Mausteinen kurpitsakeitto

10. lokakuuta 2018


Kurpitsakeitto on varma syksyn juttu. Kotimaisesta kurpitsasta ja chileistä valmistuu tämä mausteinen keitto!


Olen muutamia kertoja maininnut, miten en pidä tulisista asioista, siksi tuntuukin hieman hullulta kirjoitella tässä chileistä. Löysin nimittäin omille makunystyröilleni juuri sopivan tulisia chilejä, jotka eivät polta, mutta tuovat pienen tulisuuden. Kannattaa kuitenkin jättää siemenet suun ulkopuolelle, sillä vahvin tulisuus on niissä.

Chililajikkeissa ilmoitetaan aina tulisuusaste, toki marketin hyllyn reunassa se saattaa olla vain "mieto" tai "vahva". Jos kuitenkin eksyt ikinä paikkaan, jossa chilejä on myynnissä useampia lajikkeita, niin kannattaa tutkia valikoima tarkkaan! Omat chilini napparin Kauhajoen ruokamessuilta Ruukkikylän herkut -kojulta. Heillä oli myynnissä laaja valikoima erilaisia chilejä, ja etenkin tuo keltainen muistaakseni trinad perfume -lajike oli mieleeni. Oli jotenkin hassua maistella chilejä joista maistoin maun, enkä vain tulista poltetta kitalaessa seuraavat pari tuntia.


Chileistä innostuneena heiten niitä myös kurpitsakeiton päälle. Koska tuoreet chilit maistuivat niin todella maukkaille, päätin laittaa ne ihan tuoreeltaan keiton päälle, enkä soseuttaa kaiken muun mukana. Miedot chilit sopivat kuulemma myös hyvin salaattiin sellaisenaan pilkottuna!

Vaikka oma lemon drop -chilimme ei tänä kesänä tuottanut satoa, olen toiveikas sen tulevalle sadolle, nyt kun vihdoin olen päässyt (mietojen) chilien maailmaan! Lemon drop on mietoihin chileihin verrattuna jo selvästi tulisempi, mutta pienissä määrin se maistuu oikein hyvältä ruuassa.


Kokeilin maustaa kurpitsakeittoa hieman eri tavalla kuin yleensä, ja lisäsin juustokuminaa. Se toimikin kurpitsan kaverina todella hyvin ja toi keittoon juuri kaivattua syvyyttä! On aina mukava löytää kaapissa oleville mausteille uusia käyttötarkoituksia, pitää vain uskaltautua kokeilemaan.

Mausteinen kurpitsakeitto

4 annosta

800 g hokkaidokurpitsaa
2 dl punaisia linssejä
5 dl kasvislientä
2 tl juustokuminaa
1 tl valkopippuria
suolaa maun mukaan

Lisäksi
paahdettuja kurpitsan siemeniä
tuoretta tilliä tai muuta yrttiä
tuoretta mietoa chiliä


Kuori kurpitsa kuorimaveitsellä ja leikkaa paloiksi. Voit joko keittää kurpitsan tai paahtaa uunissa. Kurpitsa kypsyy 200 asteisessa uunissa noin 20 minuutissa ja keittämiseen riittää noin 15 minuuttia palojen koosta riippuen.

Kypsennä linssit pakkauksen ohjeen mukaan (jos keität kurpitsan voit keittää samalla myös linssit).

Yhdistä kypsä kurpitsa, linssit ja kasvisliemi ja aja tasaiseksi soseeksi sauvasekoittimella. Lisää vettä tarvittaessa että koostumuksesta tulee sopiva. Mausta keitto.

Tarjoile keitto paahdettujen kurpitsansiementen, tuoreiden yrttien ja mietojen chilisiivujen kanssa.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook
Instagram
Pinterest

2 kommenttia :

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget