Vadelma-aprikoosi smoothiekakku

8. kesäkuuta 2019


Raikas smoothiekakku on kesäinen hyydykekakku, joka on smoothie kakun muodossa! Kakku valmistuu ilman lisättyä sokeria, sillä makeus saadaan hedelmistä ja marjoista.


Smoothiekakut taisivat olla leivontahitti parisen vuotta sitten, joten nyt on mainio aika nostaa herkku uudelleen esille! Täytyy kyllä myöntää, että en tuolloin aiemmin varsinaisesti lähtenyt smoothiekakkuvillitykseen mukaan, sillä epäröin tuohon aikaan vielä hieman agarin käyttöä leivonnaisten hyydyttämisessä yhden epäonnistuneen kokeilun jälkeen. Sittemmin olenkin suorastaan hurahtanut agarin käyttöön leivonnassa, sillä se on niin kätevä hyydyttäjä. Olenkin aiemmin tehnyt agarilla mm. juustokakun ja pina colada kakun.

Näin kesän saapuessa mieleni rupesi tekemään jotain ihanan raikasta kakkua, joka olisi heleän sävyinen! Pinkki onkin helppo väri kakkuun, sillä monista marjoista ja hedelmistä saa kauniin punaisen värin. Pakastimen vadelmat lähtivätkin siis mukaan ja samalla myös sesongin makeat aprikoosit pääsivät maustamaan kakkua.


Smoothiekakku on siis käytännössä ns. juustokakku, jossa täytteenä on hyydytettyä smoothieta. Teinkin tämän täytteen sellaiseksi, jota voisin juoda ihan smoothienakin. Toki ehkä hieman kermaisemman version mitä tyypillisesti smoothiesta tekisin. Mutta ihan yhtä hyvin tämän täytteen voisi jättää ilman agaria ja juoda sellaisenaan! 

Smoothiekakku saa mielestäni olla kunnolla raikas, mutta ei kuitenkaan liian kirpeä. Siispä lisäsin vadelmien ja aprikoosien lisäksi yhden banaanin, jonka sijasta voi myös käyttää esimerkiksi päärynäsosetta. Kun banaania ei lisää smoothiekakkuun liikaa, ei kakun väri rupea harmaantumaan säilytyksen yhteydessä. Siksi kannattaa siis pidättäytyä vain yhdessä banaanissa. Tämä kakku säilytti värinsä hyvin reilun vuorokauden verran mitä sen syömiseen meiltä meni.


Tarjosinkin kakkua vanhempieni luona viikonloppuherkkuna ja he kehuivat kovasti kakkua. Se oli kuulemma juuri sopivan makea ja raikas, eikä kaivannut yhtään lisämakeutusta, vaikka siinä ei ollutkaan sokeria alkuunkaan. Isänikin suorastaan kehui kakkua ja mielipiteeksi sainkin tyytyväistä lusikanraaputusta lautaseen, että viimeisetkin täyterahtuset saisi talteen. Varsin onnistunut kakku etten sanoisi ja juuri täydellinen kesään! 

Kakku säilyy siis jääkaapissa hyvin ja se on oikeastaan parempaakin kun makujen antaa tasaantua seuraavaan päivään. Kiireessä kuitenkin kakku on syömäkelpoista tunnin-kahden päästä jääkaappiin laitosta. Rakenne kuitenkin selvästi tiivistyy, kunhan kakun antaa jähmettyä kunnolla. Tunnin hyydytyksen jälkeen paloja saa kyllä leikattua (kuten kuvassa yllä), mutta ne ovat vielä aika pehmeän moussemaisia. Siisteihin paloihin kannattaa siis malttaa mieli hetki pidempään. 

Vadelma-aprikoosi smoothiekakku

16-18 cm kakkuvuoallinen

Pohja
1½ dl (isoja)kaurahiutaleita (glut.tarv.)
2 rkl kookosöljyä
2 rkl mantelitahnaa/maapähkinävoita

Täyte
250 g/n. 4 dl (pakaste)vadelmia
3 tuoretta kypsää aprikoosia
1 kypsä banaani tai ½ dl päärynäsosetta
1 tlk kookosmaitoa
3 tl agar agar jauhetta (tai reilu 1 rkl hiutaleita)

koristeluun tuoreita vadelmia ja syötäviä kukkia


Valmista ensin pohja. Laita kaurahiutaleet ja öljy paistinpannulle ja sekoita hyvin. Paahda hiutaleet rapeaksi pannulla, mutta älä paista liikaa. Sekoita hiutaleisiin mantelitahna.

Pingota 16-18 cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja levitä pohjamassa tasaiseksi kerrokseksi pohjalle. Nosta jääkaappiin muiden valmistelujen ajaksi.

Laita vadelmat, aprikoosit, banaani ja puolet kookosmaidosta tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi massaksi.

Laita loppupuolisko kookosmaidosta kattilaan ja lisää sekaan agar agar jauhe/hiutaleet. Kuumenna kunnes agar agar liukenee, älä keitä.

Tässä vaiheessa kannattaa olla ripeä. Nosta kakkuvuoka viereen ja ota nuolija valmiiksi. Kaada agar-kookosmaito nauhana tehosekoittimeen muun täytteen sekaan koneen pyöriessä hiljalleen, jotta täyte sekoittuu heti hyvin. Kun täyte on sekoittunut kaavi se heti nuolijalla kakkuvuokaan ja levitä tasaiseksi.

Mikäli edellinen vaihe epäonnistui ja agarseos klönttiintyi, ei hätää. Kauho koko seos kattilaan ja kuumenna kunnes se on taas juoksevaa. Kaada sitten kakkuvuokaan ja tasaa seos.

Anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään pari tuntia, ennen tarjoilua. Kiinteämmän rakenteen saat kun annat kakun jähmettyä useamman tunnin tai yön yli, tällöin myös maut tasaantuvat. Voit myös pakastaa kakun, mutta tällöin pinnasta tulee kiteisen näköinen.

Koristele vadelmilla ja syötävillä kukilla ennen tarjoilua.

Vinkki! FODMAP-ruokavalioon sopivan kakusta saa, kun aprikoosin tilalle vaihtaa esimerkiksi 1 dl tuoretta cantaloupe- tai hunajamelonia tai yksinkertaisesti 1 dl enemmän vadelmia.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook
Instagram
Pinterest

2 kommenttia :

  1. Mää lueskelen näitä reseptejä usein ja jokaista meinaan testata. Mutta arjessa vaan jumittuu niihiin samoihin tuttuihin, kun nopeasti pitää saada ruoka pöytään. Oiskohan yksi kesäloman tavoite kokeilla uusia reseptejä, tää ois ainakin herkullinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helposti sitä käy niin että tekee niitä samoja tuttuja vanhoja ruokia. Oon usein kuitenkin huomannut että uudetkaan reseptit ei aina vie sen enenpää aikaa :) Ja sitä kautta voi löytää uusia kivoja makuja. Monipuolisuushan on ruokavaliossa tärkeä juttu!

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget