Nyt viimeinnkin lisään tänne lähestulkoon luottokurpitsapiirakkani reseptin, tosin sitten kuitenkaan tämä ei ole ihan sellainen, mitä yleensä olen tehnyt. Halusin kokeilla omenasoseen käyttöä pohjataikinassa ja sain todeta, että maku oli hyvä, mutta rakenne jäi hieman kovaksi.
Tässä kurpitsapiirakassa täyte onkin se paras asia. Sunnuntain kuohkea vispi toimii loistavasti kurpitsan kanssa. Kyseien vispi on myös maidoton, joten sopivuus on taattu erikoisruokavalioihinkin. Vispi on myös sopivan makeaa ja jämäkkää, joten täyte ei kaipaa kananmunia rakenteen tueksi, joten käytin hieman pellavansiemenrouhetta, joka toimittaa samaa asiaa. Muscovadosokeri tuo väriä täytteeseen ja samalla syventää makua.
Kurpitsapiirakka
paksu 20 cm halkaisijan piirakka tai ohut 26 cm halkaisijan piirakkaPohja
150 g omenasosetta
3 dl täysjyvävehnäjauhoja
3/4 dl täysjyvä spelttimannasuurimoita (SunSpelt)
1 rkl öljyä
ripaus suolaa
ripaus kanelia
Täyte
400 g kurpitsaa (kuorineen n. 500 g)
2 dl Sunnuntain kuohkeaa vispiä
50 g muscovadosokeria (voi korvata ruokosokerilla)
2 rkl pellavansiemenrouhetta
1 tl kanelia
ripaus pomeranssinkuorijauhetta
ripaus neilikkajauhetta
ripaus inkiväärijauhetta
koristelu 1 tl vettä + 1 rkl tomusokeria
Pilko kurpitsa kuutioiksi ja kypsennä 200 asteisessa uunissa ainakin 40 minuuttia tai kunnes pehmeää, kypsyyden voi testata haarukalla.
Valmista pohja. Laita kaikki ainekset kulhoon ja nypi taikinaksi. Kun taikina on kunnolla sekaisin, muotoile siitä pallo ja kaulise taikinasta puolen sentin paksuinen levy, joka on hieman isompi kuin käyttämäsi piirakkavuoka. Nosta levy piirakkavuokaan ja painele pohjalle, leikkaa ylimenevä taikina veitsellä ja tasoita reunat. Pistele pohjaan haarukalla muutama reikä ja nosta jääkaappiin odottamaan.
Kun kurpitsa on kypsää, irrota paloista kuoret lusikan tai veitsen avulla. Soseuta kurpitsa sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Vatkaa kuohkea vispi vaahdoksi ja sekoita kurpitsasoseeseen. Lisää sokeri, pellavansiemenrouhe ja mausteet ja sekoita hyvin. Kaada täyte kylmälle pohjalle ja paista 200 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Piirakka on kypsä, kun keskustan täyte hytisee hieman, mutta reunoilla ei.
Anna piirakan jäähtyä kunnolla ennen koristelua. Makujen voi (ja kannattaa) antaa tasaantua seuraavaan päivään asti. Valmista tahna koristeluun. Sekoita vesi ja tomusokeri, tarvittaessa lisää tomusokeria jos tahna jää liian löysäksi. Pursota tahnaa (esim. muovipussi jossa nurkassa pieni reikä) spiraaliksi piirakan keskeltä aloittaen ja vedä tikulla viivat keskeltä ulospäin.
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti
Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!