Vegaaninen pannukakku

1. kesäkuuta 2017


Vegaaninen uunissa paistettu pannari valmistuu jopa helpommin kuin perinteinen. Vain muutama ainesosa ja täyteläinen pannariherkku on valmis. Resepti on soijaton.


Kun nenään kantautuu keittiöstä tuoreen pannarin tuoksu, ei voi kuin laittaa töppöstä toisen eteen ja kiirehtiä apajille. Uunipannari on mielestäni parasta tuoreeltaan vielä lämpimänä, mutta toiset puhuvat kylmän pannarin puolesta. Mikä siis on oikea pannarinsyöntilämpötila?

En tiedä susta, mutta itse muistelen lämmöllä lapsuuden sunnuntaipäiviä. Meillä oli usein tapana laittaa jälkkäriksi pannari uuniin. Eteläpohjalaisittain ohuemmaksi jätettävä pannariversio eli kropsu olikin se perinteinen sunnuntaiherkku. Joskus kuitenkin äiti aina yllätti meidät iloisesti ja teki ihan perinteistä pannaria eikä sitä iänikuista kropsua, jolta se lapsena tuntui. Jostain syystä siis vieläkin se paksu täyteläinen pannari on se joka puhuttelee eniten ja saa veden herahtamaan kielelle.


Netistä löytyy paljon hyviä vegaanisia pannariohjeita, mutta pieneksi kummastuksekseni huomasin, että käytännössä kaikissa ohjeissa käytetään soijajugurttia ja soijamaitoa valmistuksessa. Soijajugurttihan korvaa sinällään kananmunaa ja hyydyttää taikinaa, jonka soijamaitokin tekee. Olen tehnyt onnistukseesti Chocochilin ohjeella hyvää pannaria.

Olen kuitenkin yrittänyt viimeaikoina kiinnittää huomiota soijatuotteiden syömiseen, ja kun asiaa sitten tarkastelee lähemmin, soijaa saa käytännössä kaikesta. Varsinkin jos tukeutuu arkisin lounasruokalan antimiin, niin soijaa on aina jossain muodossa, jos sitä ei varsinaisesti ole ruuassa tofun, rouheen tai kerman muodossa, niin kyllä se jonain pikkupränttinä löytyy tuoteselosteen lopusta! Aamujugurtinkin olen vaihtanut soijasta kaurapohjaiseen, sillä Plantilta ilmestyi aivan ihana kaurapohjainen jugurtti, jota ehdottomasti suosittelen maistamaan!

Joten miksi ei sitten pannariakin voisi tehdä ilman tuota soijajugurttia ja -maitoa? Toisaalta miksi pannariin ylipäätään tarvittaisiin jugurttia, kun jauhot hyydyttävät pannaritaikinan varsin mallikkaasti. Kokeilemaan siis!


Pienellä määrällä perunajauhoja taikinasta tulee sopivan tiivistä, juuri se pieni pannarimainen sitkeys, tiedäthän? Pannarin kuoresta tulee taas hieman rapsakka ja se kupruilee uunissa. Joskin kananmunan puuttumisen vuoksi vegaaninen pannukakku ei kupruile uunissa läheskään yhtä voimakkaasti kuin kananmunallinen, mutta pieniä kuplia kuitenkin syntyy!

Kokeilun lopputulemana totesin, että ilman soijatuotteita ja kasvijugurttia pannarista tulee ihan älyttömän hyvää! Ja oikeastaan todella edullista vielä. Ihan höttöäkään tämä pannari ei ole, sillä käytin taikinassa pellavansiemenrouhetta, kaurahiutaleita ja täysjyväisiä vehnäjauhoja, jolloin ravintoarvotkin ovat hyvät, mutta maku ei kärsi lainkaan. Hyvän oman tunnon herkku siis kyseessä! Jos pannarista haluaa vielä enemmän boostiversion, voi taikinaan lisätä vaikka proteiinijauhettakin, nyt kun niitä on paljon erilaisia saatavilla kaupoissa. 

Todennäköisesti pannari onnistuisi myös silloin, jos vehnäjauhojen tilalla käyttäisi gluteenittomia jauhoja, mutta tämä jää minulta kokeiltavaksi ensikertaa, katsotaan miten käy.


Kuten mainitsin, pannari on mielestäni parhaimmillaan lämpimänä. Kun pannari on lämmintä, sen päälle on ihana laittaa kylmiä pakastettuja marjoja, jotka sitten pehmenevät pannarin päällä. Kun päälle lorauttaa vielä hieman vaahterasiirappia tai inkiväärisiirappia, ei voi kuin iskeä haarukan kiinni ennenkuin joku muu ehtii ensin.


Vegaaninen pannari

uunipannullinen

1 rkl pellavansiemenrouhetta + 2 rkl vettä
4 dl kaurakermaa*
6 dl vettä*
4 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
2 rkl vegaanista margariinia (tummansininen Keiju)


Sekoita lasissa pellavansiemenrouhe ja lämmin vesi, jätä turpoamaan.

Kaada kaurakermat isoon kulhoon ja huuhtele purkit vedellä ja lisää vettä kunnes nesteen tilavuus 1 litra. Lisää kuivat aineet taikinaan ja vatkaa sekaisin.

Laita uuni päälle 200 asteeseen ja anna taikinan tekeytyä uunin lämpenemisen ajan.

Sekoita turvonnut pellavaneste taikinaan. Kaada taikina leivinpaperoidulle uunipannulle, vuole päälle margariinia halutessasi. Paista pannaria 200 asteisessa uunissa noin 35 minuuttia, kunnes kypsää.


Vinkit!
  • *Kaurakerman ja veden seoksen tilalla voit käyttää myös litran kauramaitoa ja 2 rkl öljyä. Voi käyttää myös muuta mieleistä kasvimaitoa.
  • Kaurahiutaleet voi korvata halutessaan muilla hiutaleilla tai pelkästään vehnäjauhoilla. 
  • Jos haluat tuhdimman pannarin, lisää taikinantekovaiheessa kuivien aineiden lisäksi 2 ruokalusikallista valinnaista proteiinijauhetta, esimerkiksi hamppuproteiini sopii todella hyvin!
  • Pannariin sopii sekä suolaiset että makeat täytteet.
  • Lämpimän pannarin kanssa sopivat erityisen hyvin pakastetut marjat, jotka saavat sitten lämmetä pannarin pinnalla. Lorauta päälle myös inkiväärisiirappia tai vaahterasiirappia.
  • Suolaiseksi täytteeksi pannarille sopivat erilaiset tahnat, salaatit tai vaikka vain margariininappi.

Lisää pannukakku/lettuinspiraatiota!

Suklainen lettukakku
Mokkapala pannukakut
Punajuuripannari


2 kommenttia :

  1. Hei, tämä oli ensimmäinen resepti, jota testasin blogistasi. Kaapissa oli riisipuurojauhetta. Meidän vauva ei koskaan oppinut pitämään siitä. Keitin puoli pakettia kerralla puuroksi ja heitin puuron pannaritaikinaan kaurahiutaleiden tilalta. Tuli hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että kokeilit ohjetta!

      En ookaan kuullut riisipuurojauheesta :D Kuulostaa jännittävältä. Mutta pannarissa toimii kyllä oikein hyvin edellispäivänkin puuron jämät!

      Mahtava juttu että maistui :)

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget