Porkkalatäyte uuniperunoihin

13. kesäkuuta 2019


Tässä ehkä kesän helpoin uuniperunatäyte! Porkkalatahna on kaikessa yksinkertaisuudessaan nerokas asia, ja se sopii loistavasti uuniperunaan tai vaikka suolaisten lettujen täytteeksi.


Tätä voisi jo ehkä kutsua lukijoiden toivereseptiksi! Olipa eräs perjantai-iltapäivä kun menin kauppaan ja löysin todella herkullisen näköisiä jauhoisia perunoita. Monen sattuman kautta olinkin sitten pian jo herkuttelemassa porkkalatäytteisillä uuniperunoilla. Räpsäisin samalla myös tuosta vaatimattomasta annoksestani kuvan instagramin storyihin ja pianpa siellä oltiin reseptiä vailla! Aluksi ajattelin, että näin yksinkertaiseen juttuun ei ehkä reseptiä kaivata, mutta tässä sitä ollaan.

Olenkin usein sanonut ja kuullut sanottavan, että yksinkertaiset asiat ovat usein herkullisimpia, ja se pätee tässäkin tapauksessa. Yksinkertaista, helppoa ja todella herkullista! Näitä perunoita olen syönyt ja tulen syömään kesän aikana vielä monesti. Ehkä seuraavaksi uusien perunoiden kanssa.


Meillä kotona on perinteisesti aina kesän uuniperunat valmistettu grillissä folionyytissä. Grillin perukoilla hiilloksen (tai oikeastaan kaasun) reunamilla perunat kypsyvät herkullisiksi ja täyteläisiksi. Aikaa ne toki ottavat kypsyessään, mutta tuo aika on täysin passiivista, Ehkä voit voimantunnoissasi kerran kääntää perunat tunnin paiston aikana, mutta muuta ei tarvita, jos sitäkään.

Nimensä mukaisesti uuniperunat valmistuvat myös uunissa, yllättävää eikö? Uunia käyttäessä foliokääreet voi unohtaa ja tuikata perunoihin vain haarukanjäljet ja paahtaa miedolla lämmöllä pitkään, tai keskilämmöllä ei niin pitkään. Pointtina kuitenkin, että perunoita ei ole tarkoitus korventaa, vaan kypsentää hitaasti. Tässäkin tapauksessa pitkähkö paistoaika on täysin passiivista aikaa, ja uunin kanssa ei tarvitse edes harkita perunoiden kääntämistä.


Porkkala-uuniperunat


6-8 isoa jauhoista perunaa esim. rosamunda

Porkkalatahna
150 g porkkalaa, noin 1½ dl (alla ohje, käytä siitä n. 1/3)
1 prk Yosa kauralevite mustapippuri
2 rkl tuoretta tilliä
1 rkl sitruunamehua

Pese perunat ja poista mahdolliset huonot kohdat ja pistele perunoihin haarukalla reikiä.

Jos teet uunissa, kuumenna uuni 175 asteeseen.  Kypsennä 175 asteisessa uunissa noin tunti, kunnes perunat ovat pehmenneet. Vaihtoehtoisesti perunat voi valmistaa grillissä foliokääreessä noin tunnin.

Valmista porkkalatahna. Pilko porkkala pienemmiksi paloiksi ja sekoita siihen loput tahnan aineksista. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai sitruunamehua.

Tarjoile uuniperunat porkkalatahnan kanssa. Syö joko kylmänä tai lämpimänä.Pikaporkkala


3 suoraa lihavaa porkkanaa
1-2 rkl suolaa keitinveteen
3 rkl öljyä
1 rkl nestesavuaromia
2 rkl sitruunamehua
½ tl suolaa
1 rkl tuoretta tilliä tai 1 tl kuivattua
muutama rosepippuri

Kuori porkkana ja leikkaa juustohöylällä ohuita siivuja.
Laita porkkanasiivut keittymään suolattuun veteen kunnes ne pehmenevät, mutta eivät hajoile. Voit testata kypsyyttä maistamalla. Riippuen siivujen paksuudesta tähän menee 5-20 minuuttia.
Sekoita öljy, savuaromin, sitruunamehu, suola, tilli ja rosepippuri keskenään ja laita isoon lasipurkkiin. 

Valuta porkkanasiivut ja nostele lasipurkkiin mausteliemen kanssa. Kääntele purkkia aina välillä. Anna marinoitua vähintään pari tuntia, mielellään seuraavaan päivään. Porkkala säilyy jääkaapissa useita päiviä.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget