Punajuuri-kvinoapyörykät

16. joulukuuta 2018


Kvinoa tuo punajuuripyöryköihin sopivaa täyteläisyyttä ja samalla pyörykät ovat myös gluteenittomia. Punaiset pyörykät tuovatkin pöytään mukavaa vaihtelua ja väriä, varo kitenkin värjäämästä koko keittiötä!


Punajuuresta tulisi valmistettua jotain useamminkin, ellei se olisi ihan niin sottaista. Kuulostaako tutulta? Muutamalla kikalla saat punajuuren työstämisestä huomattavasti sotkuttomampaa ja voit nauttia tuosta purppuraisesta herkusta entistäkin enemmän!

Osa vinkeistä saattaa kuulostaa melkein itsestäänselviltä, mutta yllättävää kyllä kaikkia asioita ei vain tule ajatelleeksi ennenkuin on "liian myöhäistä" eli joka paikka kaapinovista koiraan on täynnä punaisia pilkkuja. 


Vinkkien aika siis! Kuori punajuuri suoraan biojäteastian päällä ja pidä vieressä märkää tiskirättiä, jolla voit nopeasti pyyhkäistä pahimmat roiskeet. Verhoa myös itsesi essulla ja komenna mahdolliset lemmikit seuraamaan puuhaa hieman etäämmälle. Komenna myös mahdolliset karvattomammat kaksijalkaiset "lemmikit" etäämmälle tai käske apuvoimiksi, niitä saatetaan tarvia. Mikäli haluat välttää käsiesi pysyvää muutosta punaiseksi, käytä suojana esimerkiksi tiskihanskoja tai rasvaa kädet hyvin ennen punajuurten käsittelyä (ja anna toki rasvan kuivua ensin). Laske kuoritut punajuuret suoraan lähellä sijaitsevaan astiaan, ettei lattiakin ole punaisten pilkkujen peittämä kun kanniskelet punajuuria pöydältä toiselle. Muista viimeistään tässä vaiheessa, että mitään vaalean sävyistä ei kannata pitää yllä, edes niitä valkoisia sukkia! Paljaat jalat on paljon hieman helpompi pestä puhtaaksi.

Ennen punajuuren raastamista on hyvä ottaa kaikki välineet esille. Mikäli käytät raastimen alla puista leikkuulautaa, kastele lauta ensin, jolloin väri tarttuu siihen vähemmän. Mikäli mahdollista suosittelen käyttämään alustana esimerkiksi keraamista astiaa. Pidä raastamisenkin yhteydessä märkä rätti lähellä mahdollisten sotkujen varalta. Varo raastamasta sormia, sillä punajuuren seasta on hankalaa erottaa mikäli raastat vahingossa punajuuren mallon sijaan jotain muuta. Kun olet selvinnyt raastamisvaiheesta, voit huokaista jo isoimman helpotuksen huokauksen. Loppuvaiheessa ei ole enää kovin montaa kohtaa missä voisit sotkea! 

Todellisuudessahan punajuuri ei ole niin sotkevaa mitä kuvitellaan, kunhan vain varoo roiskeita tai vastaavasti pyyhkii ne heti sotkun synnyttyä. Ja onhan kaunis purppurainen sävy käsissä näin ennen joulua ihan kiva juttu! 


Punajuuripyörykät ovat ihan taivaallisen hyviä, varsinkin kun niihin paistaa kunnolla rapean pinnan öljyssä. Näitä pyöryköitä voisi syödä sellaisenaan ties kuinka paljon kyllästymättä. Kvinoa pehmentää pyöryköiden makua ihanasti ja samalla tuo rakennetta. 

Nämä pyörykät ovatkin loistava vaihtoehto vaikka joulupöytään punajuurilaatikon sijaan. Punajuuri-kvinoapyörykät

noin 20 pyörykkää

1 dl (kotimaista) kvinoaa
n 300 g/2 keskikokoista punajuurta
1 rkl perunajauhoja
½ tl valkopippuria
½ tl suolaa

öljyä paistamiseen

Huuhtele kvinoa hyvin ja keitä paketin ohjeen mukaan.

Kuori punajuuret ja raasta raastimella ohueksi raasteeksi.

Sekoita kulhossa valutettu kypsä kvinoa, punajuuriraaste, perunajauhot ja mausteet. 

Laita paistinpannulle sentin kerros öljyä ja anna sen kuumentua kunnolla, öljyn pitää tiristä jos sinne laittaa nokareen taikinaa. Pyörittele taikinasta esimerkiksi kahden lusikan avulla palloja ja laita öljyyn paistumaan. Anna pyöryköiden paistua kunnolla rapeiksi ja kääntele niitä paiston aikana että ne paistuvat joka puolelta. 

Tarjoile pyörykät kylmänä tai lämpimänä esimerkiksi soijajugurttiin sekoitettuun Poppamiehen blue cheese dippiin.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget