Kurpitsakakku kinuskilla

28. lokakuuta 2018


Mausteinen kurpitsakakku lumoaa tuoksullaan. Mausteiden tasapainoksi kakun päälle sopii makea kinuski ja täyteläinen kauravispi. Syysherkku parhaimmillaan!


Mehevä kurpitsakakku kruunaa herkutteluhetken. Tällä ohjeella valmistuu vehnätön kurpitsakakku, joka sopii myös fodmap-ruokavalioon, mikäli kauravalmisteet sopivat vatsalle. Käytin tähän kakkuun kaupan hyllyille ilmestynyttä uutta tulokasta, Kaslink Aidon kauravispiä. Olen kovasti kaivannut aidosti kotimaista vaihtoehtoa vispautuvien kasvikermojen valikoimiin, ja tässä se tuote seitten on! Kauravispi vaahtoutui sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi helposti. Sen maku oli sopivan mieto, sellaisenaan ehkä aavistuksen makea, joten sokeria ei tarvitse vaahtoon lisäillä.

Kauravispi tulee varmasti löytymään jatkossakin keittiöstäni niin maun kuin rakenteenkin vuoksi. Käytin kakusta ylijääneen vaahdon herkkukahvin valmistamiseen. Vaahto sopi erinomaisesti myös erikoiskahvin seuralaiseksi!


Kurpitsaleivonnaiset ovat minulle se syksyn paras juttu, sillä kurpitsa ja mausteet sopivat viileneviin iltoihin loistavasti. Tästä kakusta ei puutu kumpaakaan! Kurpitsakakku maistuu hyvältä ihan sellaisenaankin, mutta mausteisuutta on mukava myös pehmentää, jolloin herkkuhetki on enemmän kuin herkullinen! Vatkasinkin kakun päälle kasan kauravispiä, jonka päälle sopii kaneli. Lopuksi vielä kokonaisuuden kruunaa kinuski. Syksyinen herkku onkin vertaansa vailla!


Kurpitsakakku kinuskilla

18 cm irtopohjavuoallinen

Taikina
2 dl kurpitsasosetta
1 dl kauramaitoa tai muuta kasvimaitoa
½ dl öljyä
3½ dl kaurajauhoja (n. 4 dl kaurahiutaleita jauhettuna)
1 dl kookos/fariinisokeria
2 tl leivinjauhetta
1 rkl ceylonkanelia
2 tl jauhettua inkivääriä
1 tl neilikkaa
1 tl pomeranssinkuorta
ripaus suolaa

Kinuski
½ dl kaurakermaa/-vispiä esim Kaslink Aito
1-2 rkl kookos/fariinisokeria

Lisäksi
1 dl kauravispiä esim Kaslink Aito*
ceylonkanelia koristeluun


Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Sekoita nestemäiset ainekset keskenään. Lisää niihin kuivat ainekset ja kääntele taikina sekaisin.

Kaada taikina 18 cm irtopohjavuokaan, jonka pohjalle on pingotettu leivinpaperi. Paista kakkua 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Voit kokeilla kypsyyden hammastikulla.

Anna kakun jäähtyä kunnolla, vaikka seuraavaan päiväänkin.

Valmista kinuski laittamalla kaurakerma/vispi ja sokeri kasariin ja kuumenna seosta hiljalleen. Keitä seosta muutamien minuuttien ajan, että se hieman sakeutuu kun nestettä haihtuu pois. Nosta sivuun levyltä, kinuski jähmettyy jäähtyessään, joten koristele kakku ennen kinuskin jähmettymistä. Jos se ehtii jähmettyä sulata uudelleen.

Vatkaa kerma vaahdoksi.

Koristele kakku. Levitä kerma huolimattomasti kakun päälle ja ripottele päälle kanelia. Valuta sula kinuski kerman päälle. Tarjoile.


*Kauravispi saatu Kaslink Aidolta.


Vinkki!
  • Kypsensin pienen noin 500 g kurpitsan ja sain siitä noin 2½ dl kurpitsasosetta, josta käytin taikinaan 2 dl.

Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook
Instagram
Pinterest

2 kommenttia :

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget