Välimeren voileipäkakku

26. toukokuuta 2020


Voileipäkakun ei aina tarvitse olla tuhti majoneesinen kokonaisuus, vaan se voi olla ihan mitä vain! Tämä välimerellinen voileipäkakku kätkee sisäänsä munakoisotahnaa ja paahdettuja kasviksia!


Voileipäkakut jakavat yllättävästi mielipiteitä. Minäkin kuuluin aiemmin siihen leiriin, joka ei voileipäkakuista oikein perustanut. Sitten kun uskaltauduin kokeilemaan vegaanista versiota muistojen voileipäkakusta, alkoivat ne kummasti maistumaan paremmin! Perinteinen majoneesivoileipäkakku ei välttämättä ole se houkuttavin ajatus tuhtiudessaan ja vetisyydessään. Kun vain uskaltaa tehdä sen ahaaelämyksen, että voileipäkakkuhan voi olla ihan mitä tahansa, muuttuu tilanne täysin.

Koettelin rajoja ja tein jotain ihan erilaista voileipäkakkuun! Nimittäin voileipäkakun, jossa ei ole mitään perinteisiä elementtejä, paitsi tietysti se leivät ja kasaustekniikka. Tämän voileipäkakun väliin paahdetaan uunissa kasviksia, tehdään herkullinen munakoisotahna ja koristellaan kasviksilla ja vegaanisella fetalla. Ai niin ja kasvisliemen sijaan leivät kostutetaan sitruunaisella vinaigrettellä. Tästä tuli niin ihana ja raikas kokonaisuus, että on vaikea olla pitämättä!


Osallistuin reilu vuosi sitten Pauligin kokkauskurssille ravintola Latvassa. Siellä teimme voileipäkakkuja ihanasta vuokaleivästä ja siellä leipä kostutettiin yrttisellä vinaigrettellä. Vinaigrette toimii leivän kostutuksella hyvin, sillä siitä leipään tulee paljon enemmän makua kuin kasvisliemestä. Tässä reseptissä tein sitruunalla ja basilikalla maustetun vihreän vinaigretin, joka toimisi myös sellaisenaan salaatinkastikkeenakin. Aion tehdä samalla ohjeella jatkossakin.

Raikas vinaigrette tasapainottaa täyteläistä munakoisotahnaa eli baba ganoushia ja paahdettuja välimeren kasviksia. Nämä kaikki täytteet toimisivat sellaisenaankin syötynä ja se ehkä tekeekin kokonaisuudesta niin hyvän! Koko komeuden kruunaa murennettu vegaaninen fetajuusto, jota ilman kakku voisi jäädä ehkä hieman pliisuksi.


Välimeren voileipäkakku



Baba ganoush tahna eli munakoisotahna
1 iso munakoiso
2 rkl tahinia
2 rkl sitruunamehua
3 rkl oliiviöljyä
pari oksaa tuoretta persiljaa
1/4 tl mustapippuria
suolaa

Paahdetut kasvikset
1 iso punasipuli
½ punainen paprika
½ keltainen paprika
1 ohut kesäkurpitsa
muutama kirsikkatomaatti
muutama oksa tuoretta timjamia
oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa

Sitruuna-yrttivinaigrette
1 dl sitruunamehua
1 dl oliiviöljyä
2 tl vaahterasiirappia
1 kourallinen tuoretta basilikaa
1/4 tl mustapippuria
ripaus suolaa

Lisäksi
9-12 siivua valinnaista paahtoleipää (kuvissa tehty 12 siivulla, joista pyöreät reunat on poistettu)
100 g vegaanista fetaa esim. violife greek white
koristeluun tuoreita yrttejä kuten viinisuolaheinää
kirsikkatomaatteja

Paahda ensin kaikki kasvikset. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Leikkaa paahdettujen kasvisten kasvikset sopiviksi paloiksi, esim kesäkurpitsasiivu 4 osaan, sipulilohkot 3 osaan jne. Levitä kasvikset uunipannulle ja ripottele päälle revityt timjaminoksat. Pirskottele oliiviöljy ja ripottele suola ja pippuri.

Leikkaa munakoisot siivuiksi ja laita kasvispannun toiseen reunaan paistumaan.

Paista kasviksia 200 asteisessa uunissa 20-30 minuuttia, kunnes ne ovat kypsyneet.

Valmista sitruuna-yrttivinaigrette. Laita kaikki ainekset kulhoon ja emulgoi sauvasekoittimella. Jos et omista sauvasekoitinta, pilko yrtit mahdollisimman pieneksi ja sekoita seos vauhdikkaasti kulhossa, että öljy ja sitruunamehu sekoittuvat.

Kun munakoisot ovat kypsyneet ja hieman jäähtyneet valmista niistä tahna. Laita kaikki munakoisotahnan ainekset tehosekoittimeen tai soseuta sauvasekoittimella. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa.

Kasaa voileipäkakku. Laita pohjakerrokseen 3-4 paahtoleipäsiivua, leikkaa reunat pois jos haluat. Kostuta leivät vinaigrettellä. Levitä päälle 3/4 paahdetuista kasviksista (jätä loput koristeluun). Levitä toinen kerros leipiä ja kostuta ne. Levitä munakoisotahna ja niiden päälle leivät. Kostuta leivät. Jos kakku syödään myöhemmin, peittele se nyt ja nosta jääkaappiin, koristele vasta ennen tarjoilua. Anna marinoitua kuitenkin vähintää 2 tuntia, että maut tasaantuvat ja leipä pehmenee.

Koristele kakku. Ripottele päälle paahdettujen kasvisten loput ja valinnaisia yrttejä. Murskaa vegefeta päällimmäiseksi.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!



Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget