Vegaaninen okonomiyaki tofupekonilla

20. toukokuuta 2016


Onko japanilainen okonomiyaki jo tuttu juttu? Se on myös mahdollista tehdä täysin kasvipohjaisena perinteisen makumaailman siitä kärsimättä. Okonomiyakin päälle paistettava tofupekoni tuo myös mukavan lisän.


Muistatteko kun mainitsin, että uusi okonomiyaki-ohje olisi tulossa? Hyvä, sillä nyt se on tässä! Okonomiyaki on pysynyt blogissa suosituimpien reseptien joukossa heti siitä lähtien kun reseptin tänne laitoin. Tuossa perinteisessä ohjeessa taikinaan on käytetty kananmunaa ja päälle sitten kewpie-majoneesia. Tuo asetelma ei ihan kaikkien ruokavalioon sovi, joten nyt sekin ongelma ratkeaa tällä vegaanisella okonomiyakilla, jonka kruunaa tofupekoni! Okonomiyaki on ehdottomasti yksi suosikkiarkiruokani, ja nyt kun varhaiskaalia on jo saatavilla, nämä lätyt maistuvat tavallista paremmalta.

Okonomiyaki on siis japanilainen pannukakku/pizza, jonka pääraaka-aineena ovat kaali ja kevätsipuli. Pannukakku okonomiyaki on siinä mielessä, että siinä on jauhotaikina, johon lisätään kasvikset (vähän niinkuin meillä on pinaatti- ja porkkanalätyt). Pizza kuitenkin siinä mielessä, että okonomiyakit on tapana kuoruttuttaa valinnaisilla täytteillä. Okonomiyakeja on suomessa verrattu paljon (kaali)munakkaaseen, joka on mielestäni hieman hassu kuvaus, sillä kananmuna ei ole se pääjuttu okonomiyakissa, vaan nimenomaan kaali ja kevätsipuli. 

Okonomiyakin voi siis surutta tehdä ilman kananmunaa, rakenne on oikeastaan jopa parempi ilman munaa, sillä silloin puikoilla on helppo leikata paloja. Ja kyllä, perinteisesti okonomiyaki syödään puikoilla, niin hassulta kun se ehkä kuulostaakin. Puikkoja pidetään pystyssä ja laitetaan kohtaan, joka tulee olemaan leikattavan kolmiopalan kärki ja avataan, että puikot "leikkaavat" tiensä auki okonomiyakin reunalle ja sama toiselle leikkauspinnalle. Kuulostaa vaikealta, mutta se on oikeasti suht helppoa kun vähän harjoittelee. 


Koska okonomiyakin juttu on se, että sen voi täyttää kuten haluaa, liitin vegenomiyakiin samalla myös tofupekonin ja ai että, se sopi niin loistavasti. Toki tofupekonin voi jättää poiskin jos ei jaksa värkkäillä, mutta se oikeasti kruunaa tämän koko jutun. Okonomiyakien onnistumisessa tarpeeksi pitkä paistoaika on se juju, sillä se hajoaa helposti, jos rupeaa kääntelemaan liian aikaisin.

Okonomiyaki voidellaan okonomiyaki-kastikkeella tai toisinsanoen tonkatsukastikkeella, joita löytyy aasiakaupoista. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana tuoteselosteen kanssa, sillä kaikki soossit eivät ole vegaanisia, vaan sieltä löytyy mitä eriskummallisempia ainesosia. Ainakin Bull dog -merkillä on yksi vegaaninen tonkatsukastike. Jos ei halua etsiä tuota kastiketta kaupasta, niin voi sen tehdä itsekin sekoittamalla esimerkiksi HP-kastiketta (tai muuta saman tapaista), ketsuppia ja tilkan soijaa. Kastikkeen päälle sitten vegaanista majoneesia, jonka voi viimeistellä riisiviinietikalla, jolloin lopputuloksesta tulee huomattavasti parempi. Vinkkinä, että Emilsin mantelimajoneesi sopii okonomiyakeihin loistavasti sellaisenaan! Viimeisenä sitten koko komistuksen päälle aonorilevaa, jota löytyy myös aasiakaupoista valmiina silppuna. Aonorikaan ei kuitenkaan ole pakollinen ainesosa, mutta tuo kivaa lisämakua.

Okonomiyaki tofupekonilla

4 okonomiyakia

Tofupekoni
100 g kiinteää tofua
3 rkl soijaa
1 rkl tomaattipyrettä
1 rkl omenaviinietikkaa
1 tl nestesavua
½ tl valkosipulijauhetta
½ tl savupaprikaa

Okonomiyaki
3 dl vettä (tai dashia)
1 1/4 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
1 1/2 dl soija- tai kikhernejauhoja (tai lisää vehnäjauhoja)
1 rkl soijaa
1 tl leivinjauhetta
3 kevätsipulia
6 dl kaalia (n. 300 g)

okonomiyakikastiketta/tonkatsukastiketta
vegaanista majoneesia (halutessasi voit lisätä siihen tilkan riisiviinietikkaa)
aonori-levää

öljyä paistamiseen

Kuivata tofusta ylimääräistä nestettä keittiöliinassa/paperissa käärittynä lautasen tm. painon alla.

Tee okonomiyakitaikina odotellessa. Sekoita nesteeseen jauhot, soija ja leivinjauhe. Sekoita haarukalla seos tasaiseksi ja anna turvota muiden valmistelujen ajan.
Pilko kaali mahdollisimman ohuiksi siivuiksi ja leikkaa siivut sitten lyhyiksi. Pilko myös kevätsipuli.

Sekoita tofupekonin marinadin ainekset keskenään. Leikkaa kuivatetusta todusta mahdollisimman ohuita, mutta kasassapysyviä siivuja. Pyörittele siivut marinadissa syvällä lautasella ja jätä marinoitumaan.

Sekoita okonomiyakitaikinaan pilkottu kaali ja kevätsipuli. 
Laita laakea paistinpannu kuumenemaan ja lisää öljyä. Kun pannu on kuuma, kaada neljännes okonomiyakitaikinasta pannulle ja levitä lätyksi, lätyn paksuus saa olla 1-2 senttiä, eli sen ei kannata olla liian laakea, 10 cm halkaisija on ok. Nostele 3-4 tofupekonisiivua lätyn raa'alle puolelle ja peinele niitä hieman taikinaan. Anna lätyn paistua ensimmäiseltä puolelta niin kauan, että näet jauhojen kypsyvän raa'alla puolella. Käännä lätty kahdella lastalla (ettei se hajoa) ja paista toisela puolelta vielä kypsäksi. 

Käännä okonomiyaki niin, että pekonipuoli on ylöspäin. Levitä okonomiyakille okonomiyaki-/tonkatsukastike sudilla. Pursota päälle majoneesia raidoiksi ja vedä syömäpuikolla viivoja ylös ja alaspäin poikkipäin viivoista kuvion aikaansaamiseksi. Ripottele päälle aonorilevää.
Tarjoile lämpimänä.


2 kommenttia :

  1. Tää on mulle täysin uusi juttu :) Näyttää ja kuulostaa kyllä todella mielenkiintoiselle ja kokeilemisen arvoiselle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okonomiyakit on kyllä jotain parhautta! Se on jotenkin hassua, että vaikka siinä on kaali pääosassa, ei se maistu hirveesti ihan kaalilta, mitä vaikka kaalikääryleissä. Kannattaa ehdottomasti kyllä kokeilla, halpaa ja helppoa ruokaa :)

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget