Hävikkiruokabrunssi Ravintola Loopissa

18. elokuuta 2018


Miltä kuulostaisi vegaaninen brunssi, joka on tehty kokonaan tuottajilta ja kauppiailta saaduista tuotteista, jotka muuten joutuisivat hävikiksi? Ravintola Loopissa Helsingissä brunssi valmistetaan juuri näin, tässä omat kokemukseni brunssista.


Ruokahävikki puhuttaa ja herättää tunteita hetki hetkeltä enemmän. Kuluttajat ovat tietoisempia ruokahävikistä ja sen aiheuttamasta turhasta hiilijalanjäljestä. Hävikin torjumiseksi onkin ruvennut olemaan yhä kekseliäämpiä ideoita: kaupat myyvät pilaantumisuhan alla olevia hedelmiä halvalla laatikkoina, hävikkiä mainostetaan erilaisin tempauksin ja jopa sinkkubanaanin voi napata kaupasta mukaan.


Yksi mielenkiintoisimmista ruokahävikkiä vastaan taistelevasta paikasta löytyy Helsingistä Lapinlahden sairaalan vanhoista tiloista, nimittäin Ravintola Loop, jossa ruoka valmistetaan kauppiailta ja tuottajilta saaduista tuotteista. Toisinsanoen juuri niistä raaka-aineista, jotka muuten päätyisivät hävikiksi. Kaikki lähti liikkeelle #fromwastetotaste ajatuksesta. Loop auttaa myös työllistämällä työttömiä nuoria, maahanmuuttajia ja pitkäaikaistyöttömiä. Loopissa tarjoillaan lounasta arkisin ja viikonloppuisin brunssia.

Brunsseilla on usein myös jonkinlainen teema, ja omalle käyntikerrallemme osui kätevästi vegaaninen brunssi. Brunssille pöytä kannattaakin varata etukäteen, jotta varmasti pääsee syömään, joitain paikkoja kuulemma toki pidetään vapaana paikanpäälle piipahtaville.


Ravintola Loop sijaitsee kauniissa miljöössä, jonne on helppo päästä Helsingin keskustasta vaikka kävellekin. Vierailupäivänämme brunsseja oli kahdessa kattauksessa klo 11 ja 13, joista saavuimme myöhempään. Paikalla oli vielä jotain edellisen kattauksen asiakkaita, mutta suuri osa pöydistä oli jo laitettu kuntoon. Maksua ja pöytiinohjausta piti odotella jonkin aikaa, sillä henkilökunta oli kiireinen vielä pöytien järjestelyssä. Lopulta kuitenkin saimme ihanan ikkunapaikan, joka suorastaan huusi valokuvia.


Tarjolla oli salaattipöytä, levitteitä, leipää, tuorepuuroa, smoothieita, mehuja, teetä ja kahvia buffetpöydässä. Buffetin lisäksi jokaiselle tuotiin pöytään lämmin ateria, joka oli tälläkertaa Jalotofu skagen uuniperunassa. Lopuksi jälkiruokapöydästä löytyi suklaakakkua, raparperipiirakkaa, suklaavanukasta, pullapitkoa ja hedelmiä. Kokonaisuudessaan tarjonta oli todella kattava ja oli vaikea uskoa, että kaikki todella oli hävikkiruokaa. Jälkiruokapöydän hedelmät olivat ainoita, jotka hieman hiiskuivat hävikistä ruskeapilkkuisine banaaneineen.

Koska kyseessä on hävikkiruoan varassa toimiva ravintola, on valikoima brunsseilla vaihtelevampaa tarjonnan mukaan. Toki varmasti tiettyjä trendejä on nähtävissä kuten hedelmät, jotka todennäköisesti joutuvat herkästi hävikiksi jos ulkomuoto ei ole enää täysin priimaa. Toisaalta niinhän sen ekologisesti ajatellen kuuluisikin mennä, että ruoka tehdään siitä mitä on, eikä aina hommata juuri sitä yhtä ja tiettyä erikseen.


Salaattipöydässä oli runsaasti erilaisia vaihtoehtoja, mutta tietynlaisen teeman ruuissa huomasi: papuja oli hyödynnetty paljon ja sipulia löytyi melkein kaikista salaateista. Halpoja ja hyviä raaka-aineitahan ovat molemmat, joten ei mikään ihme. Erityinen suosikkini salaateista olikin marinoiduista sienistä ja paprikasta tehty salaatti, se oli vain niin maukasta! Leipäpöydässä levitteenä ollut "fluffy hummus" oli myös kaikessa yksinkertaisuudessaan nerokasta, enkä selvästi ollut ainut, joka sen hienouden huomasi, sillä se loppui brunssilta ensimmäisenä.

Pidin kovasti ideasta, että buffetin lisäksi pöytään tuodaan lämmin ateria. Lämmin ruoka toi brunssille jotenkin tiettyä ylellisyyttä ja uuniperuna olikin ehkä ruokailun paras annos. Täyteläinen tofutäyte yhdistettynä maukkaasti paahdettuihin kasviksiin ei paljoa todistelua kaipaa.


Loopin tilat olivat viihtyisät ja perinteiset ja oli ihanaa kun luonnonvalo tulvi korkeista ikkunoista sisään. Ainoa miinus ehkä tilojen pienelle kaikumiselle, joka nosti täyden kattauksen ihmisten hälinää sille tasolle, että välillä oli vaikea jutella pöydän eri puolilla istuessa kun ei kuullut mitään. Lapsiperheitäkin paikanpäällä oli reilusti, joka ehkä lisäsi hälinää entisestään. Toisaalta hyvä asia, että brunssi oli täynnä, sillä on hienoa huomata että ihmiset ovat kiinnostuneita ruokahävikistä ja tärkeästä aatteesta.


Kokonaisuudessaan brunssi oli mainio kokemus, ruoka oli taidolla valmistettua ja annoksista löytyi paljon erilaisia makuja ja vaihtelevuutta. Etenkin isoa plussaa pöytiin tuodusta lämpimästä ateriasta. Menen varmasti käymään uudelleenkin tilaisuuden tullen, enkä vain hyvän ruuan vuoksi, vaan myös tukemaan hyvää asiaa.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook
Instagram
Pinterest

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget