Porkkalapiirakka

1. tammikuuta 2018


Porkkalasta valmistettu piirakka on maukasta ja täyttävää suolaista tarjottavaa.


Reilu vuosi sitten isoksi hitiksi noussut porkkala eli porkkana"lohi" löysi tiensä monien pöytiin. Porkkanaa käytetään kylmäsavulohen tavoin esimerkiksi vegaanisessa kalapöydässä tai sushin päällä. Mielestäni porkkala on kuitenkin parhaimmillaan saaristolais- tai ruisleivän päällä maustekurkkujen kera. 

Nyt kuitenkin ehkä joudun perunaan sanani porkkalan parhaudesta tumman leivän päällä, sillä oikeasti se taitaa olla parhaimmillaan piirakassa. 


Porkkalan valmistukseen on useita eri keinoja kuten suolakuoressa kypsentäminen tai suolatussa vedessä keittäminen. Suolakuoresa kypsentämisessä karkeaa suolaa kuluu todella paljon ja sitä on hieman vaikeaa hyödyntää uudelleen. Vedessä kypsennystä en ole kokeillut, mutta uunikypsennys kuulostaa mielestäni paremmalta, sillä hitaassa uunikypsennyksessä kasviksiin tulee enemmän makua. Vaimomatskuu-blogissa kuitenkin tuli vastaan niin hyvältä kuulostava idea, että muuta ei sitten kaipaakaan. 

Porkkanan kypsennys tapahtuukin suolakuoren sijaan norileväarkissa ja foliossa. Porkkanan pintaan sipaistaan karkeaa suolaa vain hieman ja porkkanat kääritään sitten sushin valmistuksessa käytettyyn norilevään ja leväporkkanat kääritään folioon. Näin porkkanat säilyvät mehevänä uunissa haudutuksen ajan. Porkkanat voi kuitenkin kypsentää mieleisellä tavallaan.


Kun porkkalaa käyttää piirakan täytteenä, se pääsee erityisen hyvin oikeuksiinsa. Tähän piirakkaan tein täytteen kaurakermasta, kikhernejauhoista ja mausteista. Täyte muistutti maultaan hyvin hämmentävästi smetanaa, mikä oli tässä tapauksessa erittäin hyvä asia! Jos haluat piirakasta gluteenittoman, tarkista kaurakerman gluteenin määrä tai käytä tarvittaessa Yosan kaurafraichea, jossa gluteenin määrä taitaa olla pienin markkinoiden tämänhetkisistä kaurakerman kaltaisista tuotteista.

Piirakka toimii sekä kylmänä, että lämpimänä, joten tarjoile se juuri sellaisena kuin haluat!


Porkkalapiirakka

26 cm piirakkavuoallinen

Porkkala
3 suoraa porkkanaa
2-3 rkl karkeaa suolaa
1 arkki norilevää
2 rkl omenaviinietikkaa
2 rkl rypsiöljyä
1-2 tl nestesavua
1 oksa tilliä

Pohjataikina
100 g maidotonta margariinia
5 dl kaurahiutaleita (glut.tarv.)
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
4-5 rkl vettä

Täyte
2 dl kaurakermaa
1 dl vettä
½ dl kikhernejauhoja (tai 2 rkl perunajauhoja)
2 rkl ravintohiivahiutaleita
1 rkl omenaviinietikkaa/sitruunamehua
½ tl valkopippuria
½ tl suolaa
2 oksaa tilliä
2-3 porkkanan porkkalat


Valmista porkkala

Porkkala vaatii maustuakseen ainakin muutaman tunnin, mielellään pari päivääkin.

Pese porkkanat hyvin ja poista kannat. Kun porkkanat ovat vielä märkiä taputtele niiden pinnalle suolaa. Pyöräytä porkkanoiden ympärille vielä norileväarkin palat. Kääri ympärille folio ja nosta kääreet uunivuokaan. Paista 200 asteisessa uunissa noin 1½ tuntia. Halutessasi voit tarkistaa porkkanoiden kypsyyden jo 1h15min kohdalla jos uunisi on kovin tehokas.

Anna porkkanoiden jäähtyä kunnolla uunistaoton jälkeen. Avaa jäähtyneet kääreet ja irrota norilevä. Porkkanoiden kuoria voi tässä vaiheessa irrottaa veitsellä auttaen, mutta se ei ole pakollista.

Leikkaa porkkanoista juustohöylällä siivuja ja laita isoon lasipurkkiin. Kaada päälle loput aineksista ja revi tilli päälle. Anna siivujen marinoitua vähintään pari tuntia, mielellään parikin päivää. Kääntele purkkia maustumisen aikana, mutta älä sekoita.

Jos haluat valmistaa pikaporkkalaa ilman uunia, leikkaa kuorituista porkkanoista kuorimaveitsellä ohuita siivuja ja keitä siivuja reilusti suolatussa vedessä (1l vettä+2 rkl suolaa) kunnes ne ovat kypsiä. Lisää halutessasi keitinveteen myös pala norilevää. Marinoi kuten yllä kuvattu.

Valmista piirakka

Nypi huoneenlämpöiseen margariiniin kaurahiutaleet, leivinjauhe ja suola. Lisää lopuksi vesi. levitä taikina 20-26 cm piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Kaada täytteen kaurakerma kulhoon. Huuhtele kaurakermapurkki desillä vettä ja kaada myös kuhloon. Sekoita jauhot, ravintohiiva ja mausteet nesteeseen. 

Levitä porkkalasiivut pohjataikinalle. Revi tilli porkkaloiden päälle. Kaada täyteneste niiden päälle. Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa 25-30 minuuttia.


Vinkit!
  • Valmista porkkala mieleiselläsi tavalla mielellään jo päivää tai paria etukäteen. Porkkalan marinadin sekaan voi lisätä lisämauksi tuoretta tilliä, rosepippureita tai muita mieleisiä mausteita.
  • Porkkalaa kannattaa valmistaa kerralla isompikin erä, joten sitä voi käyttää muuhunkin samalla kertaa. Porkkala säilyy jääkaapissa tiiviissä purkissa parikin viikkoa

Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

7 kommenttia :

  1. Porkkala on kyllä suurta herkkua! Me ollaan tehty laiskasti nyt suoraan keittämällä suolavedessä ja toimii ihan hyvin. Nyt olen lukenut siitä, että keitettäisiin suoraan suikaleina vähäsuolaisemmassa ja marinadiin laitettaisiin suolaa. Tätä sinun tapaa kokeillaan kyllä ensi kerralla :)

    Jouluksi tein kauhean määrän porkkalaa ja kyllä sitä sitten syötiikin, lopuksi laitoin purkkiin mukaan hieman majoneesia ja kaurafraisea sekä tilliä. Tuota mössöä syötiin rieskan sisällä ja leivän päällä överiksi asti. Tuo piirakka on kyllä mainio idea :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Porkkala on kyllä mahtavaa maustettua leivänpäällistä. On jotenkin hassua ettei sitä hoksattu aiemmin vaan se tuli vasta "lohen korvikkeena" sen sijaan että olisi vaan maustettuja kasvissiivuja leivällä :D

      Tuleeko sun mielestä keittäessä siitä tarpeeksi täyteläisen makuista? Mietin että lähtökohtaisesti en tykkää niin hirveesti keitetystä porkkanasta (kun sillä on kyllästetty jo lapsuudesta asti) mutta uunissa kypsennetty porkkana taas menee. Oon myös kuullut noista eri suolaisista versioista.

      Haha, mä tein jouluna pariin otteeseen porkkalaa, mutta se kuluikin aika hyvää tahtia kun oli joululimppua, maustekurkkuja ja porkkalaa! Mä tein itseasiassa vähän saman tyyppistä tuollaista tahnaa: raakaa punasipulia, porkkalaa, kaurafraichea ja sitruunaa ja sitä sitten niiden ruisnappien päällä, on ihan älyttömän hyvää!

      Poista
    2. Kyllä mielestäni tulee ihan yhtä hyvää keittämälläkin, mutta varmasti on myös siitä ohjeesta kiinni millä tekee. Kunhan ei liian kypsäksi keitä niin homma toimii, sillä ylikypsiä porkkanoita on todella inhottava siivutta :(

      Poista
    3. Ylikypsät porkkanat ei näin muutenkaan ehkä ole kovin suuri kulinaristinen makunautinto ellei ole uunipadasta kyse :D Pitää kyllä kokeilla!

      Poista
  2. Erittäin hyvä ohje edellen vuonna 2023, kiitos. Olen hulluna porkkalaan ja kaikki tätä maistaneet tekevät nyt piirakkaa itse.

    VastaaPoista
  3. Monelle henkilölle ajattelisit tästä riittävän? Tekisin 15hlön juhliin.

    VastaaPoista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget