Mustakaali-kurpitsarisotto

5. marraskuuta 2018


Syksyinen ja ehkä jopa talvinen risotto valmistuu mustakaalista ja kurpitsasta.


Hyvän risoton valmistaminen ei ole niin helppoa kuin kuvittelisi. Risottoriisin täytyy olla juuri sopivan kypsyistä ja nestettä täytyy jäädä riisin sekaan juuri sen verran että riisi on ihanan tahmaista, mutta ei vetistä tai kuivaa. Totesinkin, että parhaaseen lopputulokseen pääsee kun vain kärsivällisesti kököttää risottopadan äärellä ja koemaistaa tuotosta jatkuvasti. Näin riisi ei pääse vahingossakaan ylikypsymään tai kuivumaan.


Risottiin sopii loppuvuoden mauissa tuore kurpitsa ja kotimainen mustakaali. Mustakaali on ollutkin positiivinen yllätys kauppojen hyllyllä, sillä aiemmin sitä on löytynyt vain harvoin, mutta tänäsyksynä tarjonta on ollut huomattavasti parempi! Sama pätee kotimaisiin kurpitsoihin, joita on tänä vuonna nähnyt kauppojen hyllyillä entistä enemmän ja järkevään hintaan verrattuna tuontikurpitsoihin.

Täyteläinen risotto vaatii kuitenkin hyvät mausteet oikean kypsyttämisen ja kasvisten lisäksi. Reilu annos ravintohiivahiutaleita ja mustapippuria hoitaa kyllä homman hyvin mallikkaasti! En jäänyt edes kaipaamaan varsinaista parmesaanijuustoa tai vastaavaa risottooni, vaan ravintohiivahiutaleet riittivät tyydyttämään juustoisuuden tarpeen.


Mustakaalirisotto

4 annosta

2 dl risotto-/tummaa puuroriisiä
1 rkl öljyä
5 dl kasvislientä
2 rkl omenaviinietikkaa
1 dl kuivia punaisia linssejä
½ hokkaidokurpitsa (n. 300g)
n. 6 isoa lehteä mustakaalta
½ dl ravintohiivahiutaleita
1 tl mustapippurirouhetta
(suolaa maun mukaan)


Huuhtele riisi ja laita pannulle kuumenemaan. Kun kosteus on haihtunut riiseistä, lisää pannulle öljy ja sekoita hyvin. 

Lisää osa kasvisliemestä pannulle ja anna imeytyä niin että seos poreilee kokoajan mutta ei kiehu täysillä. Lisää nestettä pienissä erissä kerrallaan ja odota ennen lisäystä että edellinen on imeytynyt. Kun olet käyttänyt kasvisliemen, lisää pannulle huuhdellut linssit ja viinietikka ja jatka kypsyttämistä lisäämällä kuumaa vettä pienissä erissä. Kokeile riisin kypsyys maistamalla, kypsyttämiseen menee ainakin 20 minuuttia.

Kuori ja pilko kurpitsa pieneksi ja revi mustakaali paloiksi. Lisää nekin pannulle riisin kypsymisen loppuvaiheessa, kurpitsapalat saavat jäädä hieman napakoiksi.

Kun riisi on kypsää anna nesteen haihtua niin että riisi jää kuitenkin tahmaiseksi. Lisää ravintohiivahiutaleet ja mausta.

Tarjoile lämpimänä.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook
Instagram
Pinterest

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget