Noriperunat

28. toukokuuta 2015


Tässä onkin eräs viimeaikainen jännittävä innovaationi. Kaksi herkkua yhdessä: varhaisperunat je norilevä. Eräässä aasialaisessa ravintolassa ruokalistalla oli maininta ranskalaisista merilevällä, eikä minulla ollut harmainta aavistustakaan millaisesta annoksesta olisi kyse, päätin toteuttaa vastaavan mielikuvituksellani. En halunnut kuitenkaan valmistaa ihan tyypillisiä ranskalaisia, eivätpä ne edes paistinpannulla kovin kummoisiksi varmaan tulisikaan. Kandidaatikseni selviytyivät sitten ohuet, sipsimäiset, varhaisperunaviipaleet. Maustamisessa halusin olla varsin niukka, joten seesamiöljy tuli korostamaan makua ja norinlevän pariksi päätyi vain suola. Lopputuloksena ihanan herkulliset ja osittain rapeat, mutta osittain pehmeät perunaviipaleet.
Monet eivät juurikaan perusta norin mausta, saati ulkonäöstä, mutta itse pidän siitä kovasti. Eräs kumppanini pravuuri on norilevän käyttö makaronilaatikossa, ehkä siitäkin pitää laittaa ohjetta jossain vaiheessa. Toisaalta kuitenkaan näissä perunoissa nori ei maistu kovin voimakkaasti, eikä sen perinteinen joidenkin mielestä limainen rakenne pääse mainostamaan itseään, kun arkki revitään pieneksi silpuksi.
Rupesin miettimään myös, että nämähän olisivat kesällä loistavaa syötävää joko grillailun kyljessä tai sitten ylipäätään uusien perunoiden tilalle. Levä tuo annokseen pientä kalalasta muistuttavaa makua, joten ehkä tänä kesänä uudet perunat voisi syödä ilman silliä? Mikä tietää.

Noriperunat

4 lisäkeannosta

10     keskikokoista varhaisperunaa (pienen kananmunan kokosia)
2 rkl rypsiöljyä
1 rkl seesamiöljyä
1      norileväarkki
½ tl  suolaa

Harjaa perunoista kuoret pois ja ota huonot kohdat pois. Siivuta perunat juustöhöylällä tai mandoliinilla ohuiksi siivuiksi. Laita öljyt paistinpannulle ja lisää perunoita pannulle, paista levyn suurimmalla. Kun kaikki perunat ovat pannulla, pienennä lämpöä ja paista niitä välillä käännellen. Perunoihin tulisi tulla hieman kullanruskeaa pintaa. Laita levyä pienemmälle ja kypsyttele 5-10 minuuttia, kunnes perunat pehmenevät sopivasti, mutteivat rupea murenemaan/murjaantumaan. Perunoiden kääntely sujuu parhaiten vain heittelemällä niitä pannussa. Kun perunat sopivan kypsiä, sammuta levy ja revi norileväarkki pieneksi silpuksi perunoiden sekaan ja ripottele suola pinnalle. Kääntele sekaisin varovasti)
Tarjoile lämpimänä tai kylmänä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget