Uunitattaripuuro ja puolukka-chiahillo

23. maaliskuuta 2017


Puuron paistaminen uunissa on todella helppoa ja säästyt jatkuvalta hämmentelyltä ja pohjaankärähtäneeltä kattilalta. Tattarisuurimoista syntyy pehmeä ja täyteläinen puuro, jonka kaveriksi sopii puolukoista ja chiansiemenistä tehty hillo.


Aikoinaan ensikosketukseni tattarin kanssa ei ollut kovin miellyttävä. Kuvittelin syöväni jotain tuttua ja turvallista, mutta sitten vahva tattarin maku yllättikin täysin ja jäi hieman olo että no enhän mä tästä tykkää. Kuulostaako tutulta?

Kun tattaria vain sinnikkäästi kokeilee muutamassa ruuassa, ja korvaa leivonnaisissa jauhoista pienen osan tattarilla, alkaa makuun hiljalleen tottua. Nykyään voin jopa myöntää, että tattari on hyvää! Ja se ehdottomasti sopii tiettyihin ruokiin, kuten blineihin tai suklaisissa pannareissa. Käyttökohteita on monia!


Pitkään uunissa haudutetun tattaripuuron hienous piilee siinä, että pitkän haudutuksen yhteydessä tattarin mausta häviää pahin kitkeryys ja siitä tulee ihanan pehmeän ja täyteläisen makuista. Pähkinäinen maku kuitenkin säilyy ja puuro on erityisen pehmeää. Juuri sellaista ihanaa, jota voisi syödä lautasen toisensa jälkeen!

Yllätyin hieman jutellessani tuttavieni kanssa, sillä monille uunipuuro ei jostain syystä ole kovinkaan tuttu käsite. Meillä uunipuuroon kun on tottunut jo lapsuudesta lähtien niin käsitteen vieraus muille tuntui suorastaan järkyttävältä. Uunipuurot ovat vain niin käteviä! Ainekset uunivuokaan ja uuniin ja tunnin-kahden päästä puuro on valmista. Jos sattuu omistamaan vielä ajastimellisen uunin, niin aamulla tuore lämmin puuro suorastaan kutsuu sua aamupalapöytään. Harva asia on yhä ihanaa kuin herätä maukkaaseen puuron tuoksuun! Jos et oo vielä tehnyt uunipuuroja, niin nyt on vähintäänkin korkea aika.


Huomasit varmaan kuvissa olevan lautasen ja sen kuvioinnin? Olen nimittäin erityisen ylpeä noista lautasista. Kyseessä on jo edesmenneen mummoni käsin maalaamat posliinilautaset, joita hän teki meille lukuisia kappaleita. Näissä nimenomaisissa lautasissa voi mummon kädenjäljen nähdä ihan kirjaimellisesti, sillä lautasen kuvioinnit on tehty sormenjäljistä!

Tällaiset perinnöt ovat erityisen rakkaita ja muistuttavat mummosta aina syödessä. Ja ovathan nuo otukset niin symppiksiä että ei voi olla tulematta hyvä mieli hyvän ruuan lisäksi!


Tattaripuuron makua täydentämään halusin tehdä jotain perinteistä, mutta samalla jotain uutta. Niinpä siis perinteiset puolukat ja trendikäs chia. Ei voi mennä pieleen. Puuroon kuitenkin sopii pieni makeus, mutta makeutta emme hae sokerista suoraan vaan itsessään makeasta omenasoseesta! 

Omenasose on kätevä makeutin monessa ruuanlaitossa ja meillä onkin omenasosetta isot erät vielä pakastimessa odottamassa viimesyksyn sadon jäljiltä, on siis vielä urakkaa tehtävänä ennen uutta satoa! Jos sinulla ei kuitenaan ole saatavilla omenasosetta, saman asian hoitaa yhtä hyvin esimerkiksi piltti. Omena- tai päärynäpiltit ovat miedon makuisia ja jättävät puolukan oman maun kunnolla esiin. Mikään ei kuitenkaan estä räväyttämästä vaikka kuningatarpiltillä!

Uunitattaripuuro ja puolukka-chiahillo

4 annosta

Puuro
2 dl tattarisuurimoita
1 l makeuttamatonta mantelimaitoa
2 rkl maidotonta margariinia/kookosöljyä
2 tl ceylon-kanelia
½ tl suolaa

Puolukka-chiahillo
2 dl puolukoita/puolukkasurvosta
3 rkl omenasosetta
2 rkl chiansiemeniä

Laita puuron ainekset isoon uunivuokaan. Paista puuroa 200 asteisessa uunissa 2 tuntia.

Sekoita hillon ainekset keskenään ja anna chiansiementen turvota vähintään puolisen tuntia tai puuron paistumisen ajan.


6 kommenttia :

  1. Olipas kiva postaus :) Itsekin tykkään puu toista, mutta en ole oikein osannut tehdä puuroja uunissa. Äiti joskus teki uunissa ohrapuuroa, itse olen keittänyt sen aina hellalla. Pitäisi varmasti joskus kokeilla uunissa puuron tekoa. Saa nähdä koska tulisi sellainen hetki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maisa!
      Puuron teko uunissa on oikeastaan jopa helpompaa kuin hellalla! Ei oo minkäänlaista pohjaanpalamisen vaaraa ;) Ohra- tai riisipuuro onkin se helpoin lähestymistapa uunipuuroihin! Monissa kaupan ohrasuurimopaketeissa on jo valmiina ohje uunipuuroa varten, joten se on sitten tosi helppoa! Uunipuuron salaisuus kun on juuri se, että se ei tarvi sitä aktiivista aikaa, laitat puuron uuniin ja hälytyksen tunnin-kahden päähän ja sitten puuro on valmista, ei sekoittamista tai vahtimista hellan äärellä :) Rohkeasti siis vain kokeilemaan!

      Poista
  2. Meillä keiteään ja haudutetaan useasti puuroja. Niillä saa ruokalaskua myös edullisemmaksi. Tattarijauhoja olen käyttänyt, mutta nyt voisin vinkistäsi etsiä myös tattarisuurimoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Johanna!
      Puurojen hauduttelu on kyllä ihanaa ja puurot on ylipäätään parasta ruokaa sen edullisuuden ja variaatiomahdollisuuden takia :) Kokeile ehdottomasti tattarisuurimoita! Kannattaa tarkistaa markettien ulkolaisten ruokien hyllyt, esim Prismoissa usein on myynnissä ns. venäjäruokahyllyllä isoja pussillisia tattarisuurimoita pilkkahintaan!

      Poista
  3. Minulle on jäänyt uunipuuroista pieni kammo lapsuudesta. Ne puuron kuoret/reunat inhotti ja ällötti. Olen ollut lapsena tosi nirso ja varsinainen silkkikurkku. Eli pitäisi varmasti antaa uunipuuroille uusi mahdollisuus. Puuroa syön lähes joka aamu. Olenhan naimisissa puurohullun miehen kanssa. Hän keittää joka aamu puuron ennen töihin lähtöään. Ja sitä puuroa syövät minun lisäkseni sitten lapset ja hoitolapsetkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Minna!
      Tuota kuulee monilta, että lapsuudesta jäänyt puurotraumat tavalla tai toisella! Jos puuron kuoret tuntuvat vieläkin epämiellyttäviltä, niin niistä selviää joko laittamalla puuroastian päälle kannen/folion uuniin laittaessa, tai sitten laittamalla nestettä 1-2 dl enemmän mitä ohjeessa sanotaan, jolloin puuron pinta ei pääse rapeutumaan vaan jää märäksi. Itse juuri lukeudun niiihin tyyppeihin, jotka pitävät siitä rapsakasta kuoresta eniten!

      Meillä mä oon juuri tuollainen kuin miehesi, eli syön puuroa joka päivä ja tarjoilisin sitä muille varmaan lounaaksikin jos en saisi närkästyneitä katseita osakseni :D Mutta puurohan on mahtavaa ruokaa, joten ihan hyvä hulluuden aihe kyllä!

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget