Yrttiseitanpihvit

10. kesäkuuta 2017


Seitania voi myös grillata. Tuoreista yrteistä seitanpihveihin saa hieman vaihtelua ja oheen sopiikin sitten yrttisen uuniperunat!


Kenen muun kesään grillaus kuuluu? Grillauskulttuuri taitaakin olla meissä suomalaisissa niin syvällä, että sitä rupeaa melkein automaattisesti jo maaliskuussa unelmoimaan palavien hiilten tuoksusta ja grilliruuan autenttisesta mausta. Noh, ehkä pientä liioittelua, ainakin omalla kohdallani.

Olen sen verran mukavuudenhaluinen, että kaasugrilli on se, jolla kesäisin grillailuni teen. Ja mieluiten säänkin pitää olla lämmin, sillä eihän kukaan halua ulkona seisoskella sateessa ja tuulen tuivertaessa. Pitää siis pitää sormet ristissä, että Suomen kesässä olisi edes tänäkesänä hyviä grillailusäitä!


Olen seurannut paria vegaaniryhmää facebookissa ja huomannut, että niissä kysellään kovasti vegaanisen grillauksen perään. Mitä laittaa grilliin? Miten tofu maistuu hyvältä grillissä? Miten maustaa grillauksia? Mikä on paras vegemakkara grilliin? Kysymyksiä siis riittää, joten vastataanpa nyt edes muutamaan niistä.

Grilliinhän voi laittaa käytännössä mitä tahansa, niinkuin moni varmaan osasikin näppärästi päätellä. Mielestäni kuitenkin kannattaa lähteä yksinkertaisista asioista liikkeelle. Grillatut tomaatinpuolikkaat tai kesäkurpitsaviipaleet toimivat loistavasti. Jos haluaa jotain hieman haastavapaa, voi tehdä esimerkiksi maustettuja grillivartaita tai vielä haastavampaa, niin seitan "ribsejä" bbq-kastikkeella!

Tofukysymykseen tulen vastaamaan kesän aikana, nimittäin tarkoituksena olisi kehittää hyvä tofungrillausresepti! Miten sitten grillailuja maustetaan? Tuoreet yrtit ovat aina hyvä vaihtoehto maustamiseen esimerkiksi sekoitettuna hyvään öljyyn ja sitruunamehuun, yksinkertainen mutta toimiva marinadi. Myös soijakastike ja teriyaki ovat hyviä grillimausteita perinteisten pippurien ja mausteseoksien lisäksi. Meillä usein on tehny kasvishöystöä, jossa erilaisia kasviksia vain paistetaan grillissä ja maustetaan teriyakikastikkeella, se on ihan älyttömän hyvää!


Parhaasta grillattavasta vegemakkarasta en kuitenkaan osaa sanoa, sillä sellainen on vielä itselläkin hakusessa, nimittäin en ole vielä paljoakaan tutustunut erilaisiin vegemakkaroihin. Onko suosituksia?

Jos siis miettii, että mitä muuta voisi perinteisten makkaroiden ja kasvisten lisäksi grillata. No toki onhan nyt paljon uusia vegaanisia tuotteita tullut kauppoihin etenkin pakasteen puolelle. Joten sieltä varmasti löytää jotain näppärää grillattavaa. Esimerkiksi Pulled Oumph! grillissä paistettuna ja leivälle laitettuna on hyvää. Samoin erilaiset grillatut leivät toimivat oikein hyvin, päälle vain sipaisu öljyä ja murskattua valkosipulia, niin ei sitten muuta tarvitakaan! Myös herkkusienet ovat taivaallisia grillin jälkeen. Sen grillattavan ei siis tarvitse olla mitään kovin ihmeellistäkään, että se olisi hyvää.


Tässä siis vielä yksi loistava grillivinkki, nimittäin tuoreilla yrteillä maustetut seitanpihvit ja yrttimarinoidut perunat! Jos grillailu ei ole sun juttu, niin ihan yhtä hyvin koko homman voi tehdä uunissa. Alla ohje molempiin vaihtoehtoihin. 

Seitan jää helposti mauttomaksi, mutta kun sen marinoi kahteen kertaan, ihan taikinamassan ja sitten päälle vielä sivelee herkkukastikkeet niin ei voi mennä vikaan. Seitanissahan on myös se kätevä, että sen voi valmistella etukäteen ja pakastaa. Tämän jälkeen ottaa vain pakasteesta paistoon. Voit siis ihan hyvin valmistella vaikka etukäteenkin isomman annoksen ja ottaa syötäväksi sitä mukaa kun on tarvetta!


Yrttiseitanpihvit

4 pihviä

Seitanpihvit
2 dl gluteenijauhoja
1 dl kikhernejauhoja
3 rkl soijaa
2 rkl balsamicoa
3 rkl öljyä
1 tl savupaprikaa
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl sipulijauhetta
1 tl kurkumaa
½ tl cayennepippuria
1 kourallinen tuoreita yrttejä (esim oregano, timjami, rosmariini, salvia)

Marinadi
2 rkl tomaattipyrettä
2 tl soijaa
1 tl srirachaa
½ tl pippuria
3-4 rkl kahvia (tai kasvislientä)

Sekoita seitanin ainekset, paitsi yrtit, keskenään ja vaivaa muutama minuutti että massasta tulee kiinteää. Pilko yrtit silpuksi ja lisää massaan. Muotoile massasta neljä samanlaista pihviä.

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Aseta pihvit öljytylle uunivuoalle tai leivinpaperille ja lusikoi marinadi pihvien päälle. Lisää vuoan pohjalle noin sentti vettä ja laita folio vuoan päälle..

Paista seitania 225 asteisessa uunissa ensin noin 15 minuuttia, lisää vettä haihtuneen tilalle ja ota foliokansi pois. paista vielä 10-15 minuuttia, kunnes pihvit ovat saaneet väriä. Alla vinkeissä grillausohje!


Vinkit!
  • Vaihtoehtoisesti seitanpihvit voi myös grillata. Laita pihvit öljyssä paistumaan grilliin miedolle lämmölle, kun niissä on molemmin puolin hieman paistopinta, sivele marinadia niiden pinnalle ja jatka marinadin sivelyä loppupaiston ajan. Pihvejä kannattaa paistaa grillissä ainakin 10 minuuttia, että ne kypsyvät ja rapeutuvat läpi asti.
  • Helpot uuniperunat seitanin kaveriksi saat rosamunda-perunasta. Pese ja halkaiset perunat, valele leikkuupinta öljyllä, revi päälle yrttejä, pippuria ja suolaa. Paahda 225 asteisessa uunissa kypsäksi. Vaihtoehtoisesti perunat voi grillata foliossa/foliovuoassa miedolla lämmöllä vähintään puolisen tuntia.

2 kommenttia :

  1. Paljonko taikinaan tulee vettä? Tai oletan, että tulee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Sonja! Reseptiin ei tosiaan tule vettä lähtökohtaisesti. Jauhoihin lisättävä nestemäärä tulee kuitenkin soijakastikkeesta,öljystä ja balsamicosta (jotka tekevät yhteensä 1,2 dl).

      Jos kuitenkin jostain syystä massa tuntuu tekovaiheessa tosi kuivalta, niin siihen voi lisätä ruokalusikallisen vettä. Tämä ei kuitenkaan todennäköisesti ole tarpeen

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget