Chai latte -tuorepuuro

24. marraskuuta 2018


Chaimaustettu tuorepuuro sopii loistavasti vuoden pimeimpään kauteen. Tämä tuorepuuro tehdään teepohjaan, johon lisätään erikseen masala chaista tutut mausteet!


Chai latet ovat hiljalleen auranneet tietään Suomenkin kahviloihin. Muistan vielä ajan, kun oli hyvin harvinaista löytää chai lattea kahviloiden listalta. Puhumattakaan tavallisten kauppojen olemattomista chai tee valikoimista. Nykyään ei tarvitse melkeimpä edes miettiä, vaan voi jo olettaa että vähääkään aikaansa seuraavat kahvilat pitävät listoillaan jos jonkin moista lattea: chaita, matchaa, kurkumaa tai jopa uudempia tulokkaita kuten punajuurta ja lääkehiiltä.

Masala chai teellä on monta nimeä, usein siitä puhutaan vain chai teenä tai voidaan käyttää joitain etuliitteitä, jotka viittaavat kulloisenkin mausteseoksen lähtömaahan. Lyhykäisyydessään chai teellä tarkoitetaan mustaa teetä, joka on maustettu ns. chaimausteilla jotka vaihtelevat hieman. Yleensä chaimausteisiin kuuluvat kuitenkin kardemumma, neilikka, inkivääri, kaneli ja vaihtelevasti mukana näkee anista, fenkolinsiemeniä, maustepippuria tai muita pippureita tai jopa lakritsijuurta. Omat chaiteet voikin siis kotona sekoitella myös mausteisen muodossa.


Chai latte on yksi suosikkijuomistani, ja kotona usein tuleekin tehtyä vain mausteista chaiteetä lorauksella kauramaitoa, silkkaa parhautta sanon minä! Koska chai villitykseni ei jää vain teekupposeen, täytyy sitä löytyä puurosta. Olen aiemmin puhunutkin puuroindikaattoristani: silloin kun jokin ruoka löytyy aamupuurostani, voidaan puhua jonkinlaisesta addiktiosta. 

Chai latte -puuro otti kuitenkin hetken aikaa, että sain reseptistä juuri sellaisen kuin halusin. Kokeilin aluksi soseuttaa banaania sekaan tai käyttää kauramaitoa, mutta ikinä puuro ei maistunut ihan siltä mitä olisin halunnut. Lopuksi uskaltauduin lorauttamaan sekaan rasvaista kookosmaitoa, joka tekikin puurosta juuri sopivaa! Kookosmaidon rasvaisuus tuo mausteiden aromit erityisen hyvin esiin ja siitä saa vaadittavan täyteläisyyden puuroon. Kookosmaidon sijaan kookosöljykin toimii vallan hyvin mausteiden esilletuojana.


Chai latte -tuorepuuro

2 annosta

2 rkl hyvää chai tee -sekoitusta
4 dl vettä
2 rkl vaahterasiirappia
1 dl kookosmaitoa
3 dl kaurahiutaleita (glut.tarv.)
3 rkl chiansiemeniä
1 rkl ceylon kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl kardemummaa
1 tl inkiväärijauhettac

Hauduta chai tee -sekoituksesta 4 dl teetä paketin ohjeen mukaan.

Sekoita haudutettu tee, vaahterasiirappi ja kookosmaito keskenään. Sekoita nesteeseen kaurahiutaleet, chiansiemenet ja kaneli.

Anna puuron tekeytyä vähintään pari tuntia, mielellään yön yli jääkaapissa. Jaa kahteen annokseen ja nauti. Makeat hedelmät kuten persimonit sopivat hyvin puuron kaveriksi.


Vinkit!
  • Jos et löydä valmista chai tee -sekoitusta, voit käyttää sen tilalla esimerkiksi assam tai darjeeling teetä tai muuta mieleistäsi vahvaa mustaa teetä.

Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

Facebook
Instagram
Pinterest

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget