Suppilovahvero-focaccia suomalaisittain

21. lokakuuta 2018


Suppilovahverot ja paahdettu sipuli sopivat täydellisesti focaccian täytteeksi. Taikinaan saa hieman Suomitunnelmaa, kun käyttää hieman ruisjauhoja.


Harva asia voittaa kotitekoista vasta uunista nostettua tuoretta leipää. Jostain syystä leipää tulee vain tehtyä todella harvoin, vaikka joka leipomisen jälkeen muka lupaa leipoa useammin! Ehkä tässä olisi loppuvuoden lupaukseni: tehdä enemmän leipää itse. Samalla saa stressit ja aggressiot purettua vaivaamalla taikinaa ja lopuksi nautittua siitä itse tuotoksesta kevein mielin.

Focaccia on jotain mitä rakastan kovasti. Etenkin se öljyä tihkuva focaccia, jollaista tarjoillaan usein ravintoloissa. Itseasiassa juuri eilen Ondassa illallistamassa ollessani söin juuri sellaista ihanaa focacciaa. Kotona haluan kuitenkin, että focacciassa on vähän kuituakin eikä sen välttämättä tarvitse ihan tihkua öljyä. Rakenteen täytyy kuitenkin olla kuohkea ja pinnalta hieman rapea, se kuuluu asiaan. Niinpä siis tein kotioloihin hieman terveellisemmän focaccian, mutta ei missään nimessä mauttomamman!


Suppilovahverot sopivat focaccian päälle paremmin kuin hyvin, samoin paahdettu sipuli. Uuni hoitaa täydellisesti hommansa ja rapeuttaa nuo täytteet ihanan paahteisiksi ja maukkaiksi. Tämä focaccia siis suorastaan pursuaa makua, eikä sen syömistä voi lopettaa helposti. Ehdin jo melkein saada harmaita hiuksia kun olimme huomaamatta melkein syöneet koko pannullisen focacciaa ennenkuin ehdin ottaa nämä kuvat. Se siitä "maistan vain yhden palan":sta, ei onnistu!

Suppilovahveroiden sijaan focaccian päällä voi käyttää mitä tahansa muita sieniä, esimerkiksi kantarellit sopivat varmasti! Käytin itse tavallista keltasipulia, mutta käytä ihmeessä punasipulia, jos haluat enemmän väriä.


Suppilovahvero-focaccia

pieni uunipannullinen

Taikina
3 dl vettä
1 pss kuivahiivaa/25g tuorehiivaa
½ tl suolaa
2 tl ruokosokeria
1½ dl ruisjauhoja
n. 5 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
2 rkl rypsi/oliiviöljyä

Päälle
½ dl rypsi/öliiviöljyä
1 iso sipuli
3 dl tuoreita suppilovahveroita tai muita sieniä (tai noin 1 dl paistettuja)
½ tl karkeaa suolaa

Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva, suola ja sokeri. Anna tuvota muutama minuutti että näet hiivan toimivan. LIsää seokseen ruisjauhot ja osa vehnäjauhoista. Työstä taikinaa ja lisää jauhoja aina hiljalleen kunnes koostumus on sopivan kiinteä, mutta kuitenkin vielä pehmeä. Lisää lopuksi myös öljy ja vaivaa taikinaa pari minuuttia. Jätä taikina kohamaan liinan alle lämpimään ja vedottomaan paikkaan noin tunniksi, että se kohoaa kaksinkertaiseksi.

Ota uunipannu (n. 20x30 cm) ja levitä siihen leivinpaperi ja laita puolet ½ dl öljystä siihen. Nosta kaksinkertaiseksi kohonnut taikina öljytylle alustalle ja kaada loput öljyt taikinan päälle. Levitä taikinaa uunipannulla sormin työstäen noin 2-3 cm paksuiseksi levyksi haluamaasi muotoon. Peittele taikina kelmulla ja jätä kohoamaan vielä noin tunniksi pannulle.

Odotellessa leikkaa sipuli siivuiksi ja sienet pienemmiksi. Paahda sipuleja paistinpannulla pehmeäksi. Kun sipulit ovat läpikuultavia, lisää pannulle suppilovahverot ja paista kunnes neste on haihtunut niistä.

Kun taikina on kohonnut uunipannulla, painele siihen sormella koloja ympäriinsä. Nostele sipuli-sieniseos taikinan päälle ja levitä tasaisesti. Ripottele päälle vielä kidesuolaa.

Paista focacciaa 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia kypsäksi.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook
Instagram
Pinterest

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget