Nachovuoka salaatinlehdiltä (Ve, G)

17. toukokuuta 2016


Tämä meksikolaishenkinen nachovuoka on mukavan mausteinen ja kevyt. Se sopii siis hyvin arkiruokien kirjoon tai miksei vaikka paremmaksikin tarjoiluksi? 


Mukavaa alkuviikkoa!

Nyt olisi sitten minullakin kevään viimeinen tentti suoritettuna ja aika kohdistaa katse tulevaan kesään. Tuntuu jotenkin hassulta tällainen vaihdoskohta menneen ja tulevan lukuvuoden välillä, hieman haikea olo, mutta kuitenkin innolla odottaa tulevaa! Koulut loppuvatkin tänä vuonna aika myöhään, joten ihan vielä ei olla niissä juhlatunnelmissa, mutta voidaan ottaa pieni varaslähtö, jooko?

Koska pihalla on lämpimämpää ja alkaa oikeasti tuntua (jos nyt unohdetaan että koko loppuviikon satoi) siltä, että kesä olisi hiljalleen tosissaan saapumassa. Monet sanovat, että lämpimämmät kelit vaikuttavat ruokamieltymyksiin ja siihen, onko nälkä vai ei. Kesäinen ruokamerkki on myös tottakai se, että paljon erilaisia kasviksia putkahtelee kauppojen hyllyille, joita ei ole talvella ollut saatavissa, ainakaan sesongissa. Niinpä siis huomaan ainakin omalta kohdaltani, että lämpimämmät kelit muuttavat lautasen sisältöä entistä värikkäämmäksi ja raikkaammaksi kasvisten osalta. On ihanaa kun kaikkea vihreää kuten parsaa, varhaiskaalia ja muita herkkuja on jälleen saatavilla ja tietysti kotimaiset tomaatit järkevämpään hintaan!


Kokeilin vaihteeksi jotain meksikolaishenkistä ruokaa, joten tomaattinen papuruoka tuli ensimmäisenä mieleen, papuja, tomaattia, maissia ja chiliä, mitä muuta meksikolaiseen ruokaan vaadittiinkaan? Ai niin, avokadoa tietenkin! Koska ruokien tekstuuri on myös tärkeä asia, päätyipä vuokaan rouskuvia nachojakin päälle. 

Kesäisen tästä ruuasta saa tarjoilemalla se rapsakasta salaattikuoresta, eikä lainkaan haittaa, vaikka näpit tulisivat sotkuun ja suupielet kastikkeeseen, sehän vain lisää ruuan mielekkyyttä! Nachovuoka on itsessään aika tuhdin makuista, joten raikas avokadokastike kruunaa kokonaisuuden ja tuo juuri sopivan tuulahduksen kirpsakkuutta. Tämä vuoka ei ole kuitenkaan tulinen, vaikka siinä chiliä näyttää olevankin, joten jos haluat oikeasti kunnolla suupielet kuumottamaan, käytä vapaasti enemmän tuoretta chiliä. Minä en siedä kovin tulista ruokaa, joten siksi tässä määrä on maltillinen.


Nachovuoka

4-6 annosta

1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 tlk tomaattimurskaa
400 g (kirsikka)tomaatteja
1 punainen chili
1½ dl soijarouhetta
2 esikypsennettyä maissia (tai 100 g pakaste)
1 suippopaprika
1 tlk kidneypapuja
½ limen mehu
1 rkl balsamicoa
1 tl chilijauhetta
1 tl rouhittua mustapippuria
½ tl suolaa
½ tl oreganoa

100 g suolattomia nachoja

öljyä paistamiseen
rapeaa salaattia kuten cosmopolitania tarjoiluun

Pilko sipulit ja kuullota öljyssä. Lisää kattilaan tomaattimurska, 2 dl tomaattimurskatölkin huuhteluvettä, halkaistut tomaatit ja hienonnettu chili. Anna seoksen poreilla kannen alla 15 minuuttia, saa kuplia kunnolla. Kun tomaatit ovat möhistyneet ja kypsyneet, lisää sekaan soijarouhe. 
Kaavi maissista jyvät ja pilko paprika. Kun soijarouhe on pehmennyt, lisää sekaan kasvikset, pavut ja mausta. Lisää chiliä ja mustapippuria maun mukaan. Keitä seosta hetki.

Kaavi seos uunivuokaan. Murenna nachot ja ripottele päälle. Paista vuokaa 200 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia.

Tarjoile nachovuoka avokadokastikkeen kanssa salaatinlehdiltä.

Avokadokastike

1 iso kypsä avokado
1 pieni kourallinen pinaattia*
1 valkosipulinkynsi
½ limen mehu
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl omenaviinietikkaa
1-3 rkl vettä

*voit korvata pinaatin haluamallasi yrtillä, esim basilikalla

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen tai soseuta sauvasekoittimella. Lisää kastikkeeseen nestettä kunnes koostumus on sopiva.


2 kommenttia :

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget