Retiisi-kikherne-lehtikaalisalaatti

13. toukokuuta 2017


Ruokaisa salaatti ei jätä näläntunnetta. Paahdetuista retiiseistä ja kikherneistä saa makua ja väriä muuten vihreään salaattiin. Kevään värit ja maut samalla lautasella!


Yksi ihanimmista asioista keväässä on odotus. 

Tiedättekö sellainen joulun kaltainen odotus "mitäs uusia kasviksia tänään on ruokakaupassa?". Kuin avaisi pakettia yksi kerrallaan, passionhedelmät, mangot, kesäkurpitsat, munakoisot, tuoreet retiisit nipussa. Kunhan vain tämä lumentulo lakkaisi, niin saataisiin ehkä jopa enemmän kotimaisia herkkuja pöytään.

Mä odotan keväisin ehkä eniten juuri niitä uusia kasviksia. No toki lisääntyvä valon määräkin on ihan loistava juttu, ei tarvi pyöräillä täysillä luennolta kotiin, että ehtisi kuvata haihtuvassa päivänvalossa. Vaan nyt voi jopa illalla kuuden aikoina muistaa ruokakuvauksen ja saada valoisia kuvia. Ihan mahtavaa!


Retiisit jakavat helposti mielipiteitä. Kun niihin tutustuu lounasruokalan salaatissa, niihin isoihin paksuihin ja kirpeisiin retiisinpaloihin, jotka polttelevat suussa vielä iltapäiväkahvillakin. Ei ehkä miellyttävin kokemus, mutta siitä monille tulee se ajatus että retiisit ei oo se juttu. Mutta kerron sulle salaisuuden. Retiiseistä saa ihan mahtavaa herkkua!

Onnistuneiden retiisian salaisuus on kypsennys. Jokunen vuosi sitten parempi puolisko opetti tämän minulle laittamalla keitettyjä retiisejä ramen-keittoon. Ihän älyttömän hyvää. Mutta entä jos retiisin paahtaa? Silloin saat lopputuloksesta vielä paremman. Joskus siis miehiäkin kannattaa kuunnella keittiöasioissa, vaikka ruokabloggaajaegoni ei ihan aina antaisi myöden siinä että en ole meillä se ideoivin henkilö keittiössä aina. Ehkä kuitenkin kestän tämän.


Paahtamalla retiisit niiden karvaus ja kitkeryys häviää kokonaan. Retiisin pieni tulisuus ja se retiisinen maku kuitenkin säilyy ja maku on kerrassaan ihana. Pienellä maustelisällä niistä saakin vielä paremman. Eli siis nyt on aika antaa tälle hyljeksitylle juurekselle toinen mahdollisuus!

Olen ehkä aiemminkin sanonut, etten ole kovin salaatti-ihminen, kuten varmasti vegesalaattisarjasta kävi ilmi: tex mex-salaatti, nuudelisalaatti ja caesarsalaatti. Mielestäni siis toimivan salaattiannoksen yhdin on siinä että siinä on makua ja se täyttää. Lehtikaali toimii hyvin salaattipohjana perus jäävuori- tai friseesalaatin sijaan. Siinä on makua, ravintoaineita ja se täyttää. Lehtikaalista saa täydellistä parilla kikalla. Sen makeuden saa esiin puristelemalla salaattia käsissä, jolloin sokeri pääsee lehden soluista esille. Tämän tehostamiseksi lehtien hierominen kannattaa tehdä lämpimässä vedessä, samalla niihin saa nätin tummanvihreän sävyn. Kolmas kikka onkin marinointi. Kunnolla makua niin salaatti on siinä.


Jos et vielä vakuuttunut, niin tää salaatti on oikeasti ihan mahtava! Täyttävä, paljon erilaisia makuja, kunnon kastike ja mainio makujen yhteispeli! Kun marinoidun lehtikaalipohjan päälle laittaa lämpimänä paahdetut kikherneet ja retiisit, niin salaatti myös lämmittää kivasti. Sillä eihän salaatin aina kylmä tarvitse olla! Mahantäytteen lisäksi silmänruokaa salaattiin saa väkertämällä ohuista avokadosiivuista avokadoruusukkeen (älä kuitenkaan hätäile jos ruusukkeen pyöräyttäminen ei onnistu heti ensimmäisellä kerralla, harjoittelu tekee mestarin).

Tätä voisi syödä parikin annosta ihan keveästi, mutta onneksi sen voi tehdä ihan hyvällä omallatunnolla. 

Retiisi-kikherne-lehtikaalisalaatti

2 annosta

Paahdetut kikherneet ja retiisit
1 tlk kypsiä kikherneitä
10 retiisiä
1 rkl öljyä
1 tl paprikajauhetta
1 tl valkosipulijauhetta
ripaus mustapippuria
ripaus suolaa

Marinoitu lehtikaali
6-8 lehteä lehtikaalta
2 tl seesamiöljyä
2 tl umeboshietikkaa tai riisiviinietikkaa
1 tl soijaa
½ tl valkosipulijauhetta

lisäksi iso avokado

Valuta kikherneet. Pese ja puolita retiisit (jos isoja laita 4 osaan). Levitä molemmat uunipannulle ja sekoita öljy ja mausteet niihin. Paahda 225 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.

Pese lehtikaali lämpimässä vedessä ja hiero sitä sormin samalla. Revi lehtikaalista lehtiosat irti ja laita kulhoon. Lisää loput aineksista ja hiero käsin marinadia lehtikaaliin muutama minuutti. Lehtikaalit ovat valmiita kun huomaat niiden värin hieman tummuvan ja rakenteen pehmenevän.

Levitä kulhoihin lehtikaali, viipaloitu avokado ja paahdetut retiisit ja kikherneet. Tarjoile kun retiisit ja kikherneet ovat vielä lämpimiä. Mutta maistuu täysin kylmänäkin.


2 kommenttia :

  1. Paahdetut ja paistetut retiisit on niiiiin hyviä, kiitos kun muistutit niiden olemassaolosta! Olen tähän aikaan vuodesta tehnyt usein pyttipannua uusista perunoista ja retiiseistä. Retiisiä voisi joskus kokeilla myös grillata, se on ainakin minulla vielä testaamatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sieluntoveri mahtavaa! Se on kyllä niin yllättävää miten hyvän makuisia retiiseistä paistamalla tai paahtamalla tulee. Pitää kokeilla tuota pyttipannua, nyt kun retiisejä kerran on hyvin saatavilla :) Grillaus pitää testata kesällä myös, vois olla aika kiva saada paistopinta ihan parilalla ja valella sitten jotain öljy-yrttijuttua päälle!

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget