Japanilaisittain marinoidut sienet

7. kesäkuuta 2017


Marinoiduista sienistä tehty kastike on yllättävän helppo valmistaa, vaikka lopputuloksesta voisi luullakin muuta. Nopea makumatka Japaniin kotikeittiössä helposti.


Tajusin juuri, että olen viimeaikoina ollut niin innoissani kausiruoista ja nopeista resepteistä, että japanilainen ruoka on jäänyt vahingossa hieman taka-alalle. Mutta nyt korjaamme vääryyden tällä ihanalla reseptillä.

"Tää on niinkuin paremmassakin ravintolassa söisi" oli ensimmäinen kommentti, jonka tästä ruuasta sain koemaistajilta. Voiko sitä oikeastaan parempaa palautetta kuullakaan? Nimittäin tämähän nyt vain yksinkertaisesti oli ihan älyttömän hyvää, ei siis tarvitse turhaan onnistuessaan olla vaatimaton, eihän.



Nykyään ihan tavallisista kaupoista saa jo loistavan valikoiman erilaisia sieniä. Lähimarketissani löytyy viikottain herkkusienten lisäksi ainakin siitakkeita ja portobelloja. Toisinaan mukaan eksyy osterivinokkaita, kuningasosterivinokkaita, shimeijejä ja muita ihania sieniherkkuja.

Vaikka osterivinokas saattaa olla monille tuttu syylälääkkeenä (minulla ainakin oli karvas lapsuus tämän tuotteen parissa), on kyseessä loistava ruokasieni. Osterivinokkaat ovat hieman tattia muistuttavia turpeajalkaisia sieniä. Ne ovat parhaimmillaan paistettuna ja hieman maustettuna, mutta niistä on loistavasti myös kastikkeen täytteeksi. Osterivinokkaita ostaessa ei kannata kuitenkaan säikähtää sienen pinnassa olevasta nukkamaisesta kerroksesta. Kyseessä on vain sienen normaalia kasvua, ei pilaantumista.

Osterivinokkaita onkin ollut K-ryhmän kaupoissa viimekuukausina hyvin tarjolla, joten pidä silmät auki niiden varalta! 


Japanissa on paljon ihan omia sienilajeja, joita Suomen kaupoista ei sitten löydykään. Minäkin kun joudun tyytyä vain haaveilemaan autenttisista japanilaisista herkuista, voi onneksi kotosuomessa tehdä edes suullaan pieniä visiittejä kyseisiin maahan. 

Sienien marinadina käytin aika perinteistä japanilaista makuyhdistelmää: chiliä, inkivääriä, soijaa ja riisiviinietikkaa. Yksinkertainen, mutta erittäin toimiva yhdistelmä! Sama makupohja toimii oikeastaan vähän kaikessa japanilaisessa ruuanlaitossa, sillä esimerkiksi ramenkeiton liemipohja lähtee käyntiin samantyylisesti (liemi on vegaaninen vaikka vanhassa ohjeessa eläinperäisiä tuotteita näkyykin).


Maukkaan kastikkeen oheen sopiikin sitten lämmin riisi, seesaminsiemenet ja wokatut kastikset. Valmistan yleensä omat riisini riisinkeittimessä, jolloin riisistä tulee moninkerroin parempaa, mutta kattilassa ei-pikariisistäkin tulee varsin maukasta kun malttaa antaa sen hautua kypsäksi!

Nyt kaupoissa on myös ihania kauden kasviksia, joten suosittelen ehdottomasti kokeilemaan kaikkia herkkuja: parsaa, broccolinia, retiisejä, nauriita ym. Tai heittäydy villiksi ja metsästä itsellesi hieman villiyrttejä.


Japanilaisittain marinoidut sienet

2-4 annosta

400 g valinnaisia sieniä
1 valkosipulin kynsi
2 cm pala inkivääriä
1 punainen chili
3 rkl soijakastiketta
3 rkl riisiviinietikkaa (tai omenaviinietikkaa)
2 tl vaahterasiirappia
2 tl maissitärkkelystä
1 kourallinen ruohosipulia/kevätsipulia

seesamiöljyä paistamiseen.

Pilko sienet pienemmiksi ja paista kuumalla pannulla. Kun sienistä on haihtunut neste ja pinnassa hieman paistunutta nosta ne sivuun paistinpannulta.

Pilko valkosipuli ja inkivääri peineksi ja kuullota seesamiöljyssä. Siivuta chili ja lisää pannulle kun valkosipuli ja inkivääri ovat saaneet väriä. Sekoita soija, viinietikka ja vaahterasiirappi keskenään ja sekoita niihin maissijauhot. Kaada kastike pannulle ja anna kastikkeen suurustua, mutta älä keitä enenpää. Lisää sienet kastikkeeseen ja ripottele ruohosipulisilppu ruokaan.

Tarjoile kastike esimerkiksi keitetyn riisin ja kypsennetyn broccolinin kanssa.


Vinkit!
  • Käytin itse puolet osterivinokkaita ja puolet siitakesieniä. Yhtä hyvin kelpaavat herkkusienet, postobellot, tai mitä sieniä löydätkään kaupasta. Jos olet liikkeellä aasialaisessa kaupassa, nappaa ihmeessä mukaan shimejejä tai enokeja!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget