Lohikäärmerulla -sushi goes vege

29. toukokuuta 2016


Haluaisitko kokeilla jotain räväyttävää ja erilaista sushia? Lohikäärmerullan täyte on rapeaa ja päällä komeilee täyteläistä avokadoa. Valmistus on hieman haastavampaa, mutta ehdottomasti vaivan arvoista.


Sushivillitys on sitkeästi pitänyt pintansa, vaikka viimeaiokina onkin jo puhuttu, että sushi ei ole enää se juttu vaan esimerkiksi havajilainen poke, eli tietyllä tavalla marinoitu kala lisukkeineen, olisi seuraava innostuksen kohde. Toistaiseksi minä tulen pitämään kiinni sushi-innostuksestani, sillä sushi on vaan niin ihanan monipuolista, eikä lainkaan niin vaikeaa, mitä uskotellaan. Sushia rupeaa nykyään saamaan jo Suomestakin monipuolisemmissa muodoissa ja ollaan ehkä jopa hieman havahduttu siihen, että eihän se sushi sitä raakaa kalaa olekaan. Vaan sushin voi ihan hyvin tarjota kasvismuodossakin, kun riisihän siinä on se juttu. Sushikulhot ovatkin sitten se tämän hetken sushivillityksen muoto. Ovathan kulhosushit huomattavasti kätevämpiä, kun voi koko komeuden kasata kulhoon suoraan ja pistellä poskeensa. Sushi menee ainakin täällä ihan joka muodossa, joten hyvä vaan kun näitä erilaisia versioita tupsahtelee.

Toki myös nyt on tämä uusi fuusiojuttu eli sushiburritot, joissa täytteitä on runsaasti ja rulla syödäänkin kokonaisena leikattujen palojen suhteen. Minulle tuo burritojuttu tuli vähän hassuhkona "uutuutena", sillä olen aiemminkin syönyt sushini leikkaamattomina ja enemmän on enemmän, joten täytteitä vaan reilusti kehiin! Sushin syöminen pötkylänä on Japanissa tiettyjen juhlien juttu, kuten esimerkiksi setsubunin eli eräänlaisen keväänsaapumis/onnentuomisjuhlan perinne on syödä sushit kokonaisena rullana. Setsubunin sushirullaa kutsutaan ehomakiksi eli onnensuuntarullaksi, joka täytetään seitsemällä onnea tuovalla täytteellä. Rulla syödään joka vuosi eri suuntaan ja tuo suunta on kyseisen vuoden onnea tuova suunta. Eli sushirullan toinen pää osoittaa onnen suuntaan ja toisesta päästä syödään sitten siihen tiettyyn suuntaan osoittaen. Kuulostaa ehkä hassulta, mutta se on hauskaa! 


Lohikäärmerulla eli dragon rollina paremmin tunnettu sushi on hyvä esimerkki ns. länsimaisista susheista. Länsimaisille susheille tyypillistä on runsaammat täytteet ja esimerkiksi tempuran eli friteerattujen asioiden käyttö täytteissä. Myös väärinpäin rullattu eli riisipuoli ylöspäin rullattu sushi on aika länsimainen juttu. Lohikäärmerulla täytetään perinteisesti raputempuralla, paistetulla ankeriaalla, (lentokalan) mädillä ja kasviksilla ja kuorrutetaan avokadolla, joka muistuttaa vihreitä lohikäärmeen suomuja. Lohikäärmerullien salaisuus piilee rapsakassa tempurassa ja pehmeässä avokadovaipassa. Kokonaisuus on äärimmäisen toimiva ja todella suosittu.

En ole tuollaista "virallista" lohikäärmerullaa ikinä syönyt, joten tämä on vain oletettavasti yhtä hyvä (ellei jopa parempi) versio tuosta perinteisestä sushista. Kauppojen pakastealtaissa on viimeaikoina pyörinyt tuollaisia leivitettyjä soijatikkuja, jotka vaikuttivat varteenotettavilta, joten pitipä niitä sitten kokeillakin. Soijatikut sopivat hyvin korvaamaan tempuraa, joten lohikäärmerullan perusidea säilyy. Muiksi täytteiksi rullaan ropii sitten kasvikset, jotka tuovat väriä ja sitä kautta ulkonäköä. Kokonaisuutena lohikäärmerullat toimivat vegeversioina mielestäni paremmin kuin hyvin. Kaiken sen näpertämisen (lue: avokadojen asettelun) jälkeen lopputulos oli niin herkullinen, että teen varmasti uudemmankin kerran näitä!


Lohikäärmerullasushi on hyvä keino tehdä jotain ihan erilaista sushia, joka varmasti jää mieleen. Ohje saattaa tuntua monivaiheiselta, mutta haastavin osuus siinä on avokadojen asettelu rullan päälle. Joten itse raaka-aineiden valmistelu ja rullaaminen ei ole vaikeaa. Avokadojenkaan asettelu ei ole vaikea juttu, kunhan käyttää tarpeeksi kypsiä avokadoja, eikä puristele niitä liikaa. Sorruin ensimmäisen rullan kohdalla siihen, että puristin rullaa asetteluvaiheessa liikaa, jolloin avokadot vähän muussaantuivat, mutta seuraava erä sitten onnistuikin jo paremmin. Eli hieman kärsivällisyyttä ja sitäkään ei tarvita, jos möhistyneemmät avokadot eivät haittaa.

Dragon roll sushi

3 rullaa/24 palaa

1 annos sushiriisiä
6 leivitettyä soijasuikaletta*
1-2 avokadoa
kurkkua
porkkanaa
punaista paprikaa
2 nori-arkkia

*jos et tee itse, pakasteissa on esimerkiksi Terra-merkkisiä leivitettyjä soijasuikaleita

Valmista sushiriisi ohjeen mukaan.
Paista soijatikkuja paistinpannulle. Puolita avokado(t), poista siemen ja siivuta pituussuunnassa hyvin ohueksi siivuksi ja jätä muotoonsa.
Leikkaa kurkusta, porkkanasta ja paprikasta tikkuja, sen verran, että saat jokaisen rullan väliin koko pituudelta kasvistikkuja.

Leikkaa noriarkit puoliksi rullaussuunnassa (eli eri päin kuin ohuet raidat, joita koko arkissa). Aseta puolikas kiiltävä puoli alaspäin kelmulle, joka on bamburullausmaton päällä.
Levitä 1/3 riisistä puolikkaan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Riisin tasoittaminen onnistuu parhaiten esimerkiksi märällä lusikalla.
Käännä arkki riisipuoli alaspäin, aseta 2 soijatikkua ja kasvikset arkin alareunaan poikittain ja pyöräytä kelmun/bambumaton avulla rullaksi, kostuta levän yläreuna, että rulla kiinnittyy kunnolla.
Pyörittele vielä kelmussa tasaiseksi.

Levitä avokaadosiivut esimerkiksi veitsen lappeella haitarimaisesti ja nosta rullan päälle. Laita kelmu vielä päälle ja muotoile/painele avokadot kunnolla kiinni rullaan, varo murskaamasta avokadojen rakennetta.
Leikkaa rullat kostutetulla vietsellä 8 osaan ja tarjoile soijan kanssa.


6 kommenttia :

 1. Kauniita ja varmasti myös herkullisia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maikki! Olivat kyllä tosi hyviä, vähän vaihtelua siihen perinteiseen :)

   Poista
 2. Nämä ovat kyllä todella kauniita! Mulla olisi hirveä himo lähteä syömään johki oikeaan sushipaikkaan, mutta mieheke ei oo iha yhtä innoissaan :D Onneksi Tampereella on vegaanina varaa mistä valita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lemmi!
   Hehe, sushi jakaa yllättäin mielipiteitä, mutta sitten on myös niitä paikkoja, joissa on tarjolla myös muutakin kuin sushia. Oon huomannu, että usein jos ei listalta löydy suoraan sopivasti kasvissusheja tai muuta ruokaa, niin tiskin alta niillä on sitten usein tarjolla joku vaihtoehto kun vain uskaltaa kysyä. Ja jep, onneksi Tampereella on varsin hyvä tilanne näiden suhteen :)

   Poista
 3. Näyttää todella herkulliselta! Nam!

  VastaaPoista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget