Kermainen porkkalakastike

6. toukokuuta 2020


Kermainen porkkalakastike on vegaaninen versio kalakastikkeesta. Porkkalakastike maistuu taivalliselta perunamuusin kaverina ja tujauksella limeä tai sitruunaa!


Porkkala sopii moneen paikkaan ja siitä saa erityisen herkullista kermaista kastiketta! Kaikessa yksinkertaisuudessaan porkkalakastike on silkkaa neroutta, varsinkin kun sen maustaa oikein. Reilu määrä tuoretta tilliä ja limemehua maustaa kastikkeen raikkaasti. Porkkalakastike ei kuitenkaan ole mikään proteiinipommi, mutta kun sen tarjoilee osana monipuolista ruokavaliota, ei jokaisella annoksella tarvitse välttämättä olla erityistä proteiininlähdettä. Jos haluat lisäproteiinia annokseen lisää siihen vaikka paistettua tofua tai tarjoile se parsakaalin kanssa.

Kermainen porkkalakastike sopii täydellisesti perunamuusin kanssa, Mutta yhtä hyvin voit tarjoilla sen myös pastan kanssa. Perunalla saa vain kunnon Suomiversion! Keväiseen annokseen voi paahtaa tankoparsaa, mutta muuna aikana mitä tahansa muuta kasvista. 


Porkkalan voi valmistaa hitaana tai nopeana versiona. Nykyään teen usein ns. pikaporkkalaa, jossa siivutan ensin porkkalan juustohöylällä ja keitän suolatussa vedessä. Hitaasti valmistuva porkkala on ehkä hieman täyteläisempää, mutta kuten sanottua, siihen kuluu aikaa. Nykyään jos teen hitaammalla tyylillä porkkalaa, käärin porkkanat folioon suolakiteiden kanssa, jolloin niitä ei tarvitse upottaa kokokerrokseen suolaa.


Kermainen porkkalakastike

4 annosta

1 keskikokoinen punasipuli
1 tl maidotonta margariinia tai öljyä
2 porkkanan porkkalat (n. 3 dl) voit lisätä myös marinointiliemen
2½ dl kaurakermaa (+ ½ tölkin huuhteluvesi)
1 tl kuivattua rosmariinia
½ tl mustapippurijauhetta
3 tuoretta tillinoksaa
1 limen raastettu kuori


Leikkaa punasipuli kuutioiksi ja kuullota pannulla margariinissa/öljyssä.

Lisää pannulle porkkalat ja paista niitä hetki. Kaada pannulle kaurakerma ja lisää purkkiin vettä puolilleen ja ravistele ja lisää vesi. Lisää myös porkkalan marinointiliemi, jos sitä on.

Anna kastikkeen hautua pari minuuttia, että se hieman saostuu. Lisää mausteet ja tarkista maku, lisää mausteita tarvittaessa.

Tarjoile kastike muusin ja paahdettujen tankoparsojen kanssa. Purista päälle halutessasi vielä limemehua.

Tankoparsojen paahtaminen: Katkaise parsoista kuiva kanta pois, parsa napsahtaa sopivasta kohtaa itselläänkin kun taivutat sitä. Laita parsat paahtumaan pannulle ja lisää 2 tl maidotonta margariinia (tai öljyä) ja anna paahtua. Lisää paiston puolivälissä suolaa ja pippuria. Tiristä parsojen päälle lautasella vielä lime- tai sitruunamehua.


Vegaaninen perunamuusi

  • Vegaanisen perunamuusin valmistat keittämällä kuoritut perunat kypsiksi ja survomalla ne soseeksi. Lisää 1 kiloon perunoita 2 rkl maidonta margariinia, ½ tl suolaa ja maun mukaan 3-5 dl kauramaitoa, josta osan voit korvata perunoiden keitinvedellä. Lisää nestettä noin desi kerrallaan, kunnes muusin rakenne on mieleinen. 


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget