Teriyakimarinoitu nuudelisalaatti fileesuikaleilla

10. elokuuta 2019


Onnistunut ruokaisa salaatti on sellainen josta löytyy paljon makua, jotain rapeaa, jotain suolaista ja useita värejä! Tässä salaatissa soijafileesuikaleet on marinoitu täyteläisellä teriyakikastikkeella ja salaatti on kyllästetty tuoreilla ja värikkäillä kasviksilla.


Työkaverini suositteli minulle Hälsans Kökin fileesuikaleita ja kertoi miten ne ovat parhaimmillaan erityisesti kylmissä ruuissa kuten pastasalaatissa. En ollut noita fileesuikaleita aiemmin maistanutkaan, sillä en ollut löytänyt niitä kaupan pakastealtaasta. Työkaveri sitten neuvoi auttavaisesti että ne löytyvät yhteisestä lähimarkettimme pakastealtaasta kätevästi osterit-kyltin alta. Fileesuikale-paketin tuotekohta oli kätevästi valunut hiljalleen kasvis-kyltin alta osterien puolelle enkä ollut sitten näemmä jaksanut katsoa tarpeeksi tarkkaan. Tai ehkä syynä oli se, että en tajunnut minkä näköistä pakettia etsiä. Eihän siinä lukenutkaan kuin kissan kokoisin kirjaimin Hälsans Kök fileesuikaleet, hupsu minä.

Saankin siis kiittää työkaveriani rakkaasti kuvallisista pakaste-laariohjeistuksista ja vinkkauksesta, sillä tässä todellakin on tuote, jota aion käyttää jatkossakin! Näissä soijasta tehdyissä fileesuikaleissa on tosi hyvä rakenne, joka pysyy kasassa paistaessa ja lopputulos muistuttaa hämmentävästi kanasuikaleita. Rakenne on kuitenkin juuri sellainen, jota olen kasvisruokiinkin kaivannut: purutuntumaa ja oikeasti rouheita paloja valmistuksen jälkeen. Nämä näyttävät hyvältä oikeastaan missä tahansa. Seuraavaksi kiehtoisikin kokeilla näitä jossain kastikkeessa.


Meinasin aluksi tehdä jotain italialaishenkistä pastasalaattia kirsikkatomaattien kera, mutta muutin mieleni makustellessani mielessäni ajatusta kanamaisista suikaleista. Teriyakimarinadin ollessa yksi suosikeistani, päätin kokeilla sitä! Toki tässä ohjeessa on hieman epätyypillinen teriyakimarinadi, sillä olen lisännyt siihen sweet chili kastiketta. Sweet chili kastike tuo soijan ja etikan rinnalle sopivasti makeutta ja aavistuksen potkua, jota hyvä teriyakikastike ehkä kaipaakin.

Suolainen teriyakikastike kaipaakin rinnalleen reilusti raikkaita juttuja, limemehu on ehdoton makupari, mutta niin myös uusi ihastukseni thaibasilika! Thaibasilikasta tulee hyvä vahva basilikainen maku, jossa hieman kanelinen tai makea vivahde. Se sopiikin täydellisesti aasialaisiin ruokiin, halutessasi voit kuitenkin käyttää korianteria tai lehtipersiljaa. Vahvojen makujen lisäksi salaattiin voi lisätä runsaalla kädellä erilaisia kauden kasviksia. Näin loppukesästä etenkin kotimainen punakaali on herkullisimmillaan ja maun siitä saakin irtoamaan parhaiten kun kaalisilppua puristelee käsissä hetken.


Salaatin maku on parhaimmillaan seuraavana päivänä, kun maut ovat kunnolla tasaantuneet ja levinneet, mutta oikein hyvää se on heti tarjottunakin, kunhan antaa nuudelien ja fileesuikaleiden ensin jäähtyä. Suosittelen tätä ruokaa erityisesti lounasevääksi, oli suuri ilo nauttia seuraavana päivänä herkullisesta ja värikkäästä lounaasta!


Teriyakimarinoitu nuudelisalaatti fileesuikaleilla

4-5 annosta

1 pkt Hälsans Kökin fileesuikaleita
öljyä paistamiseen

Teriyakimarinadi
3 rkl (vähäsuolaista)soijakastiketta
2 rkl riisi/omenaviinietikkaa
2 rkl sweet chili kastiketta tai lisää soijakastiketta + 1 tl chilijauhetta
1 tl vaahterasiirappia
1 tl maissi/perunatärkkelystä

Marinoidut nuudelit
3 arkkia riisinuudeleita
2 rkl umeboshietikkaa tai riisi/omenaviinietikkaa
1 rkl seesamiöljyä

Lisäksi
100 g punakaalia (1/3 pienestä punakaalista)
1-2 varsisipulia
½ punainen paprika
5-6 retiisiä
50 g tulista silmusalaattia (1 iso kourallinen)
50 g vihreää salaattia, pinaattia tms. (1 iso kourallinen)
5 oksaa thaibasilikaa tai korianteria tai lehtipersiljaa
1-2 limeä

Paista fileesuikaleet paketin ohjeen mukaan.

Sekoita teriyakimarinadin ainekset keskenään. Kun suikaleet ovat saaneet paistopintaa, nosta pannu levyltä ja kaada marinadi suikaleiden päälle. Marinadi saa hieman paksuuntua, mutta älä kuumenna enää tässä vaiheessa, ettei marinadi haihdu pois.

Keitä nuudelit paketin ohjeen mukaan. Huuhtele nuudelit keiton jälkeen kylmällä vedellä, tämä estää niitä klimppiytymästä. Valuta nuudelit ja sekoita niihin etikka ja öljy.

Pilko punakaali mahdollisimman ohueksi suikaleeksi. Nosta suikaleet isoon kulhoon ja puristele niitä käsillä muutama kerta, että kaalin rakenne hieman hajoaa ja maku muuttuu makeammaksi. Leikkaa sipuli, paprika ja teriisi siivuiksi ja lisää kaalin kanssa kulhoon. Revi salaatit ja yrtit sekaan. Purista puolikas limen mehu. Lohko loput limet annoksen päälle puristeltavaksi.

Sekoita kasvikset kulhossa keskenään, lisää sekaan nuudelit ja fileesuikaleet marinadeineen. Sekoita hyvin ja annostele lautaselle. Purista limeä annoksiin. Tarjoile kylmänä.

Tämä on parhaimmillaan seuraavana päivänä kun maut ovat tasaantuneet.


Muistathan seurata Ruoka-alkemistia myös somessa!


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget