Vaniljainen omenapiirakka

14. lokakuuta 2018


Omenpiirakasta saa veikeän näköisen, kun omenasiivut jättää omenan muotoon levittämisen sijaan. Tässä piirakassa on täyteläisen vaniljainen täyte, joten se maistuu herkulliselta ihan vain sellaisenaankin.


Tänä syksynä netissä on ollut paljon kuvia omenapiirakoista, joissa omenat jätetään pyöreään muotoon piirakan päälle. Idea vaikutti niin hauskalta, että täytyi itsekin päästä kokeilemaan vastaavaa versiota. Omenapiirakka kun on yksi syksyn suosikkileivonnaiseni ja onkin aina hauska löytää uusia variaatioita sen leipomiseen.


Vaikka omista omenapuistamme ei juuri satoa herunut, kaupasta on onneksi löytynyt hyviä kotimaisia omenoida tarpeeseen. Halusin yhdistää tämän omenapiirakan kanssa kauniit ruskan värit ja kun menin metsään hakemaan kauniin värisiä oksia ja lehtiä, löysinkin enemmän suppilovahveroita kuin punaisia lehtiä. Sienionni onkin tänä syksynä ollut todella valtava! Hyvä niin.

Suppilovahverot eivät kuitenkaan päätyneet tähän piirakkaan omenoiden kaveriksi. Vaikka ei kyseessä varmaan huono yhdistelmä olisi? Tein tähän makeaan piirakkaan omenoiden kaveriksi täyteläisen täytteen vaniljalla maustetusta soijajugurtista. Täytettä olisikin voinut syödä mielellään ihan vain sellaisenaankin! Ja täytteenä voi myös käyttää valmista vaniljaista soijajugurttia, jos niin haluaa.


Usein perinteinen omanpiirakka kaipaa kaverikseen vaniljakastiketta tai muuta makeaa, mutta tämä piirakka pärjäsi oikein mainiosti ihan vain omillaan! Täyte piti piirakan mehevänä ja hidas pitkä kypsytysaika teki omenan siivuista pehmeitä, jolloin jälkiruokahaarukka tai -lusikka pystyi leikkaamaan piirakkaa helposti ilman sen suurempia taisteluja.


Vaniljainen omenapiirakka

26 cm piirakkavuoallinen

Pohja
150 g maidotonta margariinia
1 dl kauramaitoa/valinnaista kasvimaitoa
2 dl kaurahiutaleita
3 dl (täysjyvä)spelttijauhoja
1 dl (kookos)sokeria
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa

Täyte
300 g makeuttamatonta soijajugurttia
1 rkl perunajauhoja
1 lusikankärjellinen vaniljaa/1 tl vaniljasokeria

Lisäksi
3 omenaa


Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Valmista pohja. Sekoita margariini ja maito keskenään. Lisää taikinaan kuivat aineet ja kääntele hyvin sekaisin. Levitä taikina 26 cm piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Esipaista pohjaa 200 asteisessa uunissa noin 5 minuuttia, käytä halutessasi apuna leivinpaperia ja leivontahelmiä, että pohja pysyy paremmin muodossaan. Voit myös muotoilla pohjaa vielä uudelleen kun otat sen esipaiston jälkeen pois uunista.

Valmista täyte sekoittamalla kaikki ainekset keskenään.

Kuori ja puolita omenat, poista siemenet varovasti ja siivuta omenat ohuiksi siivuiksi, jätä ne omenen muotoon.

Levitä täyte esipaistetun pohjan päälle ja nostele omenat täytteen päälle. Paista piirakkaa vielä 200 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia, että omenat saavat aavistuksen väriä.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook
Instagram
Pinterest

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget