Maissi-nuudelikeitto tofulla

24. lokakuuta 2018


Kiinalaishenkinen maissikeitto lämmittää mukavasti ja maistuu herkulliselta. Se valmistuu helposti gluteenittomana ja vähillä fodmapeilla.


Joskus aina rupean kaipaamaan kiinalaisten ravintoloiden täyteläisiä keittoja, jotka ovat ihanan suolaisia ja paksuliemisiä. Niissä on yleensä myös paljon pienikokoisia sattumia, joita on hauska kalastella syömäpuikoilla. Usein nuo keitot kuitenkin sisältävät kaikkea eläinperäistä, joten ei ole aikoihin tullut enää syötyä. Onko sulla tullut vastaan hyviä vegaanisia keittoja kiinalaisissa ravintoloissa?

Kotiravintolassamme kuitenkin valmistuu ruoka kuin ruoka kunhan vain kokki (eli useimmiten minä) on tarpeeksi innokas. Niinpä tällä kertaa tarjolla oli kiinalaishenkistä soppaa, toki ihan kokonaisena pääruokana alkuruuan sijaan! Ja keittohan oli kaiken soveltamisen jälkeen niin hyvää, että sitä olisi voinut vielä santsata.


Kiinalaisissa keitoissa on usein yhdistettynä mielestäni nerokkaasti hapanta, suolaista ja umamia. Tämän täydellisen kombinaation aikaansaaminen ei kotona ole ihan helppoa, sillä aika usein uupumaan jää joko suolaisuus tai happamuutta tulee liikaa. Olen huomannut misotahnan olevan helppo keino tuoda keittopohjaan sopiva täyteläinen happamuus, jolloin sitten terävyyttä voi säädellä lisättävällä etikalla. Samalla misotahna tuo myös suolaisuutta sekä umamia makua, joten se on todella tuote jota suosittelen jokaisen itseään kunnioittavan henkilön hankkimaan keittiöönsä!

Tässä keitossa onkin täyteläinen misopohja, johon voi lisäillä makunsa mukaan täytteitä. Käytin mietoa maustamatonta tofua, joka rapeaksi paistettuna imaisee keitosta maut itseensä. Nuudelit voi valikoida keittoon, tai jättää poiskin, oman makumaailman mukaisesti. Olen ihastunut kovasti sobanuudeleihin, joita usein löytyykin keittiöstäni jo valmiina. Riisinuudelit sopivat tähän tarkoitukseen kuitenkin aivan yhtä hyvin!


Maissi-nuudelikeitto tofulla

4 annosta

1 pkt/270g maustamatonta Jalotofua
200 g sobanuudeleita tai riisinuudeleita*
1 l dashia tai kasvislientä tai vettä (varmista kasvisliemen fodmapittomuus)
2 rkl seesamiöljyä
3 rkl soijakastiketta
2 rkl riisiviini/omenaviinietikkaa
3 rkl (valkoista)misotahnaa
2 rkl maissitärkkelystä
1 tlk/n. 225 g bambunversoja (säilyke)
1 iso tähkä tuoretta maissia tai noin 150 g pakastettua


Laita tofu kuivumaan keittiöliinaan painon esim paistinpannun alle muiden valmistelujen ajaksi.

Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Jos käytät sobanuudeleita, huuhtele ne kylmällä vedellä keittämisen jälkeen että ne eivät liimaannu toisiinsa.

Kiehauta dashi/kasvisliemi/vesi. Lisää nesteeseen seesamiöljy, soijakastike, etikka ja liuota misotahna. Sekoita maissitärkkelys pieneen tilkkaan vettä ja kaada liemeen samalla sekoittaen. Kun liemi sakeutuu voit lisätä sinne bambunversot ja maissinjyvät ja jättää hautumaan pienellä lämmöllä.

Leikkaa tofu kuutioiksi ja paista halutessasi pannulla. Lisää kuutiot keiton sekaan. Lisää keittoon myös nuudelit. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa.


*Tarkista että nuudelit ovat gluteenittomia mikäli täytyy. Monissa sobanuudeleissa on mukana myös vehnää, mutta löytyy myös niitä joissa on vain tattaria.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook
Instagram
Pinterest

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget