Ai meillekö keittiöremontti? Osa 2/2

30. toukokuuta 2020


Uusi keittiö voi olla persoonallinen ja käytännöllinen, niin sitä jaksaa katsella seuraavat vuosikymmenet!


Kaupallisessa yhteistyössä Puustellin kanssa.

Meillä on uusi Puustellin keittiö. Tuntuu vieläkin jotenkin luonnottomalta, että se keittiö, johon kävelen aamuisin, on todella meidän oma keittiö. Vuokra- ja opiskelija-asuntojen minikeittiöitä vuosikymmenen käytettyäni käytännöllinen ja oikeasti oma keittiö tuntuu mahtavalta. Muistuttelen itselleni tasaisin väliajoin, että en ole asuntomessujen esittelykeittiössä tai keittiömyymälässä, vaan kotona. Olemme vitsailleet miehen kanssa: ”Olisipa meilläkin näin hieno keittiö”. Mutta kyllä se taitaa nyt niin olla, että tämä keittiö on meidän. Kerroinkin teille jo aiemmin postauksessa tulevasta remontista, ja kuten arvata saattaa, nyt ollaan sen paremmalla puolella. Remontti hirvitti etukäteen kauhukuvineen, mutta näin jälkeenpäin katsottuna ei se ollutkaan ihan niin kamalaa. Teollisuusliiton lakko ja pandemia toivat hieman mutkia matkaan, mutta vastoinkäymisistä selvittiin lopulta parisen viikkoa aikataulusta jäljessä. Vanha keittiö oli kuitenkin onneksi käytössä remontin alkuun asti viivästyksestä huolimatta. Jääkaapitonta ja hellatonta aikaa elettiin vajaa kaksi viikkoa, mutta onneksi ulkona oli vielä kylmää, joten parvekkeelle saatiin väliaikainen ”jääkaappi”.

Keittiötä suunniteltaessa halusin, että keittiömme olisi juuri meidän näköisemme. En halunnut steriilin valkoista ja kiiltävää keittiötä tai tämänhetkisten muotivillitysten sanelemaa luomusta. Keittiö saa kyllä olla vaaleasävyinen, sillä se tuo valoisuutta, mutta kiiltovalkoinen ei ole meidän juttumme. Keittiöön valikoituikin siis lämpimiä sävyjä, rouheita kuvioita ja jotain hauskaa. Vaikka kestävästä ja ekologisesta keittiöstä puhuttaessa voi tuntua hieman turhamaiselta miettiä värimaailmaa ja tyyliä, on se kuitenkin keskeisessä osassa, mikäli keittiötä aikoo jaksaa katsella seuraavat vuosikymmenet.


Halusin mahdollisimman ekologisen keittiön budjettimme puitteissa, joten pyrin valikoimaan materiaalit sen mukaisesti. Keittiökaapit ovat kestävää ja kaunista valkoiseksi maalattua tammiviilua, jossa näkyvät puunsyyt tuovat mukavasti elävyyttä keittiöön. Puisia ovia pystyy myöhemminkin huoltamaan jos esimerkiksi väripintaan tulee kolhuja. Niemekkeen taso on tummaksi lakattua koivua. Harmaat tasot ovat laminaattia, jonka valitsemista mietin pitkään. Puustellin laminaattitasoa kaupattiin kuitenkin kestävänä ja vähäpäästöisenä (M1-luokka) vaihtoehtona, joten valitsimme sen budjettimme rajoissa. Välitilaan valittiin kalanruotomuotoon asetellut kaakelit, sillä ne ovat kestävä ja helposti puhtaana pidettävä vaihtoehto.


Keittiön ekologisuutta mietittäessä materiaalien lisäksi isossa asemassa ovat kodinkoneet: miten paljon ne kuluttavat energiaa tulevina vuosina? Vanhakin jääkaappi voi olla yhä hyvä ja toimiva, mutta se ei välttämättä ole enää energiatehokas. Keittiötä valitessamme Puustellilla oli hyviä kodinkonetarjouksia, joiden joukosta saimme valita omat kodinkoneemme ja yksi tärkein kriteeri olikin koneiden energiatehokkuus. Valikoimasta löytyi hyvät ja laadukkaat laitteet, joihin olen ollut erittäin tyytyväinen! Pitkäaikainen haaveeni ylös sijoitettavasta uunista toteutui viimein ja uuni on nyt kätevästi sellaisella korkeudella, että sinne näkee hyvin seisaaltaan, eikä pannua tarvitse kyyristellä lattianrajasta. Uunin päälle sijoitettiin integroitu mikro. Epäröin uunin sijoittamista jääkaapin viereen, mutta Puustellin Riikka kertoi, että nykyään uusien uunien päästämä lämpösäteily ei ole enää ongelma, vaan uunin voi huoletta sijoittaa myös jääkaapin viereen. Vaikka ylös sijoitettu uuni vie tilaa työtasoilta, ei tilanne ole juuri kummempi aiempaan, jolloin mikro oli samassa kohtaa pöydällä. Tiskikone on yhä lattianrajassa, mutta siinä on kätevä ylösvedettävä alakori. Kurkistelu keittiössä väheni siis kertaheitolla.


Mainitsin keittiömme ongelmakohdista: avohyllystä ja suljetusta nurkkakaapista. Näiden tilalle saatiin kätevä Le Mans -kulmakaappimekanismi, jossa kaapissa on ulosvedettävät hyllyt. Ulosvedettävien hyllyjen mekanismi on todella tukeva ja helposti liikkuva, joten uskon sen olevan myös kestävä. Nurkkakaappiin ei siis tarvitse ryömiä saadakseen sieltä tavaroita ulos. Täytyy kyllä myöntää, että olen löytänyt itseni ryömimästä tuonne kaappiin parikin kertaa, kun en ole vielä sisäistänyt miten näppärä keksintö tuo ulosvedettävä hylly on. Ehkä seuraavan kaapinreunasta tulleen päälakikuhmun jälkeen opin.


Toinen ehdoton parannus keittiössä on jätteiden kierrätyksen helpottuminen. Nyt koko kierrätysarsenaali löytyy yhdestä vetolaatikosta, jossa kaiken voi lajitella omaan lokeroonsa ja kas kummaa lajittelu on huomattavasti miellyttävämpää! Ja onhan tämä laatikko varsinainen ilo silmälle verrattuna aiempaan pussiin lattialla. Lajittelun ollessa helppoa ja yksinkertaista sitä tulee myös tehtyä! Muovit ja metallit kuivuvat kätevästi huuhtelun jälkeen piilossa astiankuivauskaapin alahyllyllä, josta ne voi siirtää omaan kierrätysastiaansa. Vaikka nykyään kierrätys on yhä merkittävämmässä osassa jokapäiväistä elämäämme, keittiöissä ei välttämättä mietitä kierrätysmahdollisuuksia ja suunnitella sille riittävästi tilaa. Tällöin yleensä päädytään niihin lattialle sijoitettaviin nyssäköihin.


Kokonaisvaltaisen keittiöremontin lisäksi Puustelli vaihtoi myös alakertamme huonokuntoisen lattian vaaleaan vinyylikorkkiin ja pohjamaalasi keittiön niemekkeen viereisen seinän. Koristemaalasimme seinän päällimmäisen kerroksen Tikkurilan Tunto Hieno maalilla itse taiteellisten näkemysten vuoksi ja pääsisimme kuulemma maalaamaan muitakin seiniä tuolla näytöllä. Puustelli hoiti remontin todellakin mallikkaasti ja he hoitivat kaiken valmiiksi viimeistä myöten. Asioista keskustelu ja tiedottaminen hoituivat mielestäni todella hyvin ja reilusti. Aiempien remonttikokemusten vuoksi suhtauduin aika epäileväisesti asioiden hoitumiseen, mutta sain todellakin syödä ennakkoluuloni, kun Puustellin porukka hoiti kaikki ongelmakohdat niin mallikkaasti että jäin vain haukkomaan henkeäni kun asioita ei tarvinnutkaan hoitaa itse ja kysellä perään! Niin suurta luksusta etten osannut arvatakaan. Mielelläni ottaisin meillä työskennelleet henkilöt koska tahansa remontoimaan uudelleen. En usko olleeni mitenkään helppo asiakas, sillä kyseenalaistin ja vaadin aika paljon, mutta heiltä löytyi kärsivällisyyttä loppuun asti! Vanha keittiömme kierrätettiin ja se päätyi tallille keittiöksi. Jääkaappi puolestaan sai uuden elämän savustuspönttönä. Vanhan kierrättäminen on mielestäni erittäin tärkeää ja oli mahtava kuulla, että kalusteet pääsivät vielä hyötykäyttöön. 


Nyt kun remontista on kulunut hetki ja keittiöön on päässyt lisäämään ne omat viimeiset personoinnit, täytyy kyllä sanoa että meillä on upea keittiö! Olen todella tyytyväinen tehtyihin ratkaisuihin ja lopputulokseen. Alkuperäisenä haaveena keittiössä oli niemeke istumapaikoilla, ylös sijoitettava uuni ja kuparinen hana. Lopputulos on mielestäni ehkä mielikuvitustakin parempi, joskaan emme saa ikinä tietää, oliko suljetussa nurkkakaapissa todella salaista sisäänkäyntiä.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook

2 kommenttia :

 1. Se seinä sai tosiaan tuntemaan olevasi etelänmatkalla, vaikka suomalainen kahvipannu hyllyllä istuskelikin. Tämä kierrätysosasto mietityttää itseäni edelleen omassa elämässä, tuntuu niin vaikealta litata se pahvipurkki, ja sitten astia tulvii vaikka välivarasto onkin - uskon että helppouden kehittämistä on niin valmistajilla kuin itse kullakin omine tapoineen. … Oli kiva saada katsoa kuvat, ja hyvää alkemiaa uuteen keittiöön! mk

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! kiva, että pidit!
   Kierrätys on tosiaan vaikea asia ja kun toistoja tulee riittävästi, niin mikä tahansa asia alkaa tympiä. Meillä olisi ollut mahdollisuus valita vielä isommat sangot tuohon laatikkoon, jolloin esim pahvillekin olisi enemmän tilaa. Toistaiseksi ainakin tuo pienempi sanko on riittänyt, kun osa pahvista viettää aikaa myös kuivuessa kuivauskaapissa. Josko sitten tulisi vietyä vähän useammin, kun ei voi kerätä niin paljoa. Mutta tässä on nyt hyvö tunnustella ja seurata tilannetta.

   Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget