Tomaattirisotto ohrasta ja paahdettu okra

17. toukokuuta 2017


Risoton voi valmistaa myös ohrasuurimoista, jolloin saa hieman vaihtelua perinteiselle riisille. Risoton kaveriksi sopii paahdettu okra tai mikseipä vaikka vihreät pavut!


Nyt keväällä parsarisotto on varmaan se halutuin ruoka, joka on kaikkien ajatuksissa. Perinteinen, jopa hieman kermainen risotto kuulostaa aika ihanteelliselta aurinkoisella kelillä. Mutta rikkoakseni stereotypioita, tein tomaattisen risoton, enkä suinkaan risottoriisiin vaan ohraan.

Rikotuista ohrasuurimoista syntyy mielestäni lähes yhtä hyvä risotto kuin perinteisestä riisitä. Nämä kaksi ruokaa eivät välttämättä paini ihan samassa sarjassa, sillä onhan se autenttinen riisirisotto aina oma juttunsa, mutta hyvää molemmat ovat kuitenkin! Ohrarisotto tai ohratto on helppo ja edullinen ruoka. Samoja ohrasuurimoita voi käyttää myös puuroon, lisäkkeeksi tai vaikka rieskan pohjaksi. Ei siis tarvi miettiä mitä loppupaketilla tekee.


Ohrarisoton lisäksi kokeilin valmistaa okraa. Jos okra ei ole entuudestaan tuttu, niin kyseessä on Afrikkalainen, papua muistuttava kasvi. Huonosti valmistettu okra jakaa helposti mielipiteitä, ainakin näin ymmärsin internetin okrakokeiluja lukiessani. Okran valmistuksessa on pari tärkeää seikkaa joita tulee ehdottomasti noudattaa, jos haluaa nauttia okran syömisestä pakkopullan sijaan.

Okra tulee pitää kuivana. Jos haluat pestä okrasi ennen käyttöä, kuivaa ne ehdottomasti sen jälkeen. Okran käsittely tulee minimoida mahdollisimman vähäiseksi, mitä enemmän puristelet ja liikuttelet okraa käsissäsi, sen vetisemmäksi se tulee. Eli step-by-step 1) pese okra jos täytyy 2) kuivaa okra 3) leikkaa rouheasti pariin osaan 4) paahda kuumalla pannulla 5) mausta ja paahda kunnes kypsää ja saanut väriä. Kertauksena: kuiva okra, vähän käsittelyä, kuuma pannu. Ehdottomasti se kuuma pannu. Nyt se on sanottu, muista!

Okran valmistukseen löytyy läjäpäin kikkakolmosia, kuten okran pakastaminen ennen pilkkomista tai ylimääräisen liman poisvaluttaminen. Mielestäni kuitenkin vähemmälläkin alkemialla okrasta saa kelpoa lisäkettä! 


Tajusin tässä kirjoittaessani pienen paradoksin käyttämissäni tuotteissa. Meinaan kokoajan mennä sekaisin ohrassa ja okrassa. Sattumalta siis ajatuksiini osuivat nämä kaksi samalta kuulostavaa asiaa samaan ruokaa, aika hassua, eikö? Toisaalta nämä kaksi samankuuloista raaka-ainetta sopivat hyvin keskenään!

Okran maku on aika mieto, ja muistuttaa ehkä eniten munakoisoa tai kesäkurpitsaa. Ohrassa puolestaan on pähkinäinen, mutta pehmeä maku. Tasapainoinen kokonaisuus ja eritoten nätit värit! Punainen ja vihreä kiehtovat ihanasti ruuissa. Mitkä värit ruuissa inspiroivat sua tällähetkellä?


Tomaattirisotto ja paahdettu okra

4-6 annosta

Tomaattirisotto
1 keltasipuli
1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
4 dl esikypsytettyjä ohrasuurimoita
1 kasvisliemikuutio
1 tlk tomaattimurskaa
1 rkl balsamicoa
1 rkl soijakastiketta
½ puskaa basilikaa
2 tl kuivattua oreganoa
2 tl savupaprikajauhetta
1 tl mustapippuria
suolaa maun mukaan
2 rkl ravintohiivahiutaleita
1 dl mantelimaitoa

Paahdettu okra
200 g tuoretta okraa
suolaa
pippuria

öljyä paistamiseen

Kuori ja pilko sipulit pieneksi ja kuullota öljyssä. Lisää sekaan ohrasuurimot, kasvisliemikuutio ja noin 7 dl vettä. Anna kiehua hiljalleen. Kun vesi on suunnilleen haihtunut, lisää tomaattimurska, balsamico ja soijakastike. Anna hautua ja lisää vettä kypsennyksen yhteydessä aina kun vesi on haihtunut. Lisää mausteet ja ravintohiivahiutaleet ja anna hautua. Kun ohra rupeaa olemaan melkein kypsää (noin 15 min kypsennyksen jälkeen) lisää mantelimaito ja hauduta vielä kypsäksi.

Huuhtele okrat ja paloittele karkeiksi siivuiksi. Laita palat kuumalle pannulle paistumaan ja anna paistua kunnolla. Kun okrat saavat hieman paistopintaa lisää suola ja pippuri. Anna paistua vielä hetki.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget