Banaani-linssicurry

18. helmikuuta 2019


Makeiden banaanien yhdistäminen tuliseen curryyn voi tuntua hullulta idealta, mutta luota minuun se toimii ihan älyttömän hyvin! Vihreät linssit tuovat curryyn ruokaisuutta ja ne pysyvät myös paremmin kasassa kuin punaiset linssit.


Jos jokin ruoka pitäisi nimetä kasvisruokieni uranuurtajaksi, niin banaanicurry on yksi niistä. Aikoinaan lapsena söin pienen kotipaikkakuntamme ravintolassa banaanicurrya, joka oli niin hyvää että jäin kaipaamaan sitä kovasti. Myöhemmin suunnittelin tuon curryn valmistamista kotona useaan otteeseen, mutten oikein ikinä keksinyt miten sen valmistaisin. Jossain vaiheessa näin sitten kaupassa tarjouksessa soijapaloja, joista päätin banaanicurryni valmistaa. Soijapalat olivat minulle tuolloin vielä aika uusi juttu ja ne imaisivat koko currysta oikeaan maut itseensä eikä lopputulos maistunut juuri miltään. Banaanicurry jäi siis yhä hautumaan myssyn alle.

Lopulta päätin ryhdistäytyä viime keväänä ja tehdä banaanicurryani uudelleen, tällä kertaa tosin linsseistä. Valmis banaanicurry olikin niin hyvää että pystyin maistamaan nostalgiset maut. Linssit oli siis tarkoitettu päätymään tähän lapsuuteni curryyn eläinperäisten tuotteiden sijaan. Mutta nimenomaan tuo curry oli ruoka, joka sai minut tavoittelemaan kasvisversiota eläinperäisestä ruuasta. Prosessi tosin otti aikaa sen kymmenisen vuotta, mutta nyt ainakin voin todeta usean kokeiluerän jälkeen, että odotus oli kaiken arvoista! Tämä on ihan paras curry, joka saattaa hämmentää raaka-aineillaan, mutta se on taivaallisen hyvää. Voisin ehkä väittää, että tämä on yhtä hyvää kuin aikaisempi mango-curryreseptini, jota sitäkin väitin suosikkiruuakseni. Jos haluat hurmata tuttavan kasvisruualla, suosittelen kokeilemaan jompaa kumpaa näistä resepteistä.


Olen huomannut käyttäväni linssejä ruuanlaitossa ihan liian vähän, vaikka ne olisivat todella hyviä proteiininlähteitä! Punaiset linssit ovat helppoja nopeissa ruuissa, sillä puoliteut kuivat punaiset linssit kypsyvät vajaassa 10 minuutissa. Vihreät linssit vievätkin herkästi enemmän aikaa ja keittelyyn saattaa vierähtää jopa tunti. Tosin suunnittelemalla hieman etukäteen ja antamalla linssien kypsyä omalla ajallaan vaikka isompana satsina kerrallaan saa halpaa ja hyvää kasviproteiinia. Linssit ovat myös hieman papuja vatsaystävällisempiä vaihtoehtoja, eivätkä ne mielestäni ole yhtä vahvan makuisia vaan linssien maun saa helposti peitettyä mausteilla. 

Linssit ovatkin loistava lisä curryssa, mutta ne sopivat myös moneen muuhunkin ruokaan. Esimerkiksi sosekeittoon tai risottoon. Jatkossa aionkin kunnostautua kunnolla linssien käytössä ja kehitellä reseptejä sun iloksi! Kerro toki jos on jotain toiveita linssien suhteen.


Banaani-linssicurry

4-6 annosta

2 dl kuivia vihreitä linssejä
1 iso keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
1 punainen chili (tulisuus maun mukaan tai jätä kokonaan pois)
1 peukalon pään kokoinen pala inkivääriä
1 rkl öljyä
2 porkkanaa
4 keskikokoista perunaa (n. 400g)
2 pientä kypsää banaania (tai 1 iso)
1½ rkl curryjauhetta (tai currytahnaa)
3 kaffirlimenlehteä
2 dl vettä
2 dl kookosmaitoa

tarjoiluun riisiä, kvinoaa tai ateriajyviä


Keitä linssit paketin ohjeen mukaan tai käytä valmiiksi kypsiä linssejä (1 tlk esikypsennettyjä).

Pilko sipuli isoiksi paloiksi, valkosipuli murskaksi, chili ja inkivääri paloiksi. Kuullota ne öljyssä. Kuori porkkanat ja perunat ja leikkaa porkkana kolikoiksi ja peruna isohkoiksi kuutioiksi. Kun sipuli on pehmennyt lisää porkkanat ja perunat pannulle paistumaan. Kun ne ovat saaneet hieman väriä lisää kolikoiksi leikatut banaanit, curryjauhe ja limenlehdet. Paista kunnes banaanit pehmenevät.

Lisää kasvisten sekaan kypsät linssit, vesi ja kookosmaito. Hauduttele seosta hiljalleen kunnes perunat kypsyvät. Lisää vettä tarvittaessa. Haudutukseen menee noin 10-15 minuuttia. Kaffirlimenlehdet voi poistaa valmiista currysta.

Tarjoile curry keitetyn riisin, kvinoan tai ateriajyvien kanssa.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook
Instagram
Pinterest

2 kommenttia :

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget