Suolaiset letut marinoidulla punajuuritofusalaatilla

11. helmikuuta 2019


Makeat letut luonnistuvat helposti, mutta suolainen lettujen täyte vaatiikin vähän mietintää. Marinoitu salaatti, jossa on punajuuritofua on ihana raikas täyte letuille. Salaatti kannattaa marinoida reilusti balsamicolla ja oliiviöljyllä.


Minulta kysellään usein millä kasvistäytteellä suolaiset letut voisi täyttää. Erilaiset töhnät ovat toki helppoja täytteitä kuten esimerkiksi tämä nyhtökauratäyte tai sienimuhennos. Mutta ehkä vieläkin mehukkaampi täyte on hyvin marinoitu salaatti, jossa on jotain ruokaista mukana. Tällä kertaa salaattiin päätyivät cashewpähkinät ja yksi suosikkituotteeni, Jalotofun Vegeström eli punajuurotofupihvi.

Marinoitu salaatti toimii suolaisten lettujen täytteenä mainiosti. Salaatissa punajuuritofu voi olla lämmintä siinä missä letutkin, jos annoksen haluaa syödä lämpimänä! Nämä letut maistuvat kuitenkin mainioilta joko heti tuoreeltaan tai myöhemmin vaikka lounaana. 


Olen aina ollut mukamas jotenkin salaattikielteinen ihminen, sillä koen hölmöksi syödä energiaköyhää vihreää salaattia energiantarpeeseen. Ja usein valitettavasti monessa paikassa käsitys salaatista on juuri se. Etenkin jäävuorisalaatti tai muu hyvin miedon makuinen salaatti tuntuu jossain määrin veden haaskaukselta ravintoaineiden määrään verrattuna. Syönkin yleensä yliopistoruokalan salaattipöydästä mielummin raasteita, kaalia ja muita kuitupitoisempia ja täyttävämpiä kasviksia. Olen kuitenkin viimeaikoina oppinut huomaamaan, että salaatin ongelma on enemmänkin raaka-ainevalinnoissa, eikä salaatissa ruokalajina. Niinpä siis erilaiset ruokaisat salaatit ovatkin kuuluneet ruokavalioon nyt entistä enemmän. Valitsenkin siis mielummin rucolaa, pinaattia tai lehtikaalta vihreäksi salaattipohjaksi, sillä niissä on makua ja paremmin ravintoaineita.

Hyvä salaatti vaatiikin lisäkseen vihreän, kurkun ja tomaatin lisäksi paljon muutakin. Erilaisista hapokkaista hedelmistä saa loistavasti happamuutta salaattiin. Aiemmin postasin veriappelsiinisalaatista ja tällä kertaa on granaattiomenan vuoro. Granaattiomena tuo ihanasti hapokkuutta salaattiin. Lisäksi piilotin salaattiini cashewpähkinöitä ja mainitsemaani punajuuritofua. Tämä salaatti meneekin loistavasti ihan sellaisenaankin. Pitää tunnustaa että söin puolikkaan satsin salaatista ilman lettuja. Mutta lämpimien lettujen kaverina salaattiin tulee ihanaa täyteläisyyttä. Jätimpä annoksen miehellekin jääkaappiin ja niin oli annos hävinnyt hyvällä ruokahalulla seuraavaan päivään mennessä.


Suolaiset letut marinoidulla tofusalaatilla

4 annosta

Marinoitu tofusalaatti
100 g kirsikkatomaatteja
1 reilu pala kurkkua
100 g valinnaista vihreää salaattia tai pinaattia
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl balsamicoa
½ tl valkosipulijauhetta
½ tl juustokuminaa
ripaus suolaa
2 pkt/250g Vegeström punajuuritofupihvi
2 rkl kaurafraichea tai makeuttamatonta kasvijugurttia
½ granaattiomenan siemeniä
1 kourallinen cashewpähkinöitä

Lettutaikina
4 dl kauramaitoa tai valinnaista kasvimaitoa
4 dl vettä (tai lisää kauramaitoa)
2 rkl pellavansiemenrouhetta tai muuta siemenrouhetta
4½ dl täysjyvävehnäjauhoja (glut.lue alta*)
1 dl kaurahiutaleita (glut.tarv.)
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
öljyä paistamiseen

Tee salaatti marinoitumaan ensin. Leikkaa tomaatit ja kurkku paloiksi ja revi salaatti. Sekoita öljy, balsamico ja mausteet kasviksiin ja jätä marinoitumaan.

Tee lettutaikina. Sekoita ainekset keskenään ja anna taikinan turvota kymmenisen minuuttia.

Paista lettutaikinasta isoja lettuja öljytyllä pannulla.

Murustele punajuuripihvit paloiksi ja paahda pannulla rapea pinta. Sekoita murskaan kaurafraiche/jugurtti.

Sekoita paahdettu tofu marinoituihin kasviksiin ja lisää sekaan myös granaattiomenan siemenet ja pähkinät.

Syö lätyt kylmänä tai lämpimänä.

*Gluteenittomia lettuja saat kun käytät vehnäjauhojen sijasta gluteenitonta jauhoseosta tai riisijauhoja. Esimerkiksi Virtasalmen Viljatuotteen lettujauhoseos toimii hyvin. Jos puhdaskaura ei käy, käytä kaurahiutaleiden sijaan esimerkiksi tattarihiutaleita.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget