Riisipiirakat kahdella tapaa

5. joulukuuta 2018


Riisipiirakoihin voi valmistaa herkulliset perinteisen henkiset vegetäytteet pienellä vaivalla. Tofusta valmistuu munaton voi ja porkkala toimii lohen asemesta.


Karjalanpiirakat tai tässä tapauksessa vegaaniset riisipiirakat kuuluvat yksiin suosikkiruokiini kun puhutaan jostain perisuomalaisesta. Naureskelin ajatuskelle että syön ei-autenttisia vegaanisia karjalanpiirakoita munattomalla ja voittomalla munavoilla. Tosin, kun asiaa ei ajattele ihan niin tarkasti niin eihän se haittaa. Harvoissa paikoissa enää muutenkaan saa oikeasti autenttisia karjalanpiirakoita, ellei sitten satu esimerkiksi asumaan karjalaisrouvan omistaman leipomon naapurissa, niinkuin minä lapsuudessani tai tutustumaan noihin herkkuihin muuta kautta. Vielä jonain päivänä ryhdistäydyn ja teen piirakkani itse, vaikka vegaanisena ei ihan täysin noudateta perinteitä.

Hoviruoan vege-riisipiirakat, joita myydään neljän pakkauksessa ovat kuitenkin mielestäni oikein maukkaita valmispiirakoita. Tofusta, margariinista ja mustasta suolasta valmistuu hämmentävän oikean makuinen munavoi, johon tykkään vielä lisätä hieman persiljaa tuomaan makua.


Toinen ehkä jokseenkin perinteinen täyte riisipiirakoille on kylmäsavulohi, jonka voi hyvin korvata marinoidulla porkkanalla eli porkkalalla, joka hämmentävästi muistuttaa kylmäsavulohta maun ja ulkonäön puolesta. Tästä hyvänä esimerkkinä töissä tauolla eväsporkkalaani kommentoitiin hyvän näköiseksi loheksi ja kun kerroin sen olevan porkkanaa, oli hämmennys suuri. Porkkalan kanssa piirakan päälle sopii paahdettu tofu tai miksei vaikka mieleinen vegejuustokin.


Tofu "munavoi"

riittää noin 8-10 isompaan piirakkaan

1 pkt/300 g Jalotofu kylmäsavua (voi käyttää myös maustamatonta)
3 rkl maidotonta margariinia
½ tl mustaa suolaa eli kala namak
1 rkl tuoretta persiljaa
(1 tl nestesavua)

riisipiirakoita kuten Hoviruoan vege-piirakat

Kuivaa tofusta enin kosteus puristamalla käsin ja painamalla sitä keittiöliinaan.

Murustele tofu käsin kulhoon. Lisää kulhoon myös margariini, suola ja persiljasilppu. Jos käytit maustamatonta tofua, lisää myös nestesavu. Sekoita seosta haarukalla sekaisin ja painele samalla mahdollisia isoimpia tofupaloja murskaksi. Lisää tarvittaessa margariinia jos rakenne on liian muruinen. Anna maustua hetki ennen käyttöä.


Tofua ja porkkalaa

riittää näin 8-10 isompaan piirakkaan

150 g maustamatonta tofua tai valinnaista vegejuustoa
1 tl öljyä
2 porkkanan porkkala
tuoretta tilliä
rosepippureita

riisipiirakoita kuten Hoviruoan vege-piirakat

Leikkaa tofu ohuiksi siivuiksi ja paista pannulla öljyssä. Vaihtoehtoisesti voit käyttää tofun tilalla myös mieleistä vegejuustoa.

Levitä tofu/juustosiivut piirakoiden päälle ja nostele päälle porkkalaa. Koristele tillillä ja rosepippureilla.Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget