Gluteeniton mustikkapiirakka bataattipohjalla

25. toukokuuta 2015


Mustikkapiirakkaa voi tuskin koskaan syödä liikaa. Tai ehkä voi syödä liikaa, mutta siihen tuskin koskaan kyllästyy. Niistäkin on niin monenlaisia variaatioita, että vaihtoehtoja löytyy vaikka joka vuodenpäivälle omansa. Minulla pravuurimustikkapiirakkana oli pitkään vaniljajugurttitäytteinen mustikkapiirakka, jonka olin löytänyt jostain vanhasta keittokirjastamme (alunperin punaherukkapiirakkana). Kyseisellä reseptillä valmistettu mustikkapiirakka on ihan älyttömän hyvää ja mehevää, mutta nykyään olen hieman jäänyt miettimään sen suurta sokeripitoisuutta. Täytteeseen lisättiin vaniljajugurtin lisäksi sokeria ja pohjaan myös. Toisaalta sitä olisi voinut kokeilla ihan vain sokerittomana versiona, pelkällä maustetulla jugurtilla. Mutta ehkä se ei olisi kuitenkaan enää sama asia.
Tälläkertaa ideana piirakassani oli bataatin ja soijajugurtin käyttäminen mustikan kaverina. Bataatti on luonnostaan varsin makea, eikä kaipaa sen kummempia makeuttimia lisäkseen. Ajattelin, että kun kerran lähdettiin bataatin kanssa hifistelemään, niin ollaan sitten kokonaan käyttämättä gluteenia, joten riisijauho päätyi bataatin kaveriksi. Jostain syystä olen todella innostunut riisijauhon ja bataatin yhdistelmästä, niiden maut tasapainottavat toisiaan erityisen hyvin. Täytteeseen päätyi mustikoiden lisäksi soijajugurttia ja hieman perunajauhoja rakenteenparantajaksi. Samalla tämä piirakka jäi kananmunattomaksi ja maidottomaski, joten allergioista tai dieeteistä ei pitäisi koitua ongelmaa.
Näistä kaikesta sitten lopulta syntyi tämä hyvin mehukas mustikkapiirakka, jonka rakenne ei ollut kuullutkaan gluteenin puutteesta, eikä maku vähäsokerisuudesta. Bataatista tuli pohjaan hauska oranssi väri ja kokonaisuus oli mielestäni oikein pirtsakka. Tätä voisi ehkä joskus kehdata tarjota ihan julkisesti syötäväksi (ellei itse ehdi syödä kaikkea ensin).

Mustikkapiirakka bataattipohjalla

26 cm halkaisijan piirakkavuoallinen

Pohja
200 g bataattia (noin 1 dl sosetta)
2 dl    täysjyväriisijauhoja
½ dl   öljyä
1 dl    Alpro natural soijajugurttia
1 tl     vaniljasokeria
1 tl     leivinjauhetta

Täyte
4 dl    soijajugurttia (loput purkista)
3 rkl   ruokosokeria
1 rkl   perunajauhoja
1 tl     vaniljauutetta
200 g kotimaisia pakastettuja mustikoita

Kuori ja pilko bataatti pienehköiksi paloiksi. Laita bataattikuutiot ja pari ruokalusikallista vettä syvään kulhoon ja aseta kelmu päälle, kypsennä mikrossa 2-3 minuuttia, kunnes pehmeitä. Soseuta bataattikuutiot sauvasekoittimellä. Lisää loput pohjan ainesosat ja sekoita hyvin. Levitä taikina 26 cm halkaisijan piirakkavuoalle ja nosta hieman reunoille. Esipaista pohjaa 175 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
Valmista täyte. Sekoita soijajugurtti, sokeri, perunajauhot ja vaniljauute keskenään. Kun Pohja on esipaistettu, kaada täyte pohjan päälle. Ripottele jäiset mustikat tasaisesti täytteen päälle. Paista vielä 175 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.
Anna jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget