Laskiaispullat veriappelsiini curdilla

14. helmikuuta 2019


Laskiaispullat ovat alkuvuoden suurta herkkua. Makeisiin pulliin sopii kuitenkin makeuden taittajaksi jokin raikas ja hieman kirpeä. Veriappelsiini tai tavallinen appelsiini keitetään kurdiksi ja laitetaan pullien väliin niin kokonaisvaltainen makuelämys on taattu!


Laskiaispullat suorastaan kuuluvat alkuvuoden herkkuihin ja ne oikeastaan tekevätkin ihanan aloituksen vuoteen. Varsinkin kun miettii tammikuun mahdollista kuntokuuria, on kermaisen täyteläinen laskiaispulla oikein mainio herkku palauttamaan arkiruokarytmi normaaliksi ja linjat kohdilleen, eikö vain?

Pullatkin voi kuitenkin herkutella hieman paremmalla tavalla mausta tinkimättä. Pullataikinaan voi käyttää täysjyväisiä jauhoja, tai jos niitä vierastaa niin perheimpien pullien salaisuus piilee ydinspelttijauhoissa! Ydinspelttijauhoissa on hieman enemmän kuitua kuin valkoisissa vehnäjauhoissa ja ne ovat vatsaystävällisempiä. Ydinspelttijauhoilla pullataikinasta ja paistetuista pullista tulee jotain niin pehmoista, että haluaisit painaa pääsi pullaan ja nukahtaa siihen. Ellei joku jo ole ehtinyt syödä pullia ennenkuin saat ne käsiisi.


Laskiaispullan väliin sopii mielestäni jokin raikas täyte. Kokonaiset vadelmat ovat yksi perinteinen ja hyväksi havaittu täyte, mutta niiden sijasta on kiva kokeilla jotain uuttakin! Jos haluaa ihan hulluksi heittäytyä, voi kokeilla myös laskiaispullan makuista smoothieta. Mutta mikäli haluat pitää pullat pullana ja kokeilla siihen jotain uutta, on veriappelsiineista tehty curdi hyvä täytekokeiluvaihtoehto.

Veriappelsiineista tulee juuri sopivan makea ja hapan curd, johon tulee ihana syvän oranssi väri. Mikäli tosin onnistut löytämään punaisempia appelsiineja kuin minä, saattaa curdisi olla vieläkin punakampi!


Nämä laskiaispullat nousivatkin yllättävästi omiksi suosikeiksini, sillä hapan curd-täyte oli vain niin nappivalinta kerman ja pehmeän pullan oheen. Curdi sopii myös vaativampaan makuun, sillä isänikin kehui sitä kovasti! 

Nämä pullat palvelivat myös loistavasti synttäri"kakun" virkaa, sillä vietimme viime viikonloppuna etukäteen syntymäpäivääni perheen kanssa, kun kaikki olivat koolla ja samalla oli myös mukava hieman herkutella. Äiti ehdottikin minulle vitsailevasti, että kulhollinen kermavaahtoa palvelisi hyvin tonton-"vegaanisen täytekakun" virkaa. Mutta pitää kyllä myöntää että en ole ihan niin perso makealle, että kermavaahto maistuisi hyvältä paljaaltaan, joten lisäsin sen kuitenkin pullien väliin.


Laskiaispullat veriappelsiinicurdilla

12 isoa pullaa vai 24 pientä

Pullataikina
5 dl kauramaitoa
50 g tuorehiivaa (tai 2 pss kuivahiivaa)
½ dl (kookos)sokeria
1 rkl kardemummaa
½ tl suolaa
(hyppysellinen sahraminsäikeitä)
13-14 dl (speltti)jauhoja
50 g maidotonta margariinia
jauhoja työstämiseen

Voiteluun
½ dl kauramaitoa
1 rkl vaahterasiirappia
½ dl mantelirouhetta/-lastuja

Veriappelsiini curd
2 dl veriappelsiinimehua (3-4 appelsiinia)
1 rkl kookosöljyä
1 rkl kauramaitoa
4 tl maissitärkkelystä/perunajauhoja
1 rkl vaahterasiirappia

Täyte
1 prk Kaslink Aito kauravispiä
ripaus vaniljasokeria


Tee pullataikina ensin. Lämmitä kauramaito kädenlämpöiseksi tuorehiivalle ja 42 asteiseksi kuivahiivalle. Murenna nesteeseen kuivahiiva ja lisää sokeri, kardemumma ja suola. Halutessasi voit murentaa sekaan myös sahramisäikeet/-rihmat.

Lisää nesteeseen jauhoja hiljalleen ja ala vaivata taikinaa. Kun taikinassa on noin 12-13 dl jauhoja, vaivaa sitä useita minuutteja sitkon aikaansaamiseksi. Lisää vaivauksen aikana jauhoja hiljalleen kunnes taikinan koostumus on sopiva. Vaivaa lopuksi margariini taikinaan ja pyöräytä taikina palloksi. Jätä taikina kohoamaan liinalla peitettynä vedottomaan ja lämpimään paikkaan esim uuniin jossa on vain valo. Anna taikinan kohota 40-60 minuuttia kaksinkertaiseksi.

Leikkaa taikina 12 osaan isoja laskiaispullia varten tai 24 osaan pikkupullia varten. Anna pullien kohota vielä noin 10 minuuttia. Voitele pullat kohotuksen jälkeen kauramaito-vaahterasiirappiseoksella. Ripottele päälle mantelirouhetta/lastuja.

Paista pullia 225 asteisessa uunissa. Isoja pullia paistetaan noin 18-20 minuuttia ja pieniä pullia noin 12 minuuttia. Kypsyyden voi koittaa koputtamalla pullan pohjasta, jos siitä kuuluu ontto ääni pulla on kypsää. Anna pullien jäähtyä ennen käyttöä.

Valmista veriappelsiini curd. Purista appelsiineista mehu kattilaan. Sekoita mehuun muut curdin ainekset ja laita levylle kuumenemaan. Sekoita curdia lämmityksen aikana, kun se kiehahtaa nosta pois levyltä ja anna jäähtyä täysin ennen käyttöä.

Vatkaa kauravispi vaahdoksi ja mausta halutessasi vaniljasokerilla.

Täytä pullat. Leikkaa kahtia, laita pohjalle kermaa ja valuta päälle curdia.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget