hieman happaman makuiseksi, joten en lisännyt makeutusta kovinkaan paljoa, jos kuitenkin halua selvästi makean kakun, lisää makeutusta oman makumaailman mukaan enemmän!

Marjat ovatkin tässä kakussa tärkeässä asemassa niin maun kuin ulkönäönkin puolesta. Jos tuoreita marjoja ei ole saatavilla, pakasteesta sulatetut marjat kelpaavat oikein hyvin. Marjat voi myös surauttaa tehosekoittimessa kastikkeeksi ja tarjoilla kakku marjojen sijaan kaadettavan kastikkeen kera. Tykymmän kastikkeen saa, kun siihen sekoittaa chiansiemeniä ja antaa turvota jääkaapissa.


Vegaaninen juustokakku mansikoilla

18 cm irtopohjavuoallinen

Pohja
2 dl isoja kaurahiutaleita (glut.tarv)
2 rkl vaahterasiirappia
3 rkl kookosöljyä/margariinia
TAI
100 g (gluteenittomia) digestivekeksejä
2 rkl maidotonta margariinia

Täyte
300 g kaura/soijatuorejuustoa (tarkista gluteenittomuus)
4 dl kookosmaitoa (säästä 2 dl agaria varten)
1 lusikankärjellinen vaniljansiemeniä
½-1 dl vaahterasiirappia
1 (luomu)sitruunan raastettu kuori
2 tl agar agar jauhetta (jos käytät hiutaleita niin 2 rkl)

tarjoiluun tuoreita tai pakasteesta sulatettuja mansikoita


Valmista ensin pohja. Jos haluat hyvin tiiviinä pysyvän pohjan, tee digestivekeksipohja. Jos taas haluat maukkaan, mutta hieman irrallisen pohjan, tee kaurahiutaleista. Sekoita kaurahiutaleisiin vaahterasiirappi ja öljy. Paahda hiutaleita pannulla sekoitellen, kunnes ne saavat hieman väriä ja tuoksuvat paahteiselta, varo polttamasta. Keksipohja valmistuu murskaamalla keksit ja sekoittamalla margariinin niihin. Painele pohjamassa 18 cm irtopohjavuoan pohjalle, johon on pingotettu leivinpaperi. Nosta jääkaappiin muiden valmistelujen ajaksi.

Valmista täyte. Sekoita tuorejuustoon 2 dl kookosmaitoa (säästä toiset 2 dl agarin sulatusta varten). Lisää seokseen vanilja, vaahterasiirappi ja sitruunan kuori. Vatkaa hyvin tasaiseksi esimerkiksi sähkövatkaimella.

Valmista agarseos. Laita 2 dl kookosmaitoa kattilaan ja lisää sinne agar agar jauhe tai hiutaleet. Kuumenna seosta kunnes se kiehahtaa ja anna hautua miedommalla lämmöllä muutama minuutti, että seoksesta tulee tasaista ja agar sulaa kunnolla.

Tässä vaiheessa toimi ripeästi. Nosta pöydälle valmiiksi irtopohjavuoka jossa pohjamassa, kulho jossa toisiinsa sekoitetut tuorejuusto, kookosmaito ja mausteet. Ota esiin myös nuolija tai lusikka jolla saat kaapia kulhot. Ota käteesi kattila jossa agarseos ja ole valmiina sekoittamaan tuorejuustoseosta. Kaada agarseos tuorejuustoseoksen sekaan sekoittaen yhtäaikaisesti. Tämä onnistuu parhaiten sähkövatkaimella. Sekoita täytettä kunnes se on tasaista. Kaada täyte irtopohjavuokaan ja käytä apuna nuolijaa. Tasaa seos irtopohjavuoassa nopeasti heiluttelemalla vuokaa ja napauttamalla sitä pöytään jos on paljon kuplia. Seos rupeaa hyytymään nopeasti, joten tasaa pinta heti. Nosta vuoka jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi, halutessasi vaikka yön yli.

Ripottele mansikat kakun päälle juuri ennen tarjoilua.


Vinkki!
  • Agar agaria löytyy ihan tavallisista marketeista tai apteekeista, myös jotkin etniset kaupat myyvät sitä. Katso myös löytämästäsi paketista onko kyseessä jauhe vai hiutaleet, hiutaleita kuluu huomattavasti enemmän jauheisiin verrattuna, ks. mittasuhteet ohjeessa.
  • Jos et halua käyttää pelkkää agar agaria, on Dr.Oetkerilla olemassa Vegegel niminen tuote, jossa on agarin lisäksi muitakin hyydyttäviä aineita, tähän kakkuun riittänee 2 pss vegegeliä. Toimi tällöin samoin kuin agarin kanssa, eli kuumenna vegegel-pussien sisältö kattilassa kookosmaidossa.
  • Tällä reseptillä juustokakkumassasta ei tule kovin makeaa, vaan makeus tuodaan marjoilla kakun päällä. Jos kuitenkin haluat kakusta selvästi makeamman, lisää enemmän vaahterasiirappia, noin 1-1½ dl. Lisämakeutukseen voi käyttää myös ihan tavallista sokeriakin, kannattaa tällöin kuitenkin laittaa maun vuoksi vaahterasiirappia reseptin ½ dl ja lisäksi noin 1 dl kidesokeria, tällöin kakusta tulee makeampi.
  • Kookosmaidon sijasta täytteessä voinee käyttää myös kasvipohjaista vispikermaa samalla tilavuudella.

Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook
Instagram
Pinterest

4 kommenttia :

  1. Pysyykö mittasuhteet samana jos vaikkapa täytteeseen haluaa lisätä tummasuklaata tai vadelmia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskoisin, että suklaata lisättäessä mittasuhteet pysyvät, koska suklaa hyydyttää itsessäänkin. Vadelmia lisättäessä kuitenkin massaan tulee lisää nestettä, joten rakenne saattaa pehmetä tällä määrällä agaria. En ole kokeillut tällä ohjeella vadelmilla, joten tarkkaa määrää en osaa sanoa, kokeilla voisi esim 2 dl vadelmia ja 1/3-1/2 tl agaria

      Poista
  2. Hieno ohje mutta huomasin hullun reaktion - kun kirjoitit "toimi nopeasti" niin luin kyseisen tekstikappaleen 1,5 kertaisella temmolla normaaliin nähden :D

    VastaaPoista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget