Tofuleivät

26. kesäkuuta 2017


Evääksi tai välipalaksi sopivat tofuleivät on helppo valmistaa ja maistuvat oikeastaan jopa paremmalta seuraavana päivänä!


Erilaiset täytetyt leivät ovat käteviä eväitä, välipaloja ja syömisiä silloin, kun ei oikein tee mieli syödä. Kesäisin lämpimällä huomaakin sitten helposti olleensa syömättä pitempiäkin aikoja, kun ei vain tule se nälkä päälle. En voi tosin itse myöntää samaistuvani usein samaan, sillä kuulun siihen sakkiin, jolla on aina nälkä ja elän lähinnä syödäkseni. Tuttua muille?

Jos kuitenkin tämä nälätön hetki pääsee yllättämään, on siihen muutamia hyviä ratkaisuja. Esimerkiksi raikas salaatti tai kaunis smoothiekulho. Täytetyissä leivissä on kuitenkin se etunsa, että ne yleensä säilyvät jääkaapissa hyvin ja niitä on erityisen helppo ottaa mukaan!


Olen jo pitkään haaveillut vegaanisesta versiosta kananmunasalaattileivistä. Eli siis niistä leivistä, joissa käytetään keitettyä kananmunaa ja majoneesia täytteenä (ei siis mitään tekemistä salaatin kanssa). Etenkin olen ihastellut näitä leipiä erilaisten bentojen, eli japanilaisten lounaslaatikoiden täytteenä. Ihania säännölliseksi leikattuja pehmeän suussasulavilta näyttäviä leipiä. Mutta viimeinkin vasta uskaltauduin sellaisia kokeilemaan!

Majoneesi on mulle sellaisenaan vähän liian tuhtia täyteenä, joten tein tofun kaveriksi cashewpähkinöistä hapankerman. Halutessaan sen tilalla voi kuitenkin käyttää majoneesia tai kaurafraichea. Cashewhapankermasta saa kuitenkin helposti säädettyä juuri niin mausteisen kun haluaa. Tein tähän versioon siitä hieman happamamman, mutta happamuutta voi säätää sinapin ja viinietikan määrällä. Cashewhapankerman maku on heti sekoituksen jälkeen hyvinkin voimakas, mutta se tasoittuu kunhan se saa hetken maustua.


Mielestäni näiden tofuleipien väliin sopii hyvin jokin vihreä ja rapsakka. Käytin itse herneenversoja, mutta niiden sijasta voi hyvin käyttää rapeaa salaattia, ituja tai muita yrttejä! 

Leivät voi hyvin pakata eväslaatikkoon tai piknik-koriin, mutta kannattaa kuitenkin huolehtia, että ne on ilmatiiviisti pakattu, ettei paahtoleipä kuivahda ja menetä pehmeyttään. Nämä leivät voi toki leikata myös tyypillisemmpään kolmoileivän muotoon, mutta maku on silti sama. 


Tofuleivät

4-6 annosta

200 g maustamatonta tofua

Cashewhapankerma
1½ dl cashewpähkinöitä
noin ½ dl vettä
1 rkl öljyä
2 rkl sitruunamehua
2 tl sinappia
2 tl omenaviinietikkaa
½ tl sipulijauhetta
½ tl valkopippuria
(mustaa)suolaa maun mukaan
1 rkl ravintohiivahiutaleita

valinnaista (täysjyvä)paahtoleipää 10-20 siivua, riippuen paljonko laitat täytettä
herneenversoja

Leikkaa tofu viipaleiksi ja laita kuivumaan paperien väliin ja laita päälle esim leikkuulauta painoksi. Vaihda paperit kun ne ovat märät.
Valmistele odotellessa cashewkerma. Laita ainekset ravintohiivaa lukuunottamatta tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi muutaman minuutin ajan. Jos massa tuntuu liian kuivalta, lisää hieman vettä. Kermasta tulisi tulla majoneesimaisen paksua. Kun seos on sileää lisää ravintohiiva ja revi sekaan kuivunut tofu. Sekoita.

Revi puolien paahtoleipäviipaleiden päälle herneenversoja. Levitä tofutäyte tasan leiville ja nosta kaikille leiville kansi. Tarjoile heti tai säilytä ilmatiiviisti rasiassa/kelmun alla etteivät leivät kuivu.


Vinkit
  • Käyttämällä täytteessä mustaa suolaa eli kala namakia, saat täytteeseen rikkisen eli kananmunamaisen maun.
  • Täytteestä tulee sopivan reilu määrä täytettä noin 6 leivälle, mutta riippuen haluatko enemmän vai vähemmän täytettä mitoita sen mukaan.
  • Täyte tiivistyy jääkaapissa odotellessa.
  • Halutessasi korvaa cashewhapankerma valmiilla majoneesilla (noin 2 dl), makeuttamattomalla soijajugurtilla tai kaura fraichella. Hyvä kastike tulee myös esim 50-50 majoneesia ja soijajugurttia. Lisää tällöin kuitenkin valkopippuri, sipulijauhe, suola ja ravintohiiva.

2 kommenttia :

  1. Nuo näyttää jälleen kerran tosi hyviltä! Ehkä mun on vain aika käydä hakemassa sitä mustaa suolaa, niin monta kertaa oon sitä hypistellyt. Ollaan muuten tehty muutamaan otteeseen pannaria sun ohjeella ja todella neroa käyttää kaurakermaa siinä! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Emilia!
      Hae nyt ihmeessä :D Se toimii niin monessa jutussa! Tämän ekaan testiversioon en itseasiassa edes sitä käyttänyt ja maistui hyvältä, mutta kyllä siitä suolasta tulee se kiva pieni loppusilaus kun vaan käyttää!

      Ihana kuulla tuo pannari että ootte tehneet useamman kerran jo! Se on munkin mielestä ihan älyttömän hyvää ja se jippo onkin juuri siinä kaurakermassa ;)

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget