Punajuuripasta eli Kadotettujen sielujen madot

23. lokakuuta 2015


Tämä syksyinen pasta on mukavan täyteläinen. Tavoitteena oli tehdä kasvispasta, jonka maku muistuttaisi linströminpihvejä. Tämä kelpasi jopa hyvin sekasyöjille.


Mukavaa perjantaita!
Pasta sopii loistavasti viikonloppuruuaksi ja syyspasta vielä paremmin syysviikonloppuun. Menipäs hienosteluksi, mutta emme tule siitä kuitenkaan surullisiksi. Punajuurisato on nyt parhaimmillaan ja joillain, kuten itselläni, voi olla jopa oman sadon punajuuria. Punajuuri on siitä mukava raaka-aine ruuanlaitossa, että se toimii sekä suolaisissa, että makeissa ruuissa ja se on todella kauniin värinen. Sitä ei voi vain kerta toisensa jälkeen olla ihmettelemättä miten kauniin värin punajuuri antaa ruokiin. Tästä ruuasta ottamani kuvat eivät oikein tuo annoksen komeutta kunnolla esiin, sillä valaistukseni ei ollut oikein optimaalinen tumman värin valokuvaamiseen. Saamme siis tyytyä näihin purppuraisen kuun punaisiin kuviin, onhan toisaalta halloweenkin lähestymässä, joten sopii hyvin teemaan. Voisinkin siis ristiä tämän annoksen "Kadotettujen sielujen madot".

Mutta niin, nostan edellisenä viikonloppuna vihannesmaamme viimeiset tulokkaat: porkkanat ja punajuuret. Porkkanasato olikin mahtava, oransseja, keltaisia ja violetteja porkkanoita oli valtavat määrät, joskin koko ei ollut suurinta mahdollista, mutta mukavan kokoisia naposteluporkkanoita. Hämmästyttävintä oli, että babyporkkanamme olivat kasvaneet kaikista suurimmiksi, jopa suuremmiksi kuin tavalliset porkkanat. Niinpä sitten ei voinut muutakuin ajatella, että kyseessä oli diabeetesvauvaporkkanoita... Onneksi koko ei makua haittaa tässä tapauksessa. Punajuurisato ei puolestaan ollut kovinkaan kehuttava, sillä ne, noin 15 punajuurta, jotka maasta nostin, olivat varsin kitukasvuisia. Varmaankin porkkanat imeneet niidenkin puolesta kaikki ravinteet. Mutta sain kuitenkin hieman punajuuria, edistystä sekin. Saamieni punajuurten määrä ei kuitenkaan ihan tähän koko perhettä ruokkivaan pastaan riittänyt, joten jouduin turvautumaan Keskon satoon. Omasta maasta kuitenkin tähän annokseen tuli rosmariini, josta sato oli porkkanoiden lailla valtava. Tuore rosmariini maistuu kyllä herkulliselta. Etenkin kun siinä on sopivan riistainen maku omasta viljelmästä. 


Tämä pasta onnistui mielestäni oikein hyvin. Keitetyt punajuuret olivat sopivan napakoita, mutta kuitenkin pehmeitä, joten ne toivat mukavaa purutuntumaa pastan sekaan. Kun olin maustamisvaiheessa tämän kanssa, ihmettelin, että mausta todella puuttuu jotain. Sitten lopulta onneksi muistin, että minullahan on tapana lisätä punajuuripihveihin maustekurkkua. Sen kun sitten kastikkeeseen lisäsi, niin johan tuli makua. Toisinsanoen, en suosittele jättämään maustekurkkua pois, se ei maistu ruuassa maustekurkkuiselta, vaan tuo mukavan tasapainon ja happamuuden tasapainottamaan kokonaisuutta. Jos maustekurkut ovat ehdottomasti ei, niin silloin kannattaa lisätä esimerkiksi omenaviinietikkaa pari ruokalusikallista, arvelen kuitenkin, että et tule pettymään, vvaikka maustekurkkua lisäisitkin. Rosmariinia voi halutessaan käyttää enemmänkin ja se tuo mukavan lisäsäväyksen, kun sitä ripottelee annoksen päälle vielä tarjoiluvaiheessa. Tällöin ei tule ongelmaksi sekään, jos kaikki ruokailijat eivät ole suuria rosmariinin ystäviä. Tätähän voisi kuvitella tarjoiltavan vaikka halloweeninakin, kun ruuan nimikin on siihen loistavasti sopiva.

Punajuuripasta

4-5 annosta

400 g tuoreita punajuuria
1        sipuli
1        valkosipulinkynsi
2 dl    soijarouhetta
1        kasvisliemikuutio
1        pieni maustekurkku
2 dl    kaurakermaa
2 rkl   tuoretta rosmariinia
½ tl    mustapippuria
200 g täysjyväspagettia

öljyä paistamiseen

Keitä punajuuret kypsiksi (kattilassa 40-50 min).
Kuori ja pilko sipulit pieneksi ja kuullota öljyssä pannulla. Kuori ja kuutioi kypsä punajuuri. Lisää ne kuullotettujen sipulien sekaan. Laita pannulle soijarouhe ja kasvisliemikuutio ja laita vettä perään 3-4 desiä. Sekoittele ja anna soijarouheen turvota ja liikanesteen haihtua. Kuutioi maustekurkku pieneksi ja lisää sekaan. Lisää lopuksi vielä kerma ja mausteet.
Keitä pasta paketin ohjeen mukaan. Lisää kypsä pasta punajuurikastikkeeseen, sekoita ja tarjoile.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget