Suolapalat porkkalalla ja piparjuuritahnalla

29. joulukuuta 2020


Suolaiset joulutortut, suolapalat, cocktailpalat tai miksi haluatkaan kutsua! Näissä maistuu porkkala ja raikas piparjuuri.


Suolaisista joulutortuista on nyt kohistu kovasti, ajattelin kuitenkin, että tämä resepti ei ehkä ole suoraan joulutorttufiiliksissä, vaan enemmänkin hauska suolainen tarjottava, jossa on vähän jotain erilaista! Niinpä siis päätin nimen hyvin mielikuvituksellisesti suolapalaksi. Voit siis mielessäsi keksiä sellaisen nimen näille kuin parhaaksi näet.

Kun torttutaikinalevyistä leikkaa isohkolla piparkakkumuotilla kuvioita, saa niistä hauskoja pohjia suolapaloille. Leikkaamisesta jää kuitenkin yli reunat, niitä ei kannata suinkaan heittää pois, vaan ne voi muovailla tyylikkäiksi design-joulutortuiksi tai suolapaloiksi (pursotettava täyte voi kuitenkin olla hieman haastava laittaa. Lehtevä torttutaikina antaa siis vähän anteeksi, vaikka muotista jääneet rääteet painelee sormin kutakuinkin yhteen ja paistaa. Mitään ei siis tarvi heittää hukkaan! Metallisella piparkakkumuotilla saa myös leikattua ihan hyvin jäisestäkin torttutaikinasta kuvioita, jolloin rääteet voi nostaa takaisin pakkaseen odottamaan seuraavaa kertaa, jos haluaa yhdellä kertaa vain kauniit yksilöt käyttöön. Jos paistat kaiken heti kerralla samassa, anna taikinan sulaa rauhassa ja leikkele vasta sitten.


Palojen täytteeksi tein tuorejuustoisen piparjuuritahnan, jossa on sopivasti potkua, mutta ei liikaa. Toki tahna kannattaa valmistaa oman makumaailman mukaisesti maistelemalla ja lisäämällä piparjuurta tarvittaessa. Piparjuuritahnaa löytyy ihan piparjuuritahnan nimellä marketeista tai sitten voit oikaista ja ostaa wasabia, sitä löytyy nykyään lähes varmasti lähes mistä tahansa kaupasta. Suomessa myytävistä wasabeista suurimmassa osassa on tavallista piparjuurta, eikä aitoa japanilaista piparjuurta eli wasabia, joten kumpi tahansa tahna käy tähän tarkoitukseen.

Halutessasi voit käyttää koristelussa levämätiä kuten caviartia, jolloin suolapaloihin saa vielä entisestään suolaisuutta ja täyteläisyyttä. Koristeluun kannattaa käyttää jotain raikasta, kuten granaattiomenan siemeniä, joista tulee samalla kiva pieni makeus vastapainoksi.


Suolapalat porkkalalla ja piparjuuritahnalla

8 suolapalaa + taikinajämiä

4 levyä torttutaikinaa

Piparjuuritahna
½ prk/n. 75 g kaurapohjaista tuorejuustoa
1-1½ tl piparjuuritahnaa tai wasabia

Lisäksi
porkkalasiivuja (n. 2 porkkanasta)
tuoretta tilliä
granaattiomenan siemeniä
halutessasi levä"mätiä" esim caviart


Ota torttutaikinalevyt sulamaan.

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Valmista piparjuuritahna. Sekoita kauratuorejuustoon ensin vajaa 1 tl wasabia ja tarkista maku. Lisää wasabia sitten vähän kerrallaan lisää kunnes maku on juuri sinulle sopivan piparjuurinen. Wasabin määrässä on hienoinen raja, ettei siitä tule liian vahvaa.

Leikkaa sulaneista torttutaikinalevyistä valinnaisella isolla piparimuotilla kuvioita, yhdestä 2 tortun levystä tulisi saada 2 kuviota, joten valitse muotti sen mukaan.

Painele kuvioiden keskikohtaa sormella ja pistele keskikohta pari kertaa haarukalla. Paista taikinaa 225 asteisessa uunissa noin 10-12 minuuttia, kunnes taikina on kypsää ja saanut hieman väriä.

Pursota taikinan päälle piparjuuritahnaa ja pyöritä porkkalasta ruusuke ja aseta se osittain piparjuuritahnan päälle ja paina taikinaan syvälle, niin että rulla "lukittuu". Koristele tillillä ja granaattiomenansiemenillä.

Vinkki!
  • Piparimuotilla leikatessa torttutaikinasta jää reunoille rääteet, joista voi muotoilla design-joulutorttuja tai -suolapaloja. Painele reikaleet vain yhteen sopivan kokoiksiksi möhkäleiksi.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget