Yön yli odottelevat värikkäät sisarussämpylät

1. marraskuuta 2014


Vastapaistetut ja vielä lämpimät sämpylät ovat ehkä parasta leipää, mitä tiedän. Sellaiset sämpylät eivät välttämättä edes tarvitse mitään päälleen tai kenties pienen nokareen voita.
Näihin sämpylöihin käytin punajuurta ja porkkanaa. Oikaisin hieman ja käytin kaupan valmista punajuuri-perunasosetta, jolloin aiheutuvan sotkun määrä ja ajankäyttö ei ole ihan niin suurta. Punajuuri ei maistu valmiissa sämpylöissä juuri ollenkaan, mutta värjää taikinan hienosti. Taikinan valmistusvaiheessa punajuuren haju tosin on voimakas, mutta se häviää paistettaessa.
Taikinan kohotus tehdään yön yli, jolloin maut tasaantuvat ja lopputuloksen pitäisi olla ylipäätään parempi. Vaikea sanoa, mikä ero olisi vähemmän kohotetuissa sämpylöissä, mutta nämä maistuivat herkullisilta ja maut olivat mukavan tasaiset. Koska kohotusaika on pitkä, taikina pitää jättää hieman normaalia löysemmäksi, että se on käsiteltävää aamullakin. Kun pyöriteltyjä sämpylöitä asettelee uunipannulle, pitää olla tarkkana, että jättää sopivan kokoiset välit. Jos sämpylät ovat liian tiheässä, ne tiivistyvät toisiinsa kiinni hieman liikaa ja kypsyminen hidastuu, joten sopiva rako on vajaa sormenleveys. 

Sämpylät

30-35 sämpylää (punaisia tulee hieman enemmän)

Punajuuritaikina
3½ dl   kauramaitoa
1/3 pss kuivahiivaa
1 rkl     hunajaa/siirappia
200 g    punajuuri-perunasosetta
1 tl        suolaa
1 dl       kauraleseitä
8-9 dl    kaurasämpyläjauhoja
2 rkl      öljyä

Porkkana-pellavansiementaikina
4 dl      kauramaitoa
1/3 pss kuivahiivaa
1 rkl     hunajaa/siirappia
1           porkkana (raastettuna)
½ dl      pellavansiemenrouhetta
½ dl      kauraseleitä
7-8 dl    kaurasämpyläjauhoja
2 rkl      öljyä

kauraleseitä tai siemeniä koristeluun

Valmista taikinat yhtäaikaisesti edellisenä iltana.
Kaada kylmä kauramaito kulhoon, lisää hiiva ja hunaja/siirappi ja sekoita. Lisää toiseen taikinaan punajuuri-perunasose ja toiseen porkkanaraaste ja pellavansiemenrouhe. Sekoita taikina. Lisää suola, kauraleseet ja osa jauhoista ja sekoita. Taikinaa kannattaa ruveta sekoittamaan käsin n. 5-6 dl jauhojen lisäyksen jälkeen. Lisää jauhoja hiljalleen ja vaivaa käsin. Kun taikina tarttuu vielä hieman sormiin, mutta on helposti muotoiltavaa, se on sopivaa. Lisää vielä öljy ja sekoita hyvin. Taikinan tulee jäädä hieman löysemmäksi, mitä sämpylätaikina normaalisti. Porkkana-pellavataikinaan tulee käyttää hieman vähemmän jauhoja. Peittele taikinat liinalla ja nosta yöksi jääkaappiin kohoamaan.
Seuraavana päivänä taikina kohotetaan 40 asteisessa uunissa. Muotoile taikinoista pötköt jauhotetulla alustalla ja leikkaa sopivan kokoisiksi paloiksi ja pyörittele paloista sämpylöitä. Asettele sämpylät leivinpaperille uunipellille vierekkäin (alle 1 cm raot) haluamaasi muotoon. Nosta uunipelti 40 asteiseen uuniin kohoamaan noin puoleksi tunniksi.
Kun sämpylät ovat kohonneet, ota ne pois uunista ja lämmitä uuni 225 asteeseen.
Kohotetut sämpylät: 22 punaista, 13 vaaleaa
Voitele sämpylöiden pinta vedellä ja ripottele halutessasi päälle siemeniä/kauraleseitä. Paista sämpylöitä 225 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
Sämpylät ovat parhaimmillaan lämpöisenä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget