Korvapuustipäivän mausteiset korvapuustit

4. lokakuuta 2015


Nämä eivät ehkä näytä niin näteiltä korvapuusteilta, tai korvapuusteilta ylipäätään. Mutta kunhan taikinaan lisää hieman enemmän jauhoja (pehmeyden kustannuksella) kuin minä lisäsin niin muotokin on siedettävä. Ulkonäöstä huolimatta näiden samettisten korvapuustien juju on mausteisessa täytteessä.


Mainiota korvapuustipäivää!
Onnistuin jälleen tänä vuonna lähes missaamaan tällaisen mainion ilmiön kuin korvapuustipäivän. Ehkä ensi vuonna sitten muistan sen jo paremmin. Tärkeitä herkuttelupäiviä ei tule unohtaa. Näinpä siis lähdin tutkiskelemaan omistamaani Olgan pullakirjaa. Mielestäni hänen kirjassaan on ihanan monipuolisia ja hieman erilaisia pullaohjeita. Pidän etenkin taikinoiden "terveellisyydestä", toisinsanoen intiaanisokerin tai hunajan ja täysjyväjauhojen käytöstä. Paljon siis sellaisia elementtejä, joita itsekin tykkään käyttää. En ole aiemmin ollut erityisen suuri pullan ystävä, mutta parina viimevuonna olen todennut, että kyllä se tuore hyvin valmistettu pulla oikeastaan onkin todella hyvää. Pullaa ei tule kovinkaan usein leivottua, mutta silloin kun sitä tekee, niin aina miettii miksi ei tekisi useammin. Noh, ehkä se on toisaalta hyvä, ettei pullaa ole ihan joka päivä saatavilla.
Päätin sitten kuitenkin toteuttaa täysjyväisen spelttipullataikinan Olgan pullakirjan innottamana ja onnistuin sitten taidokkaasti arvioimaan taikinan pehmeyden hieman väärin. Spelttijauhojen käyttämisessä pullataikinaan on se pieni ongelma, että speltti jättää taikinan jotenkin tavisvehnäjauhoja löysemmäski. Näinpä siis tuntuman kanssa pitää hieman kikkailla. Jokatapauksessa siis olin ylpeä ihanasta taikinastani ja kaulintavaiheessakin vielä olin vakaasti sitä mieltä, että tämä on tässä. Taikina kauliutui kätevästi ja rullautui kuin unelma. Mutta sitten kun leikkasin pullia tajusin että taisipa jäädä hieman löysäksi. Kierteet jäivät käytännössä sitten täysin näkymättömiin taikinasta ja paistaessa pullista tuli varsin laakeita korkeiden sijaan. Näinpä siis suosittelen käyttämään hieman enemmän jauhoja kuin minä itse. Määrä pyörii siinä 7 desin kieppeillä, ehkä aavistus yli. Minulla kun niitä meni vajaa 7 desiä.
Mutta niin, täyte. Halusin tehdä mausteisia korvapuusteja. Perinteisestihän niiden täytteessä käytetään voita, sokeria ja kanelia, mutta jalostin hieman tätä. Joskus jouluisissa pullissa näkee käytettävän myös sahramia, jota käytin myös tähän pullataikinaan extrana. Sahrami on varsin tyyris mauste, eikä sitä ihan aina näe saatavilla. Olen oman sahramini ostanut jostain messuilta, jossa oli myynnissä lasipurkeissa sahramin rihmoja. Olen kuullut, että sahrami kannattaisi aina ostaa mielummin rihmoina, kuin jauheena, sillä jauhetta on usein saatettu hieman jatkaa muilla mausteilla. Rihmat siis ovat sahramille tunnusomaisia rakenteita, jolloin voi olla varma, että saa juuri sitä mitä tilaa. Sahramista pullataikinaan tulee pieni keltaisempi vivahde. Mutta niin, täytteessä sitten käytin perinteisiä joulumausteita ja peitin jouluista kokonaisuutta kaakaolla. Lopputulos oli niin hyvä, että olisin voinut syödä täytteen sellaisenaan.


Tässä siis olisi ohje ihanan pehmeille ja maukkaille korvapuusteille. Vaikka omien pullieni ulkonäkö ei ole hienoin mahdollinen, maku hyvittää tämän kaiken. Mausteinen täyte tuo ihanaa vaihtelua perinteiseen korvapuustiin ja pehmeä taikina tasapainottaa sitä loistavasti. Mielestäni siis oiva vaihtoehto perinteisille korvapuusteille. Ehkä jopa hieman terveellisempääkin pullaa, mitä mistä tahansa saisi!

Mausteiset korvapuustit

14-16 pullaa

Taikina
2½ dl kauramaitoa
1 pss kuivahiivaa
1 dl intiaanisokeria
ripaus suolaa
2 tl kardemummaa
1 g sahramia (n. 8 sahramirihmaa)
n. 6½ dl täysjyväspelttijauhoja
80 g margariinia

Täyte
80 g margariinia
3/4 dl intiaanisokeria
2 tl kanelia
2 tl kaakaojauhetta
½ tl maustepippuria
½ tl vaniljajauhetta
1/4 tl inkiväärijauhetta
1/4 tl neilikkaa
1/4 tl pomeranssinkuorta

jauhoja kaulitsemiseen
vesi+siirappiseosta voiteluun

Nosta taikinan ja täytteen voimäärät erilleen huoneenlämpöön. Jos ei ole aikaa, mikrota molempia aluksi 10 sek, ei enenpää.
Valmista ensin taikina. Kuumenna maito n. 45 asteiseksi. Liuota maitoon hiiva, sokeri, suola, kardemumma ja kämmenessä murskattu sahrami, anna seistä hetken aikaa. Lisää sitten jauhoja ensin noin 5 dl ja siitä hiljalleen lisäile hieman, kunnes taikina on sopivan pehmeää, eli ei tartu hirveästi käsiin, mutta on pehmeän muovailtavaa, muttei kuitenkaan liian vetelää. Lisää huoneenlämpöinen margariini sekaan ja vaivaa taikinaa, kunnes voi on hävinnyt ja taikina irtoaa sormista (minulla meni noin 5 min), mutta älä vaivaa liikaa.Nosta taikina kohoamaan lämpimään paikkaan esim. uuniin pelkkä valo päälle ja sinne. Kohotusaika ½-1h. Taikinan tulisi kaksinkertaistua.

Valmista täyte, jos haluat runsastäytteisiä pullia, tee kaksinkertainen täyte. Sekoita huoneenlämpöiseen margariiniin loput täytteen ainekset ja maista. Lisää hieman kaakaojauhetta, jos täyte maistuu liian jouluiselta. Anna täytteen seistä huoneenlämmössä muiden valmistelujen ajan.

Kun pullataikina on kohonnut, kaulitse jauhotetulla alustalla varovasti suorakaiteen mallinen levy ja levitä täyte. Rullaa tiiviiksi rullaksi leveyssuunnassa ja pyöräytä sauma alle. Leikkaa hieman viistosti tylppiä kolmioita taikinasta. Taikinasta tulee 14-16 pienehköä korvapuustia. Nostele puustit kapea reuna ylöspäin leivinpaperoidulle uunipannulle ja muotoile hieman siistimmäksi. Anna pullien kohota vielä noin puolisen tuntia.

Voitele pullat vesi-siirappiseoksella ja paista 225 asteisessa uunissa 10-15 min.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget