Valkosipuliset leipäsolmut

11. maaliskuuta 2021


Valkosipulilla kyllästetyt leipäsolmut ovat maukasta naposteltavaa tai vaikka ruokaisa kaveri keitolle.


Tiedätkö sen tyypin taukohuoneessa, joka syö jotain todella valkosipulista ja haisee loppupäivän valkosipulilta? Jep, se olen minä. Tai siltä ainakin tuntui näitä töissä eväänä kuljetettuani, mutta valkosipulin tuoksusta viis, maku on ihan taivaallisen hyvä! Reilusti tuoretta valkosipulia, tuoretta persiljaa tasapainoksi, rasvaa ja vähän kasvipohjaista juustoa herkullisten leipäsolmujen kuorrutteena. Guilty pleasures, etten sanoisi!

Halusin hieman jäljitellä valkosipulivoipatongin ideaa, mutta toteuttaa leipä valmiina suupaloina. Solmu tai hyrrä on sopiva muoto leivälle ja taikinana menee ihan simppeli leipätaikina ja se jutun juoni piilee päälle lisättävässä täytteessä, joka tekee näistä solmuista sitä jotain erityistä.



Jos kaipaat päivääsi valkosipulia, hyvää oloa ja ihan pikku rahtusen huonoa omaa tuntoa siitä, että söit jo kolmannenkin, niin tässä on resepti sulle!


Valkosipulisolmut

16 palaa

Taikina 
3 1/2 dl vettä
25 g tuorehiivaa (1 pss kuivahiivaa)
1 tl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
2-2 1/2 dl täysjyväjauhoja tai lisää tavallisia
1 rkl oliiviöljyä

Täyte
100 g maidotonta margariinia
5 valkosipulinkynttä
1/3 oksista persiljaruukusta
50 g vegaanista juustoraastetta
Ripaus suolaa

Valmista taikina. Sekoita kädenlämpöiseen veteen tuorehiiva (kuivahiivalle lämpimämpi vesi) ja sokeri. Lisää jauhoja vähän kerrallaan ja sekoita taikinaa. Kun olet lisännyt lähes kaikki jauhot vaivaa taikinaa ja lisää  tarvittaessa jauhoja. Vaivaa taikinaa muutama minuutti, pyöräytä palloksi ja lorauta kulhon pohjalle oliiviöljyä. Jätä kohoamaan peiteltynä 45-60 minuutiksi, kunnes taikinan koko on noin tuplaantunut.

Valmista täyte. Kuori ja pilko valkosipuli pieneksi silpuksi. Silppua myös persilja. Sekoita silput, juustoraaste ja suola margariiniin.

Kun taikina on kohonnut painele siitä ilmakuplat pois ja leikkaa se kahtia. Leikkaa puolikkaat 8 osaan eli saat 16 palaa. Pyöritä jokainen pala ohueksi pötköksi ja muotoile solmuksi tai kierteeksi. Lusikoi täyte tasan solmujen päälle. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Anna kohota vielä noin 15 min. 

Paista kierteitä 200 asteisessa uunissa noin 20-25 minuuttia.

Tarjoile kylmänä tai lämpimänä. Mielestäni parhaita lämpimänä.



Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!



Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget