Ruissipsit savutofutahnalla - vegaaniset cocktailpalat

27. marraskuuta 2018


Savutofutahnalla kuorrutetut ruissipsit ovat juhlavaa tarjottavaa mihinkä tahansa juhliin. Tuoreilla yrteillä ja leväkaviaarilla saat cocktailpaloihin näyttävyyttä. Tahnan valmistus on helppoa ja täyttäminenkin sujuu nopeasti sarjatyönä.


Täydelliset vegaaniset cocktailpalat ovat tässä! Usein näyttävät cocktailpalat sisältävät kaikkea ei-vegaanista, tai ehkä päältä voisi poimia tuoreet yrtit tai palan suolakurkkua, mutta se olisi sitten siinä. Nyt ei kuitenkaan enää tarvi murehtia sitäkään, sillä tässä on se ohje jolla saat ihanimmat cocktailpalat tehtyä.

Olen hehkuttanut aiemminkin Jalotofun kylmäsavusta valmistettua tahnaa, se on vain niin hyvää. Aiemmin käytin sitä voileipäkakun täytteenä, ja tällä kertaa se päätyi näiden ihanien ruissipsien päälle pienillä variaatioilla. Savutofutahnasta on minulle sanottu, että se muistuttaa hieman savukalatahnaa, mutta en osaa tähän oikein kommentoida, kun en ole savukalatahnaa syönyt ikinä. Mutta tärkeintähän on, että se maistuu hyvältä eikä se mitä se muistuttaa.


Viimeaikoina facebookryhmissä on kyselty paljon vegaanisten juhlatarjottavien perään, ja etenkin näin ennen joulua olisi mukava järjestää jotain hyvää naposteltavaa. Nämä ruissipsit ovat siitä käteviä, että isokin määrä valmistuu yllättävän vikkelästi. Massa vain sauvasekoittimella tasaiseksi, pursotinpussiin ja pursottaa vain sarjana pöydälle levitetyille ruissipseille. Saattaisin jopa väittää, että saisit kasan cocktailpaloja valmiiksi ehkä 15 minuutissa, jos aikataulutat homman hyvin.

Vaihtelua näihin paloihin saat käyttämällä erilaisia täytteitä. Kokeilin mustaa cavi-artia eli leväkaviaaria/-mätiä. Se tuo paloihin heti juhlallisempaa ulkonäköä, samoin kuin tuoreet yrtit tekevät. Vaihtoehtoisesti voit käyttää vaikka kirsikkatomaatin puolikkaita, granaattiomenan siemeniä, paahdettuja siemeniä, mitä tahansa yrttejä... Ihan mitä vain keksitkään! Uskailiaimmat voivat boostata ruissipsinsä tofutahnan lisäksi vielä porkkalallakin (överiherkkuvaroitus).


Savutofutahna ruissipsit

30-40 cocktailpalaa

Savutofutahna
300 g Jalotofu kylmäsavua
2 porkkanaa (tai muuta värikästä juuresta)
1 dl auringonkukansiemeniä
½ dl oliiviöljyä
½ dl sitruunamehua
½ dl kaurakermaa tai muuta kasvikermaa
½ tl valkopippuria
ripaus suolaa

Lisäksi
ruissipsejä tai muita suolakeksejä (glut.ohje vinkeissä)
tuoretta tilliä tai muuta yrttiä
levä"mätiä" eli cavi-arttia
muita värikkäitä kasviksia esimerkiksi punasipulisilppua tai kirsikkatomaatteja


Kääri tofu keittiöliinaan ja kuivaa enin kosteus pois, pidä päällä painona esimerkiksi paistinpannua.

Kuori porkkanat ja pilko pienemmiksi paloiksi.

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen tai aja sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa.

Kokoa cocktailpalat. Pursota savutofutahna ruissipsien keskelle ja ripottele päälle tuoretta tilliä, cavi-arttia ja halutessasi muita värikkäitä täytteitä.


Vinkit
  • Porkkana toimii tofutahnassa maun lisäksi tuomassa väriä. Vaihtamalla porkkanan esimerkiksi punajuureen, saat tahnasta eriväristä. Tahnasta saa kaksivärisen soseuttamalla värillisen kasviksen puoleen tahnasta ja jättämällä toisen puolen vaaleaksi. Lusikoi eriväriset tahnat pursotinpussiin vuorotellen, jolloin pursotuksesta tulee raitaista (kuvissa näkyy parissa pursotuksessa raidat esimerkkinä)
  • Gluteenittoman version saat käyttämällä ruissipsien tilalla gluteenittomia suolakeksejä. Vaihtoehtoisesti voit leikata tumman gluteenittoman leivän 4 osaan ja käyttää niitä alustana. Myös siemennäkkäri toimii leipänä.

Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!


6 kommenttia :

  1. Kiitos paljon herkullisen kuuloisesta ohjeesta. Näitä teen ehdottomasti joulun tarjottaviin perheemme kasvisruokailijoille. Täytyypä tutustua blogisi muihinkin ohjeisiin! ����

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena!
      Toivottavasti nämä maistuvat ruokailijoillenne :) Ja tervetuloa blogiini!

      Poista
  2. Hei, tämä vaikuttaa herkulliselta. Luuletko että tahnan voisi valmistaa edellisenä iltana ja säilyttää seuraavaan päivään pursotinpussissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Tahna hieman jämäköityy yön yli jääkaapissa ollessaan. Uskon että onnistuu pursotinpussissakin säilyttäminen, sillä ilmatiiviys on se tärkein juttu, ettei tahna pääse kuivahtamaan. Kannattaa käyttää kuitenkin isosuista tyllaa, että pursotus onnistuu parhaiten.

      Jos jostain syystä tahna olisikin seuraavana päivänä liian jämäkkää pursotinpussista pursotettavaksi, niin siihen voi sekoittaa 1-2 rkl vettä pursotuksen helpottamiseksi. En kuitenkaan usko että on välttämättä tarvetta.

      Poista
  3. Hei! Jos laitan punajuurta kasvikseksi, niin täytyykö se kypsentää ensiksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, ei tarvitse välttämättä kypsentää. Jos on tehokas tehosekoitin/sauvasekoitin niin massan saa ajettua sileäksi kun punajuuren pilkkoo pieneksi. Mutta jos koneet eivät ole kovin tehokkaat niin voi myös kypsentää ensin

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget